44-vuotias Jyri erottuu pitkänä miehenä jo kaukaa. Lihavuuteen taipuvaisen miehen paino alkoi nousta tupakoinnin lopettamisen jälkeen ja ylsi jopa 155 kiloon. Jyri kokeili erilaisia painonpudotusmenetelmiä, jotka eivät valitettavasti tuottaneet tulosta. Lopulta syntyi päätös tulla The Health Cliniciin mahalaukun mini-ohitusleikkaukseen.

 

Kauanko olit ylipainoinen?

Olen ollut ylipainoinen jo vuosia, mutta kun lopetin neljä vuotta sitten tupakoinnin, paino alkoi nousta erittäin nopeasti.

 

Kuinka paljon olit kiinnittänyt huomiota ruokavalioosi?

Olin käynyt ravitsemusneuvojan vastaanotolla ja tarkkaillut painoani. Minulle oli laadittu ravitsemussuunnitelma siitä, mitä söisin ja kuinka paljon. Jaksoin noudattaa sitä 2–3 kuukautta ja laihduinkin, mutta sitten luovutin, ja kilot palasivat.

 

Millaisia terveysongelmia painosi aiheutti?

Minulla ei ollut välittömiä terveyssyitä teettää leikkausta, vaikka käytinkin esidiabeteksen hoitoon tarkoitettua lääkettä. Juuri painon vuoksi oli todennäköistä, että tauti puhkeaisi. Siitä huolimatta elämästä oli tullut painajaista: olen luonteeltani aktiivinen, mutta esimerkiksi töissä en voinut enää tehdä fyysisesti vaativia asioita, kuten kiipeillä tai hypätä. Kilot aiheuttivat myös nivelvaivoja, ja sopivia vaatteita oli vaikea löytää. Lisäksi hikoilin hirvittävästi: en voinut siivota huonettakaan hikoilematta.

 

Jyri pudotti 50 kiloa: nyt vanha vyö ulottuu kolme kertaa vyötärön ympäri! 1

Miten päädyit mahalaukun mini-ohitusleikkaukseen?

Olin aikaisemmin kokeillut erilaisia laihdutusmenetelmiä ja aina epäonnistunut. Painoni vaihteli paljon. Saatoin helposti lihoa viikossa 10 kiloa ja sitten taas vähitellen laihtua. Kun laihdutusmenetelmät eivät tuottaneet tuloksia, hain netistä ratkaisuja ja päädyin mahalaukun mini-ohitusleikkaukseen. Tuomitseminen on helppoa, ja minuakin olisi voinut moittia siitä, etten pitänyt ruokavaliota kurissa. Nyt tiedän, että jokainen keho on erilainen ja että mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovi toiselle. Leikkauksen jälkeen olen pystynyt noudattamaan ravitsemussuunnitelmaa ongelmitta.

 

Oliko sinulla leikkaukseen liittyviä pelkoja?

En pelännyt leikkausta. Luotin lääkäreihin ja olin varma, että he onnistuvat. Kaikki menikin erittäin hyvin. Viestintä klinikan henkilökunnan, kirurgin, ravitsemusneuvojan ja kliinisen psykologin kanssa toimi erinomaisesti. Näiden tapaaminen kuuluu myös leikkauksesta toipumiseen.

 

Jyri pudotti 50 kiloa: nyt vanha vyö ulottuu kolme kertaa vyötärön ympäri! 2

 

Miten toivuit leikkauksesta?

Ensimmäisellä viikolla tunsin vähän kipua syödessäni ja juodessani, mutta kolmen viikon päästä kaikki oli kunnossa. Tällöin tapasin uudelleen tohtori Rein Adamsonin, joka kertoi muun muassa, että alussa elimistön onkin totuttava “uuteen normaaliin”. Alussa aivot muistivat vielä entiset syömistavat ja ‑määrät, mutta leikkauksen jälkeen tulin kylläiseksi vähäisestäkin ruokamäärästä. Jopa pari kulausta vettä vei näläntunteen. Ensimmäisessä kolmessa viikossa laihduin 15 kiloa.

Kolmen kuukauden kuluttua minusta otettiin verinäyte, jolla tarkastettiin, että kaikki veriarvot ovat kunnossa. Vointini oli erittäin hyvä, joten minulla ei ollut psykologillekaan mitään valitettavaa.

 

Millaista on elämäsi mahalaukun mini-ohitusleikkauksen jälkeen?

Muutokset ovat huomattavia. Viikossa paino putosi noin 1,5–2 kiloa. Vain muutamana viikkona painoni pysyi ennallaan ja parina se lisääntyi hieman, mutta kaiken kaikkiaan paino aleni johdonmukaisesti. Kun ennen leikkausta painoin 155 kg, niin kolmen ja puolen kuukauden kuluttua leikkauksesta vaa’an lukema oli 118 kg. Nyt, 8 kuukautta myöhemmin, olen pudottanut painostani yhteensä 50 kiloa. Koska leikkauksen jälkeinen painonlasku kestää noin puolitoista vuotta, voisin laihtua vieläkin.

Hikoilu on hävinnyt, portaiden kiipeäminen on helpompaa ja vointini on parempi. Liikun enemmän ja ymmärrän, että terveyden kannalta pitääkin liikkua. Minulla on pieniä konsteja pitää itseni jatkuvasti liikkeellä – kävelen, jos mahdollista, ja jos käytän autoa, niin pysäköin sen kauemmas ja kävelen loppumatkan.

Juuri kävelyä ja uintia olen alkanut harrastaa enemmän. Toistaiseksi kaikki on vain mennyt parempaan suuntaan. Mahalaukun mini-ohitusleikkaus voi pelastaa koko elämän.

 

Jyri pudotti 50 kiloa: nyt vanha vyö ulottuu kolme kertaa vyötärön ympäri! 3

Mitä kaverit ja tutut ovat sanoneet?

Kyllä ihmiset ovat sentään tunnistaneet minut, mutta kyllä – muutos on ollut huomattava.

 

Miten vaateostokset sujuvat?

Olen joutunut uusimaan koko vaatevarastoni. Kun aikaisemmin kokoni oli 4XL, niin nykyään ostan XL-kokoa.

Vanhan vyön voin nyt kietoa kolme kertaa vyötärön ympärille. Kauhea ajatellakin…

 

Mikset onnistunut dieeteissä ennen, mutta nyt pysyt ruokavaliossasi?

Ponnistelin aiemmin noudattaakseni ruokavaliota, mutta parin kilon laihtuminen saattoi päättyä siihen, että tylsistyin ja lihoin viikossa jopa 10 kiloa. Paino vaihteli ylös alas. Leikkauksen jälkeen en voinut syödä liikaa, ja elimistö tottui siihen. Tietysti myös motivaatio on ollut nyt toisella tasolla. Jos silloin tällöin teenkin syntiä, pystyn korjaamaan virheeni nopeasti, eikä painon jojoilua enää ole.

 

Jyri pudotti 50 kiloa: nyt vanha vyö ulottuu kolme kertaa vyötärön ympäri! 4

 

* Oikeanpuoleinen kuva on otettu 8 kuukautta leikkauksen jälkeen.