fbpx
Rasvaimu

Monet pikadieetit ja ravintolisät jakelevat tyhjiä lupauksia siitä, että niillä kilot häviävät huippunopeasti ilman, että sitä varten tulisi muuttaa ravitsemustottumuksia tai käydä treeneissä. Mikä takaa, että rasvaimun osalta kyseessä ei olisi samanlainen „ihmekeino“?

Jokainen ihminen, joka on käynyt koulua, muistaa varmaan yhden fysiikan peruslain: energiaa ei synny eikä häviä, se vain muuttuu yhdestä muodosta toiseen. Ei ole mahdollista, että keho alkaa „polttaa“ rasvaa, jos ruoasta saadaan riittävästi energiaa. Erittäin ankaralla dieetillä menetetään ensimmäisten viikkojen aikana todella paljon kiloja, mutta suuri osa niistä on nesteen menetystä, jonka keho tilaisuuden tullen nopeasti korvaa. Rasvaimu ei muuta kehon aineenvaihduntaa, vaan kertynyt rasva poistetaan. Tämä on pohjimmiltaan erilainen lähestymistapa kuin dieetit.

 

Ovatko rasvaimun tulokset pysyviä?

Rasvasolut poistetaan ja siihen paikkaan ei uusia rasvasoluja synny. Mutta jos henkilö ei muuta ravitsemustottumuksiaan ja saa jatkuvasti ruoasta enemmän energiaa kuin mitä kuluttaa, ylimääräinen energia varastoidaan joka tapauksessa rasvana.

 

Auttaako rasvaimu hyvin lihavaa henkilöä?

Yhdellä leikkauksella voi poistaa enintään 5 litraa rasvaa. Jos liikakiloja on monta kymmentä, rasvaimu ei riitä ja sitä ei myöskään suositella. Rasvaimu ei ole tarkoitettu painonlaskumenetelmäksi eikä se korvaa terveellistä ruokavaliota tai muutosta, joka tulisi tehdä elämäntavassa, mutta sen avulla voidaan saavuttaa erittäin hyviä tuloksia, kun tulee korjata tiettyjä vartalon alueita, joiden osalta treenaaminen ei ole tuottanut tulosta.

 

Rasvaimu lupaa nopeita tuloksia. Tarkoittaako se sitä, että henkilö voi jo seuraavana päivänä pukea ylleen monta numeroa pienemmät vaatteet?

Välittömästi leikkauksen jälkeen kudokset ovat turvonneet, jonka vuoksi koko vaikutusta ei näe. Parhaan kuvan tuloksista saa kuuden kuukauden kuluttua, kun kudokset ovat täysin palautuneet ja iho on kiristynyt. Kudosten parantumisen tukemiseksi on tarpeen käyttää leikkauksen jälkeen 3–6 viikon ajan kompressiovaatteita ja välttää kehon pakottamista haaveiden mittaisiin farkkuihin. Mutta jo parin viikon kuluttua voi todellakin käyttää vaatteita, jotka eivät aiemmin mahtuneet päälle.

 

Kuinka kauan tulee leikkauksen vuoksi olla poissa töistä?

Tavallisesti henkilö, jolle on tehty rasvaimu, pääsee kotiin seuraavana tai sitä seuraavana päivänä. Jos kyseessä ei ole raskas ruumiillinen työ, voi palata töihin viikon kuluttua.

Lue lisää