fbpx

Gastrisk bypass

 

En gastrisk bypass-operasjon er en av metodene for bariatrisk kirurgi, altså fedmereduserende kirurgi, og er beregnet på å redusere inntaket av mat. Gastriske bypass-operasjon egner seg likevel ikke for alle overvektige. Det er et alvorlig inngrep som innebærer en rekke risikoer og bivirkninger og krever omfattende livsstilsendringer. Før du bestemmer deg for å ta operasjonen er det viktig å forstå nøyaktig hva det innebærer og hvilke endringer du må gjøre i din livsstil. Hvor vellykket behandlingen er avhenger for en stor del av deg selv.

The Health Clinics personlige trener og ernæringsspesialist gjennomfører før operasjonen en kort treningsøkt sammen med deg, og lager på grunnlag av denne et individuelt trenings- og diettprogram for deg som du må følge dersom du ønsker at vekttapet etter prosedyren skal bli permanent og du ønsker deg en sunnere og mer sportslig liv videre.

 

Hvorfor skulle en gastrisk bypass-operasjon være nødvendig?

En gastrisk bypass-operasjon kan påvirke din livskvalitet vesentlig, ikke bare fordi du får et bedre utseende eller bedre bevegelighet, men den kan også redusere mange alvorlige helseproblemer som overvektige personer ofte lider under. Ved hjelp av bariatrisk kirurgi er det mulig å helbrede mennesker for mange sykdommer knyttet til eller forårsaket av fedme, herunder:

 • diabetes (sykdom karakterisert ved unormalt høyt glukoseinnholdet i blodet);
 • hypertensjon (varig forhøyet blodtrykk);
 • høyt kolesterolnivå (kolesterolet samler seg på veggene arteriene og forstyrrer blodomløpet);
 • søvnapné (midlertidige pustestans mens du sover);
 • kronisk hodepine
 • problemer med venene i føttene (misfarging i ankelen og nedre del av leggen);
 • inkontinens (manglende kontroll over blæren);
 • leversykdommer (fettansamling i levercellene forårsaker infeksjoner);
 • artritt (leddbetennelser).

 

Forventet vekttap

Etter en gastrisk bypass-operasjon skjer det en bratt vektnedgang i løpet av de neste seks månedene. Personen oppnår vanligvis sin endelige vekt 18 til 24 måneder etter operasjonen. I løpet av den tiden mister den gjennomsnittlige fedmekirurgipasienten i snitt 50 til 60 % av overvekten. Undersøkelser har vist at det er mulig å miste inntil 80% av den overflødige kroppsvekten. Selv om de fleste pasienter som har gjennomført en gastrisk bypass-operasjon legger noe på seg igjen etter det første vekttapet, er det ved å følge diett- og treningsprogrammer fullstendig mulig å oppnå ønsket vekt også på lang sikt.

 

Regn ut din bmi med bmi-kalkulator:

90
10

Din BMI:

Er du en egnet pasient for gastrisk bypass-operasjon?

Gastrisk bypass-operasjon utføres kun på personer som lider av sykelig fedme, noe som innebærer at BMI er 40 eller høyere (det kan for menn jamføres med ca 50 og for kvinner ca 40 kg overvekt). En gastrisk bypass-operasjon kan også vurderes når personens BMI er 35 eller høyere og vedkommende lider av alvorlige overvektsrelaterte helseproblemer.

Om prosedyren
En gastrisk bypass-operasjon er en komplisert prosedyre som gjennomføres i full narkose – Du sover under hele operasjonen. Operasjonen varer i fra en til fire timer, og etter dette må du ligge fra en til sju dager på sykehus. For tiden utføres gastriske bypass-operasjoner etter to metoder:

 • Gastrisk bypass-operasjon etter Roux-Y-metoden (tradisjonell og kikkhullsoperasjon)

Gastric bypassDenne operasjonen er den vanligste bariatriske operasjonen i verden. Først adskilles en liten del av magesekken enten ved hjelp av en klemme eller et vertikalt bånd. Dette begrenser hvor mye du kan spise om gangen. I neste omgang festes den avskilte delen av magesekken til en Y-formet del av tynntarmen for å lede maten forbi magesekks-enden av tynntarmen og unngå at maten blandes med bukspytt og galle. Dermed blir fordøyelsen av maten og opptaket av næringsstoffer svært begrenset, og du tar opp færre kalorier. Denne prosedyren kan også gjennomføres ved kikkhullsoperasjon (det som skjer i bukhulen følges ved hjelp av et tynt teleskoplignende instrument). Ved kikkhullskirurgi er kuttene mindre og gjenvinningen går som regel raskere.

