fbpx

Mageplastikk

 

Ulike problemer og løsninger

En slank midje er en viktig faktor for hele ditt utseende. En stram mageregion og midje er viktig for menn såvel som for kvinner, både i arbeids- og privatlivet.

Mageplastikk 1Kvinner er ofte misfornøyd med magen etter en rekke fødsler og etter vesentlig vekttap. Som følge av sterk og langvarig uttøyning har musklene blitt slappe, og selv på tross av intens trening kan det forekomme at de langsgående magemusklene fjerner seg fra hverandre (diastase). Huden og underhuden er så kraft tøyd at magen etter fødselen forblir slapp og med kraftige folder.

Å påvirke endringer i huden og underhudsvevet over magemusklene ved hjelp av trening, massasje eller andre lignende virkemidler er bare mulig i begrenset omfang, for i mange tilfeller dreier deg seg om rupturer i viktige støttestrukturer og danning av såkalte graviditetsstriper. Å oppnå en stram midje kan også komme på agendaen etter en positiv endring i livet, der vektnedgang er oppnådd og du trener regelmessig.

I slike tilfeller er mageplastikk en god mulighet for å optimere et område av magen som ikke framstår som pent. Mageplastikk omfatter fjerning av et større fettlag og fjerning av all slapp hud i den fremre mageregionen. I tillegg er det mulig å stramme opp magemusklene. Mageplastikk kan drastisk forbedre utseendet på en framfalt mage. I tillegg er resultatet også avhengig av huden, undervevet og musklenes tilstand.

 

Hva kan jeg forvente av mageplastikk?

De beste mulighetene for et estetisk godt resultat finnes hos slanke personer i god fysisk form med fettvev eller slapp hud i mageregionen som ikke reagerer hverken på trening eller diett.

Dersom du planlegger å gå ned i vekt, bør du vente med denne operasjonen til ønsket vekt er oppnådd. Også kvinner som ønsker å føde bør utsette operasjonen, for nettopp de langsgående magemusklene som strammes opp under operasjonen kan under graviditeten fjerne seg fra hverandre igjen. Dersom det finnes arr etter tidligere operasjoner kan det være vanskeligere å utføre mageplastikk.

Mageplastikk etterlater et relativt langt arr i bikiniområdet, som over tid likevel blir mykere og mindre synlig. I tillegg får navlen ny plassering og også en litt endret formog det oppstår et lite ringformet arr.

Ved siden av klassisk mageplastikk er det mulig å utføre delvis mageplastikk der det foretas et mindre snitt og plasseringen av navlen ikke endres. Dette er særlig egnet ved problemer i den nedre mageregionen. Det kan også være at det i tillegg til fullstendig eller delvis mageplastikk også må utføres fettsuging i hofteregionen. Disse aspektene og mulighetene vurderes i løpet av den individuelle planleggingen av din operasjon.

 

Hvilke risikoer er det ved en mageplastisk operasjon?

Dersom denne operasjonen utføres av en erfaren kirurg forekommer komplikasjoner sjelden og er mindre vesentlige med hensyn til et godt sluttresultat. Generelt kan det forventes gode resultater. Like fullt innebærer alle operasjoner både generell risiko knyttet til det å operere og også spesifikke komplikasjoner som følger av operasjonens egenskaper.

Som ved alle operasjoner kan det oppstå blodansamlinger og hevelser, og som regel leges disse av seg selv. Blødninger sammen med sterk hevelse og smerter er en svært sjelden kombinasjon som må korrigeres ved operasjon.

Betennelser i sårområdet er svært sjeldne og er mulige å forebygge og behandle med hensiktsmessig antibiotikakur.

Som regel er årsakene til forstyrrelsene omstendigheter som kan drøftes grundig under konsultasjonen før operasjonen, som for eksempel langsommere gjenvinning hos diabetikere, røykere eller pasienter med koalgulasjonsforstyrrelser. At sårene leges langsommere omkring stingene vil som regel ikke påvirke brystenes form. Ved eventuell utvidelse av sårene er dette mulig å korrigere senere.

Alle operasjoner medfører en økt risiko for venetromboser i beina. Den faren kan unngås ved rask mobilisering etter operasjonen og med tilføring av heparin eller lignende medikament.

Alt i alt kan man si at en mageplastikk har en høy nyttefaktor og er en trygg operasjonsmetode med få komplikasjoner.

 

Hvordan forbereder jeg meg for operasjonen?

Før den planlagte operasjonen bør din helsetilstand være så god som mulig.

Begrens forbruket av nikotin og alkohol til et minimum. Røyking hindrer i tillegg til det generelle blodomløpet også mikroblodomløpet i operasjonsområdet. Av den grunn anbefales det å unngå røyking i to uker før og to uker etter operasjonen.

