fbpx

Lårplastikk

 

Formålet med lårplastikk er å stramme opp og modellere om lårhud som er slapp og klumpete på en mindre pen måte. Målet er å redusere ujevnheter i hudoverflaten. Mange av de som ønsker lårplastikk har fått overflødig hud som følge av vekttap eller bare som et naturlig ledd i aldringsprosessen. Lårplastikk fjerner overflødig fettvev og hud både på inn- og utsiden av lårene, for å gi lårene en slankere og strammere utseende med bedre former.Lårplastikk 1

Selv om det som et ledd i behandlingen kan fjernes en liten mengde fett sammen med den overflødige huden, er ikke denne framgangsmåten beregnet på fjerning av større fettansamlinger. Før du vurderer denne behandlingen bør du være stabilt i eller i nærheten av idealvekt. Dersom det er stedvise fettansamlinger under huden og huden ikke er særlig elastisk, kan din kirurg anbefale en kombinasjon av fettsuging og lårplastikk.

 

Er du en egnet kandidat for lårplastikk?

Dersom du lider av flebitt (årebetennelse) i det ene eller begge beina, kan det være du ikke er en egnet pasient for lårplastikk. De fleste plastiske operasjoner krever ganske lange snitt, og arrene blir synlige, og derfor må pasientene være forberedt på dette. Som alle frivillige operasjoner er det også her svært viktig at pasientene er ved god helse og har realistiske forventninger. Ønsker du å endre formen på lårene dine, kan en plastisk operasjon være løsningen, men … 

  • forviss deg om at du ikke er disponert for problemer med arrvevdannelser (f.eks. keloider);
  • forviss deg om at du forstår fullt ut hvilke begrensninger operasjonen vil medføre for deg og hva tilhelingsprosessen innebærer.

 

Hva skjer under behandlingen?

Lårplastikk kan utføres både med lokalbedøvelse og intravenøs beroligende og med full narkose. Valget avhenger av din helse, varigheten på operasjonen og om det også utføres annen behandling samtidig. Operasjonen varer vanligvis to til tre timer, men kan også avhengig av omfanget av operasjonen ta lengre tid.

Lårplastikk utføres hovedsaklig på to måter, avhengig av det problematiske området.

Plastisk operasjon av innsiden av lårene.

Innsiden av lårene er svært vanskelig å forme ved trening. Under operasjon på innsiden av lårene gjøres et snitt i skillelinjen mellom lår- og lyskeregionen, overflødig hud fjernes og om nødvendig også fett

Plastisk operasjon av utsiden av lårene.

Ved denne behandlingen strammes huden på forsiden og utsiden av låret.

Til slutt i behandlingen får pasienten på seg et støtteplagg (som minner om et elastisk støttekorsett), som bidrar til å redusere hevelsen og stimulerer hudens naturlige inn- og oppstramming. Etter lårplastikk må du vanligvis være på sykehuset i en til tre dager. Bruk av smertestillende sprøyter, intravenøse kateter osv. er tillatt.

 

Etter operasjonen

Pasienten bør ta seg fri fra arbeid i minst tre uker. I tre til sju dager etter operasjonen kjenner du smerte eller trøtthet. Støtteplagget bør du bære sammenhengende i to til tre uker og deretter kun om natten i til tre uker til. Dette bidrar til å definere din nye lårkontur. De første tre ukene etter operasjonen anbefaler vi ikke å drive med aktiviteter som gir det en puls på over 100 slag i sekundet.

Selv om fleste blodutredelser og hevelser gir seg i løpet av tre uker, kan enkelte hevelser også vare i seks måneder og inntil et år. Varigheten av blodutredelser og hevelser etter operasjonen er avhengig av hvor lett du vanligvis får blodutredelser eller hevelser. Akkurat hvor mye du hovner opp er individuelt hos den konkrete pasienten, men tidligere operasjoner kan gi deg en ganske god pekepinn om din egen organisme. Når du legger deg ned, hold hodet høyere enn hjertelinjen. Kompresser eller isposer hjelper mot hevelser og ubehag. Mange pasienter bruker plastposer som er vanntett lukket og fylt med frosne bær eller erter. Regelmessig bruk av is er av avgjørende betydning for å få ned hevelser.

Den første uken etter operasjonen er lettere aktivitet tillatt, men du må unngå å bøye deg eller løfte ting. Selv om du ikke nødvendigvis er enig, må du prøve å gå så raskt som mulig etter operasjonen for å redusere hevelsen og forebygge dannelser av blodpropper i beina. Selv om hvert tilfelle er individuelt, vil rekonvalesensen etter lårplastikk som regel ta en til to uker; vanligvis kan du gå på jobb igjen etter en uke og gjenoppta tyngre trening og kontaktidrett etter fire til seks uker. Tilhelingen er individuell og ulik fra person til person.

