fbpx

Ansiktsløftning

 

FaceliftAnsiktet er ofte det stedet der tegn på aldring tydeligst kommer til syne. Selv om endringene kommer gradvis over tid, kan de påvirke din selvfølelse. Når ansiktet i speilet begynner å se eldre ut enn du kjenner deg, kan en ansiktsløftning hjelpe deg å se yngre og friskere ut. Ansiktsløftning er en kirurgisk prosedyre som brukes for å redusere rynker i ansiktet, fjerne synlige tegn på aldring og generelt forbedre utseendet på ansikts- og kjevepartiet. En ansiktsløftning kan fjerne endringer påført av tidens tann og skadelig stress.

 

Er du en egnet pasient for ansiktsløftning?

Ansiktsløftning er en operasjon som på en effektiv måte kan forbedre ditt utseende og gjøre deg mer selvsikker, men det passer ikke for alle. De beste resultatene får pasienter med relativt tynn hud som generelt er ved god helse.

For det meste utføres ansiktsløftning på personer i alderen 40 til 60 år, men storartede resultater kan oppnås også på personer i 60-, 70- og 80-årene. Egnede pasienter for ansiktsløftning er friske menn og kvinner som lider av følgende tilstander:

 • Slapp hud og dype rynker i områdene omkring kinn og kinnbein
 • Overflødig hud, rynker eller overflødig fettvev på halsen
 • Mindre tydelig kjevelinje
 • Dype rynker fra hjørnene av nesen og ned til munnvikene

Selv om ansiktsløftning for mange gir storartede resultater, må man ha en svært forsiktig tilnærming til bruk av dette dersom pasienten har opplevd følgende helseproblemer:

 • Høyt blodtrykk
 • Koaguleringsproblemer, risiko for trombose
 • Tendens til sterk arrdannelse ved tilheling av sår

Har du noen av de ovennevnte problemene, må du også si fra om dette til legen under konsultasjonen.

 

Akkurat hva innebærer en ansiktsløftningsoperasjon?

Ansiktsløftning kan utføres på flere måter. Under konsultasjonen før operasjonen drøfter legen egnede operasjonsvarianter med deg. Vanligvis gjøres et snitt over den naturlige linjen bak øret, deretter videreføres snittet rundt øreflippen og inn i håret nær hårgrensen, der det er lett å skjule. Det kan også foretas et lite snitt under kjeven.

Ved hjelp av disse snittene separerer kirurgen ansiktshuden fra vevet under og strammer den til. Deretter fjerner han overflødig hud og former vevet under huden dersom det er nødvendig for å forbedre ansiktskonturen. Ved behov gjøres et snitt under kjeven for å fjerne fettvev fra dette området og redusere synlige muskelbunter på halsen.

 

Medfører ansiktsløftning også helserisiko?

Selv om tusenvis av menn og kvinner hvert år utfører ansiktsløftningsoperasjoner uten å oppleve noen komplikasjoner, er det likevel forbundet med en viss risiko. Det er viktig at du er godt informert om de aspekter som medfører risiko før du bestemmer deg for å ta operasjonen. 

·       Betennelser er en risikofaktor ved alle operasjoner, også ved ansiktsløftningsoperasjoner. Vanlige symptomer er følsomhet for berøring, rødhet og hevelser. Dersom betennelsen blir raskt oppdaget, kan den effektivt behandles.

·       Ansiktsløftning kan forårsake varige arr. Dersom snittene gjøres slik at de ikke er synlige, vanligvis bak øret, langs hårgrensen eller under kjeven, er en del arr uunngåelige. Vanligvis forsvinner disse over tid og blir knapt synlige, men hos en del pasienter kan de bli grove og iøynefallende..

·       Ansiktsløftning utføres vanligvis i full narkose og kan forårsake bivirkninger. Umiddelbart etter operasjonen kan du oppleve kvalme som er en reaksjon på narkosen, men den bør gå over i løpet av et par timer.

·       I noen tilfeller kan operasjonen skade de nervene i ansiktet som kontrollerer ansiktsmusklene. Vanligvis heles disse skadene av seg selv. Du kan også oppleve nummenhet eller en stikkende følelse rundt snittene i ansiktet. En del pasienter kan oppleve svakhet i ansiktet, og at det kan gå flere uker eller til og med måneder før de igjen oppnår full kontroll over ansiktet og ansiktsuttrykkene.

·       Lette blødninger er normalt etter en ansiktsløftningsoperasjon. Mer alvorlige blødninger kan om de ikke behandles medføre sårdannelser eller hematomer. Hematomer kan forårsake hevelser som kan hindre blodomløpet. Problemet løses ved et kirurgisk inngrep.

 

Hvordan forberede seg på operasjonen?

For å oppnå best mulig resultat ved ansiktsløftning er det svært viktig at du følger instruksjonene fra legen. De kan være som i de følgende.

 • Avstå fra røyking i flere uker før og etter operasjonen.
 • Unngå visse medikamenter, som aspirin og betennelsesdempende medikamenter.
 • La håret vokse så det dekker snittarrene under tilhelingen.


Hva kan en forvente under rekonvalesensen?

Tilhelingen begynner umiddelbart etter operasjonen. Det kan bli lagt et omslag som bidrar til å kontrollere hevelsen, og under huden kan det bli plassert mindre drensslanger som forhindrer væskeansamling. Selv om ubehaget etter operasjonen er minimalt, kan smerter kontrolleres med medikamenter. Hver enkelt har sitt eget tempo i rekonvalesensen, men du kan ta utgangspunkt i følgende generelle tidsplan.

 

På dagen for ansiktsløftningsoperasjonen

Du kan oppleve blåflekker og hevelser som kan reduseres dersom du konstant holder hodet litt høyere enn kroppen.

En uke etter operasjonen

 • Omslagene tas av
 • Bading og dusjing er tillatt
 • Stingene fjernes eller løser seg opp
 • Du kan bruke sminke for å skjule blåflekker og ujevn hudfarge
 • Hevelsene er på sitt største og begynner deretter sakte å trekke seg tilbake
 • Lettere fysisk aktivitet tillates
 • Du må fortsatt sove med hodet litt høyere for å bidra til å redusere hevelsene


Etter to uker

 • Hevelsene blir stadig mindre
 • Normal fysisk aktivitet og lettere arbeid tillates


Etter flere uker

 • Hevelsene er for det meste borte
 • Følelsen av nummenhet er betydelig mindre, selv om en del personer kan oppleve det i flere måneder
 • Trening kan gjenopptas

Direkte sollys bør unngås under hele tilhelingsprosessen. I lang tid deretter må du bruke solkrem for å beskytte huden.

Resultater
De fleste som gjennomgår ansiktsløftning er svært fornøyde med resultatene. Tilhelingen tar likevel noe tid, og det endelige resultatet av operasjonen vil du ikke nødvendigvis se før et par måneder etter operasjonen.

Hvor lenge resultatene av operasjonen varer er avhengig av mange faktorer, blant annet genetisk disposisjon og livsstil. Selv om en ansiktsløftning ikke kan stanse aldringsprosessen, er pasientene som regel svært lykkelige over sitt utseende i flere år etter operasjonen. Senere kan det for å opprettholde et ungdommelig utseende foretas tilleggsoperasjoner, som stramming av halsen eller løfting av øynebryn.