fbpx
Gynekomastia

Gynekomastia tarkoittaa miehen rintojen suurenemista. Usein sen syynä ovat maksan toimintahäiriöt tai hormonitasapainon häiriöt, mutta myös ylipaino. Lisää aiheesta voit lukea tästä artikkelista: https://thehealthclinic.eu/suomi/plastiikkakirurgia/gynekomastia/.

 

Mitä avuksi?

Gynekomastia on yleinen ongelma, josta kärsii enemmän kuin 30 % miehistä. Tilanteen ratkaiseminen alkaa syyn selvittämisestä. Jos gynekomastian syynä on ylipaino, tulisi aloittaa dieetillä ja kuntoilulla. Estrogeenia (naishormonia) sisältävien lääkkeiden käytön yhteydessä saattaa lääkkeen vaihtaminen auttaa. Alkoholin tai anabolisten steroidien aiheuttamien muutosten yhteydessä tulisi ensimmäisenä askeleena olla elintapojen muuttaminen. Puberteetti-ikäisillä nuorukaisilla ongelman ratkaisee usein aika.

Kaikki edellä mainitut asiat voivat auttaa ongelmasta pääsyyn. Jos niistä ei kuitenkaan ole apua, voidaan käyttää leikkausta, jossa osa rintarauhasen kudoksesta ja rasvakudosta poistetaan. Pitkälle kehittyneen gynekomastian yhteydessä tulee usein myös liiallista ihoa leikata pois, että se ei jäisi roikkumaan.

Kirurgisen leikkauksen tulokset ovat kestäviä, mikäli painonnousua pystytään jatkossa välttämään. Komplikaatioita ilmenee erittäin harvoin.

 

Onko leikkaus tarpeellinen?

Jos kasvaneet rinnat eivät häiritse miestä, ei kirurgin toimia tarvita. Kuitenkin miehet hyvin usein häpeävät kasvaneita rintojaan niin, etteivät uskalla mennä rannalle, saunaan tai uima-altaaseen. Ajatus omasta epätäydellisestä vartalosta saattaa muuttua niin häiritseväksi, että henkisen tasapainon nimissä olisi hyvä pohtia leikkauksen mahdollisuutta lääkärin kanssa. Omista kokemuksistaan elämästä ennen leikkausta ja sen jälkeen meidän asiakkaamme kertovat tässä: https://thehealthclinic.eu/suomi/suositukset/.

 

Gynekomastia – miten leikkaus tehdään?

Riippuen siitä, mikä ongelma tarkemmin on, valitaan myös menetelmä, jolla gynekomastia-leikkaus suoritetaan.

  • Jos rintojen rasvakudos on tavallista suurempi, voi rasvaimu olla riittävä. Siinä tapauksessa tehdään viiden millimetrin pituinen viilto rintakehän molemmille puolille ja liika rasva imetään pois.
  • Kasvaneen rauhaskudoksen yhteydessä osa kudoksesta poistetaan skalpellilla.
  • Jos hyvin suuren laihtumisen seurauksena ovat rinnat, joiden iho on venynyt veltoksi, liika iho poistetaan leikkauksella.
  • Yleensä käytetään yhdistelmämenetelmää, ts. tehdään sekä rasvaimu että poistetaan rauhaskudosta. The Health Clinicin leikkaushinta sisältää molemmat hoitotoimenpiteet.

Gynekomastia-leikkaus tehdään nukutuksessa. Leikkausta seuraava yö vietetään sairaalassa, sitten lääkäri antaa mukaan hoito-ohjeet kotona toipumiseen. Töistä pitää olla poissa vähintään viikon, raskaan fyysisen työn tapauksessa kauemmin. Ensimmäiset tulokset ovat nähtävissä heti leikkauksen jälkeen, arvet muuttuvat lähes huomaamattomiksi puolessa vuodessa.