 • Biliopankreatisk diversjon

Dette er en mer komplisert bypass-operasjon, ettersom den nedre delen av magesekken fjernes. Den mindre delen av magesekken som blir igjen koples direkte sammen med bakre del av tynntarmen, slik at både tolvfingertarmen og jejunum forbigås fullstendig. Selv om denne prosedyren fører til vellykket vektreduksjon, brukes den ikke ofte, for den kan ofte føre til underernæring.

Risikoer ved gastrisk bypass-operasjon
Pasienter som gjennomgår gastrisk bypass-operasjon tar følgende risikoer:

 • Magesekken utvides (den gjenværende delen av magen blir gradvis større og tøyes ut til samme størrelse som før operasjonen);
 • Båndet slites ut (båndet som deler inn magesekken i deler går i oppløsning);
 • Klemmene går i oppløsning (rekken av klemmer som skiller magesekkdelene går i oppløsning);
 • Mageinnholdet lekker ut i bukhulen (dette er farlig, ettersom magesyren virker etsende på andre organer);
 • Underernæring kan forårsake helseproblemer.

Personer som har gjennomgått gastriske bypass-operasjoner kan også lide av såkalt dumping-syndrom, der mageinnholdet går for raskt videre til tynntarmen. Symptomer på dette er kvalme, utmattelse, svetting, bevissthetstap og noen ganger også løs mage etter måltidene, samt manglende evne til å spise søtt uten å bli svært svak av det. Som følge av ekstremt raskt vekttap kan det dannes gallestein.

 

Komplikasjoner som følge av mangel på næringsstoffer

Lite opptak av vitamin B-12 og jern forårsaker anemi. Kalsiummangel kan forårsake osteoporose og stoffskifteforstyrrelse i beinbygningen. Pasienter som har gjennomgått denne operasjonen må ta kosttilskudd, som vanligvis hindrer mangel på næringsstoffer.

Jo mer omfattende den gastriske bypass-operasjonen er, desto større er komplikasjonen og risikoen for underernæring. Pasienter som har gjennomgått en omfattende endring av fordøyelseskanalen må følges nøye opp, men de må også livet ut spise spesielle typer mat og bruke medisiner.

 

Livet etter en gastrisk bypass-opersasjon, rehabiliterende diett

En gastrisk bypass-operasjon i seg selv ikke nok for å gå ned i vekt, men det er et svært effektivt hjelpemiddel for å oppnå et betydelig og stabilt vekttap. Den totale vektreduksjonen avhenger av din innsats for endret livsstil ved å spise mindre porsjoner med sunn mat og ved å trene regelmessig.

Etter en gastrisk bypass-operasjon kan du ikke straks spise alle typer mat. Den rehabiliterende dietten begynner med væsker, pureer og myk mat og først etter tre måneder går du gradvis over til fast føde. En slik langsom utvikling er nødvendig for å gi sårene tid til å gro og for å gi hele kroppen tid til å tilpasse seg nye kostholdsvaner.

De første par dagene kan du kun drikke mindre mengder væske, som vann, buljong, saft eller melk. Etter et par dager kan du langsomt gå videre med pureaktig mat. Den kan omfatte klar buljong og supper, lettjogurt, gele og mat som er så grundig finhakket at den ikke inneholder identifiserbare biter. Denne pure-dietten må holdes i minst et par uker.

Etter dette burde kroppen være klar for å spise mat med myk konsistens. Denne lette dietten omfatter mat som er skånsom og lett å tygge, som konservert eller rå skrellet frukt, kokte og mye grønnsaker, eggerøre, kjøttdeig eller finhakket kjøtt. Vanligvis holder pasienten en diett med myk mat i åtte øker før legen tillater å spise vanlig mat.

Rekonvalesenstid
Hvor lenge det tar for pasienten etter en gastrisk bypass-operasjon å komme tilbake på det aktivitetsnivået som var før operasjonen, er avhengig av personens fysiske tilstand, typen aktivitet og operasjonsmetoden. Mange pasienter er friske i løpet av seks til åtte uker, men ved mindre invasive inngrep kan det hende at rekonvalesensen bare tar et par uker.

Graviditet
Graviditet stiller særlige krav til kroppen, og dersom du blir gravid for kort tid etter en fedmeoperasjon kan det sette fosteret i fare. For seksuelt aktive kvinner i fruktbar alder er det på det sterkeste anbefalt å unngå graviditet og å bruke effektive prevensjonsmidler de første to årene etter fedmekirurgi.

