fbpx
rintojen pienennysleikkaus

Rinnat ja niihin liittyvät aiheet eivät todellakaan ole vain naisten alaa. Monien miesten rinnat ovat hormonitasapainon häiriöiden, joidenkin lääkkeiden tai kasvaimen vuoksi huomattavasti kasvaneet. Se aiheuttaa (tai lisää) tyytymättömyyttä itseensä ja häiritsee myös päivittäisiä toimintoja. Tällä ongelmalla on nimi ‒ gynekomastia, ja se on verrattain helppo ja nopea ratkaista. Taikasanoina tässä ovat tasapainoinen ruokavalio ja elämäntapojen muutokset. Jos edellä mainitut vaihtoehdot eivät toimi, ratkaisuna on rintojen pienennysleikkaus.

Mitä gynekomastia on? Gynekomastia tarkoittaa miehillä tapahtuvaa rintarauhasten kasvua, joka voi johtaa nännien venymiseen ja rintojen riippumiseen. Lue ehdottomasti gynekomastialeikkauksesta tarkemmin.

 

Ketkä kärsivät gynekomastiasta?

  • Ongelma ilmenee usein murrosikäisillä nuorukaisilla, mutta ajan ja kasvun myötä se kuitenkin normalisoituu.
  • Tästä diagnoosista kärsii myös lähes kolmannes aikuisista miehistä.
  • Vastasyntyneillä vauvoilla voi esiintyä lyhytaikaista gynekomastiaa, sillä heidän äitinsä estrogeenia eli naishormonia virtaa syntymän jälkeen jonkin aikaa heidän verenkierrossaan.
  • Vanhempia miehiäkin gynekomastia saattaa kiusata, sillä ikääntyminen heikentää hormonaalista tasapainoa.

 

Millaisia oireet ovat?

  1. Mahdollinen nännin alla oleva luja kumimainen massa, joka on kädellä tunnettava ja jonka läpimitta on tavallisesti n.4 cm.
  2. Toisinaan rinnasta voi erittyä myös jonkin verran nestettä.

HUOM! Gynekomastia voi vaikuttaa joko toiseen tai kumpaankin rintaan. Oireet eivät välttämättä aina ole näkyvissä tai havaittavissa. Epäilyn yhteydessä konsultoi ehdottomasti lääkärin kanssa.

 

Mitä tehdä?

Missä hätä suurin, siellä apu lähinnä. Syntynyt (epämukava) tilanne on verraten helppo korjata. Se ei vaadi liikaa ajan tai hermojen kuluttamista.

Ensinnäkin on päästävä perille syistä, miksi rintasi ovat kasvaneet, ja sitten toimia sen mukaisesti. Yleensä auttaa se, että muutat elämäntapojasi ja korjaat ruokavaliotasi.

Jos elämäntapojen muutokset eivät auta, ratkaisuna on rintojen pienennysleikkaus. Hoitotoimenpiteen aikana osa rintarauhas- ja rasvakudoksesta poistetaan. Tulokset ovat pysyviä, jos säilytät ihanteellisen painosi, etkä huomattavasti liho.

HUOM! Toisinaan (ongelman vaikeusasteesta riippuen) tulee lisäksi suorittaa rasvaimuleikkaus.

 

Millä tavoin rintojen pienennysleikkaus on sinulle hyödyksi?

Gynekomastialeikkauksen hyöty miehille on yleisesti ottaen sama kuin rintojen pienennysleikkauksen hyöty naisille. Voimme tässä yhteydessä puhua sekä esteettisistä, käytännöllisistä että terveydellisistä hyödyistä, jotka johtavat edelleen sosiaalisiin sekäammattiin liittyviin etuihin.

  • Miesten osalta mainituista vaikuttaa kaiketi eniten esteettinen puoli, sillä miesten rintojen koko ei muutu hormonien, terveystilaan tai lääkkeiden vuoksi niin paljon, että rinnat häiritsisivät päivittäisiä toimintoja ja liikuntaa tai vaikuttaisivat kielteisesti terveyteen. Rehellisyyden nimissä on tunnustettava, että miehille fyysinen ulkonäkö on yhtä tärkeää kuin naisillekin. Varsinkin jos kyseessä on niin arkaluonteinen aihe kuin rintojen koko.
  • Ja nyt käynnistyy ns. dominovaikutus: koska tyytymättömyys omaan ulkonäköön vaikuttaa myös sosiaaliseen kanssakäymiseen, intiimielämään ja työssä menestymiseen, gynekomastialeikkaus auttaa parantamaan yleistä elämänlaatua.

 

Tri Rein Adamson The Health Clinicin tiimistä toteaa, että ihmisillä ei oikeastaan ole kovin suuria pelkoja hoitotoimenpiteen suhteen. ”Pääosassa tapauksista suoritetaan sekä rasvaimu että liian rauhaskudoksen poistaminen leikkauksella, joten yleisin kysymys liittyy arpiin: miten haavat paranevat ja miten suuria arpia jää. Voin kuitenkin vakuuttaa, että leikkausarpi on hyvin pieni, lisäksi nännin alaosassa oleva noin 0,5 cm läpimittainen arpi haalistuu ajan mittaan.”

Jos sinulla on gynekomastiaan liittyviä kysymyksiä, ota ehdottomasti meihin yhteyttä!