Inntak av preparater som inneholder hormoner (piller, hormonerstatningspreparater) må midlertidig avbrytes.

Du må ikke under noen omstendighet ta aspirin eller lignende preparater i minst 14 dager før. operasjonen.

I tiden etter operasjonen anbefales det å planlegge omkring sju til ti fridager, for din fysiske bevegelsesfrihet vil være begrenset den første tiden etter operasjonen.

 

Sykehusoppholdet

Som regel gjennomføres operasjonen med en innleggelse på fra en dag til noen dager. Dette muliggjør hjelp fra profesjonelt helsepersonell i perioden etter operasjonen.

 

Narkose

For det meste utføres mageplastikk i full narkose slik at du sover under hele operasjonen. Før operasjonen gjennomfører anestesiologen de nødvendige undersøkelsene for å sikre deg en egnet narkose.

 

Hvordan foregår operasjonen?

En mageplastisk operasjonen varer gjennomsnittlig fra 1,5 til 3 timer avhengig av operasjonens omfang. Det konkrete omfanget av din operasjon avhenger av dine anatomiske særegenheter, forventninger og også av kirurgens anbefalinger.

I prinsipp foregår operasjonen som følger:
Først foretas et langt snitt ovenfor de ytre kjønnsorganene og fram til hoftebeine. I tillegg fjernes navlen ved hjelp av et ringformet snitt.

Ved delvis mageplastikk er snittet vesentlig mindre, og om nødvendig kan snittet omkring navlen også velges bort. Det kan i så fall bety at navlens plassering beveger seg nedover.

Deretter fjernes en stor del av hudene fram til ribbeina for å få tilgang til magemusklene. Alle de langsgående musklene føres nærmere hverandre, strammes og festes på sitt nye sted. Dermed oppnås en strammere mage samt reduksjon av midjen.

Den delen av huden som er lagt til side settes deretter på plass igjen, og overflødig hud fjernes. Deretter festes navlen på sitt nye sted.

Tynne drenrør sørger for at blod og sårvæsker renner ut i løpet av den første perioden etter operasjonen (12 til 24 timer). Til slutt fikseres snittene og det legges på sårforbinding.

Ved delvis mageplastikk strammes kun huden mellom navlen og området der snittet gjøres. Denne delen av huden strekkes nedover, overflødig hud fjernes, og såret lukkes.

 

Etter operasjonen – hva bør man være oppmerksom på

De første dagene etter operasjonen kjenner du smerte i det opererte området. Derfor er din normale bevegelighet begrenset. I denne perioden skrives det vanligvis ut smertestillende preparater.

Drenrørene som settes inn under operasjonen fjernes som regel i løpet av den første dagen etter operasjonen. Forbindingen fjernes de påfølgende dagene.

De første dagene etter operasjonen bør du gi deg selv så mye ro som mulig for å minimere hevelsen. Eventuelle hevelser, blodansamlinger og nummenhet i huden forsvinner som hovedregel fullstendig i løpet av ukene etter operasjonen.

Etter operasjonen legges det mens du fortsatt ligger på operasjonsbordet på en spesiell, forhåndstilmålt trykkbandasje eller trykkstøttebukse.

Suturtrådene absorberes i kroppen av seg selv, noen ganger er det nødvendig å ta ut enkelte sting. I begynnelsen er såret rødt og hardt, etter noen måneder blir såret lysere og går i ett med huden ellers. Såret kan fra det har gått 3 uker etter operasjonen smøres med spesielle salver som bidrar til at det gror. Området rundt såret må beskyttes mot sollys de første 6 månedene (hensiktsmessig bekledning, plaster).

Avhengig av hvordan du kjenner deg, kan du gjenoppta dine vanlige gjøremål etter noen dager. Den første uken etter operasjonen bør du likevel planlegge å feriere.

Å drive med idrett er tillatt fra 6. uke (og da må du bruke spesiell brystholder),Reduser etter operasjonen også forbruket av nikotin og alkohol til et minimum og unngå i noen måneder å besøke sauna og dampbad.

 

Ditt nye utseende

Når de medisinske anbefalingene er riktige og forventningene er realistiske, blir de fleste pasienter svært fornøyde med resultatene og nyter sitt nye utseende. Et bedre utseende betyr for de fleste begynnelsen på en ny fase i livet med bedre selvfølelse og mer positivt selvbilde.

 

Kan en mageplastisk operasjon gjentas?

I prinsippet kan mageplastikk gjentas. Regelmessig kontroll hos kirurg bidrar til å forebygge og behandle eventuelle komplikasjoner. Dersom det oppstår problemer, må du ta en personlig avgjørelse om hvilke korrigerende metoder som skal anvendes.