Trening
Trening er svært viktig etter en gastrisk bypass-opersasjon. Etter operasjonen bør du komme deg opp og i bevegelse fortest mulig. Begynn forsiktig med treningen, og øk belastningen og varigheten gradvis. Treningen bidrar ikke bare til å forbrenne kalorier men også til å skape og bevare muskelvev. Ettersom du er på en streng diett og går raskt ned i vekt, går kroppen løs på reservene for å få ekstra ‘drivstoff’. Dersom du ikke trener, vil kroppen da først tære på muskelmassen framfor å gå løs på fettreservene. Trening bidrar til å beskytte musklene og forbrenne fett. Dessuten, om du ikke trener reduseres over tid mengden tillatt mat. Hver dag bør du ta en 30 minutters spasertur og hver uke en 30 minutters økt med styrke- og utholdenhetstrening.

Nøyaktigere informasjon om trening og diett får du gjennom den individuelle planen utarbeidet av The Health Clinics personlige trener og ernæringsfysiolog.

Diett etter operasjonen
Etter operasjonen må du endre dine matvaner radikalt. Hvor vellykket den gastriske bypass-operasjonen blir avhenger generelt av din egen innsats og engasjement for å sette diettanbefalingene ut i livet. Selv om de konkrete anbefalingene kan variere litt, er det visse allmenne prinsipper som gjelder for de fleste pasientene som har gjennomgått fedmekirurgi.

Spis lite om gangen
Din nye, mindre mage greier bare å ta opp svært små mengder mat om gangen. Umiddelbart etter operasjonen har den bare plass til ca 30 ml mat. Over tid tøyes magesekken likevel ut, og etter tre måneder greier du å spise omkring halvannen kopp om gangen. Ettersom du bare spiser små porsjoner, er det særlig viktig at du velger så nærende mat som mulig slik at kroppen får de nødvendige proteinene og næringsstoffene den trenger for å fungere.

Tygg godt
Du må ta små biter om gangen og tygge maten til en finhakket masse før du svelger. Gjør du ikke det, kan matbiter bli sittende fast i skjøten mellom magesekken og tynntarmen. Dersom denne åpningen stoppes til og maten ikke kommer videre fra magesekken, kan det forårsake brekninger, kvalme eller magepine. En del leger forbyr også av samme grunn bruk av tyggegummi: dersom du uforvarende svelger den, vil den stoppe til åpningen.

Spis langsomt
Det er viktig at du spiser langsomt for at ikke maten skal gå for raskt videre til tarmene. Dersom for mye når tarmene for fort kan det forårsake dumping-syndrom. Spiser du i riktig tempo bør hvert måltid vare ca 30 minutter.

Drikk væske
For ikke å dehydrere må du innta nok væske. Du bør prøve å drikke seks til åtte glass hver dag. Vann er et godt valg, men andre alternativer er smakssatte sukkerfrie lavkalori-drikker, te og en del sportsdrikker. Du bør drikke sakte (30 til 60 minutter på et glass) for å forebygge dumping-syndromet. Selv om du inntar væske gjennom hele dagen, bør du unngå drikke 30 minutter før og etter måltidene, ettersom magen ikke har plass til både drikke og mat samtidig.

Egnet mat
Ettersom du bare er i stand til å spise veldig lite om gangen, er det svært viktig at du spiser sunn og nærende mat. De første to årene når vektreduksjonen er på det raskeste bør du spise omkring 800 kcal om dagen. Etter dette kan du spise 1000–1200 kcal for at vekttapet skal bli varig. Måltidene bør bestå av proteinrik mat, herunder magert kjøtt, lette melkeprodukter (jogurt, cottage cheese), egg og soyaprodukter. Etter operasjonen trenger kroppen proteiner for å komme seg og for å opprettholde normal funksjon. Du bør også spise frukt og grønnsaker med høyt næringsinnhold.

Uegnet mat
Etter en gastrisk bypass-operasjon bør du unngå visse typer mat. En del typer mat fører til at du fører deg uvel, og kroppen tåler dem dårlig. En del av de problematiske typene mat er mat som er tørr, klebrig eller fiberrik som seigt kjøtt, hardt brød, pasta, ris, rå grønnsaker og frukt- og grønnsakskall. Du bør ikke drikke kullsyreholdige drikker ettersom disse gir gass i magen.

For det andre frarådes en del typer mat fordi de er lite nærende men inneholder mye fett, sukker og kalorier. Du må ikke spise desserter og andre typer mat der sukker hører med til de tre største ingrediensene. Du bør ikke innta kaloririke drikkevarer som iscocktailer, brus, fruktdrikker og materstatninger. Også alkohol bør unngås, ettersom også dette inneholder mange kalorier og i tillegg gir risiko for avhengighet. Kaloririke mat- og drikkevarer blir du ikke mett av, og de vil ødelegge den innsatsen du har gjort for å gå ned i vekt.