 

Er det også risiko eller mulige bivirkninger?

Ved alle operasjoner er det alltid en fare for komplikasjoner. Du bør absolutt spørre din kirurg om all risiko den vurderte behandlingen innebærer før du tar din avgjørelse.

Dette er en liste over aktuelle risikomomenter og mulige komplikasjoner.

Alle pasienter vil i flere dager etter operasjonen kjenne smerte eller ømhet. For denne perioden kan det skrives ut smertestillende. Smerteterskelen er svært ulike for ulike pasienter.

Pasienter må være forberedt på at det oppstår merkbare og ofte svært store blodutredelser som varer i ukesvis. Dette er helt normalt, og de vil bli borte av seg selv. Resultatene av operasjonen vil på grunn av hevelser ofte ikke straks bli synlige. Tilhelingsprosessen kan ikke forseres, og kirurgen vil ikke vurdere ny operasjon før tilhelingen er helt fullført.

Noen ganger kan det begynne å blø fra det opererte området etter operasjonen. Dette er normalt og går vanligvis over raskt og uten konsekvenser. Noen ganger kan det likevel bli nødvendig å lede væskeansamlingen ut ved hjelp av et dren, og dette gjøres med en egen behandling.

Noen ganger kan det forekomme lokaliserte serumansamlinger. Dette er relativt sjeldent og kan kreve en lett drenasjebehandling og medikamenter.

Det er viktig å forstå at et kirurgisk inngrep alltid innebærer fare for at bakterier fra pasientens egen hud kommer inn i såret. En slik infeksjon kan medføre trøtthet, svakhet, feber og generell utilpasshet. Når det oppstår infeksjoner er det nødvendig å bruke antibiotika.

Det er ganske vanlig at pasienter erfarer sløvhet, økt følsomhet eller en “merkelig følelse” i lårene. Endringer i følsomhet er vanlige og går nesten alltid over over tid. Det er likevel ikke uvanlig at et lite område forblir følelsesløst.

Din kirurg vil forklare deg hvor og hvilke arr som vil oppstå etter operasjonen (dette avhenger av de nøyaktige egenskapene ved framgangsmåten). Alle operasjoner medfører en fare for synlige arr, særlig når den har medført komplikasjoner, f.eks. infeksjon. Slike arr blir vanligvis mindre synlige over tid, og er de fortsatt stygge kan de behandles. Keloider og hypertrofiske arr er høyere enn hudoverflaten, og oftest ubehagelige, og kan forårsakes av operasjonen. Slike arr er relativt sjeldne, og er du disponert for å få slike ar, kan du allerede har erfart noe lignende etter en hudskade eller operasjon. Informer din kirurg om det dersom du har opplevd utilfredsstillende tilheling av noen av dine arr, slik at kirurgen kan gi deg adekvate råd.

Dypvenetrombose og lungeemboli er sjeldne men svært alvorlige komplikasjoner ved kirurgi og anestesi. I slike tilfeller danner et seg blodpropper (vanligvis i beina) som forflytter seg gjennom blodårene til lungene, og hindrer deres normale funksjon. Leger og sykepleiere benytter mange aktive forholdsregler for å unngå dette. Det kan være du blir bedt om å bruke spesielle strømper under innleggelsen, eller du oppmuntres til å bevege deg rundt så raskt som mulig etter operasjonen. Du kan også selv redusere faren for blodpropp ved å unngå væsketap og holde deg i bevegelse. Kjenner du plutselig smerte i brystet eller åndenød, bør du straks søke legehjelp.

 

Hvordan forberede seg på operasjonen?

Legen din gir gir deg konkret veiledning om hvordan du kan forberede deg for operasjonen. Her er noen generelle råd. 

  • Unngå aspirin, medikamenter som inneholder aspirin og andre ikke-steroide betennelsesdempende medikamenter, i to uker etter operasjonen. Aspirin fortynner blodet og hindrer dermed naturlig koagulering og øker risikoen for blødninger og blodutredelser.
  • Røyking hindrer tilhelingsprosessen. Slutt derfor å røyke før operasjonen, og om du begynner igjen, ikke gjør det før tilhelingen er fullført.
  • Unngå bruk av alkohol et par dager før prosedyren.
  • Blir du bedt om å holde fasten kvelden eller morgenen før operasjonen, må du overholde dette. Legene kan kreve at magen din er tom: dette er avhengig av typen anestesi.

 

Resultater

Som resultat av lårplastikk får du vakre, slankere, strammere lår med en flatere kontur. Du kan kjenne deg mer selvsikker og komfortabel når du velger klær, og særlig i treningsklær og jeans. Dersom slappe steder eller vekttap oppstår på nytt, kan du gjennomgå en gjentatt prosedyre. Allerede den første uken etter behandlingen er ditt utseende naturlig og representativt, men i løpet av de neste tre til seks månedene blir det stadig bedre.