fbpx

Om estland

 

Estland, offisielt Republikken Estland, er et land i Nord-Europa. Det grenser mot Finskebukta i nord, mot Østersjøen i vest, mot Latvia (343 km) i sør og mot Den russiske føderasjon (338,6 km) i øst. Territoriet til Estland dekker 45 227 km2 og er påvirket av et temperert sesongmessige klima.

Estland er et demokratisk parlamentarisk republikk og er delt inn i femten fylker. Hovedstaden og den største by er Tallinn. Med en befolkning på bare 1.33 million, er Estland et av de minst folkerike medlemmer av Den europeiske union. Estland var en medlem av Folkeforbundet fra 22. september 1921, har vært en medlem av De forente nasjoner siden 17. september 1991, en medlem av Den europeiske union siden 1. mai 2004 og NATO siden 29. mars 2004. Estland har også undertegnet Kyoto-protokollen.

I 1918 den estiske uavhengighetserklæringen ble utstedt som skal følges av den estiske uavhengighetskrigen (1918-1920) som resulterte i Tartu fredsavtalen som gjenkjente estisk uavhengighet for alltid. Under andre verdenskrig ble Estland okkupert og annektert første av Sovjetunionen og senere av det tredje riket, bare for å bli re-okkupert av Sovjetunionen i 1944.

Estland gjenvant sin uavhengighet den 20. august 1991. Det har siden slå inn på en rask program for sosial og økonomisk reform. I dag har landet fått anerkjennelse for sitt økonomiske frihet, sitt tilpasning av nye teknologier og var en av verdens raskest voksende økonomier i flere år.

Kvaliteten på helsetjenester i Estland er svært høy. Ifølge en meningsmåling utført i samarbeid med EU-kommisjonen og en svensk organisasjon som heter Health Consumer Powerhouse i 2008, rangert Estland 11. plass i hierarkiet av de mest pasient-vennlige helsesystemene i Europa. Når det gjelder priser og kvalitet, var Estland nummer én. Du kan spare opptil 75% på bekostning av prosedyrene i Estland!

Den viktigste grunnen hvorfor flest av folk først kommer til Estland er å besøke den best bevarte og intakte middelalderby i Europa – Tallinn. Den unike verdien av Tallinns gamleby ligger først og fremst i den godt bevarte natur av sin middelalderske miljø og struktur som har gått tapt i de fleste hovedsteder i Nord-Europa. Siden 1997 har den gamle bydelen i Tallinn vært på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Liv under regelen av skandinaviske konger, russiske imperiet og tyske orden har forlatt Estland med unik og rik blanding av historiske landemerker. Over tusen gårder ble bygget tvers Estland fra det 13. århundre. Noen av gårdene ble ødelegt eller har falt i ruiner men mye har blitt rekonstruert og nå er favoritt attraksjoner for turister. I dag er det ca 200 herregårder under statlig beskyttelse som arkitektoniske monumenter og 100 er i aktiv bruk.