Mahalaukun mini-ohitusleikkaus

Mahalaukun mini-ohitusleikkaus on yksi bariatrisen kirurgian eli lihavuusleikkauksen menetelmistä, jonka tarkoituksena on rajoittaa annettavan ruoan määrää. Kirurginen menetelmä on nykyään yksi suosituimmista ja sitä pidetään myös erittäin turvalliseksi. Leikkauksen jälkeen on odotettava keskimäärin 70 – 80% ylipainon laskeutumista 18-24 kuukauden kuluessa leikkauksesta.

 

Kirurgi Tri Rein Adamson / tri Martin Adamson
Leikkaus tarpeellinen, kun BMI on alk. 30 kg/m2 (riippuu perussairauksista)
Anestesia Yleisanestesia
Leikkauksen kesto 1-3 tuntia
Yötä sairaalassa 2-3
Sairausloman tarve 2 viikkoa
Odotettu laihdutus 70-80 % ylipainosta
Plussat * Vastaava tai jopa suurempi painonpudotus kuin perinteisen mahalaukun ohitusleikkauksessa
* Hyvä diabeteksen ohjaus
* Pienempi komplikaatioiden riski
Miinukset * Vitamiinien imeytymiseen liittyvät komplikaatiot
* Dumping-syndrooma
Leikkaus käännettävä KYLLÄ
Hinta 6 150 €
Osamaksu medicredit

alk. 167 €/kk. Täytä lainahakemus tässä.

TESTAA SOPIVUUTTA
VARAA AIKA KONSULTAATIOON HELSINGISSÄ

 

Mahalaukun mini-ohitusleikkaus

Mahalaukun mini-ohitusleikkauksen (MGB) eli yhden anastomoosin ohitusleikkauksen teho perustuu pienempiin annoskokoihin, energian vähäisempään imeytymiseen ja nälän tunnetta säätelevien suolistohormonien toiminnan muuttumiseen.

Mahalaukun mini-ohitusleikkaus on tehokas toimenpide, joka on eräänlainen mahalaukun kavennusleikkauksen ja ohitusleikkauksen välimuoto.

Tavanomaisen Roux-en-Y-menetelmällä tehdyn mahalaukun ohitusleikkauksen (RYGB) ja mahalaukun mini-ohitusleikkauksen keskeisin ero on siinä, että jälkimmäisessä suolen yhteyksiä eli anastomooseja tehdään vain yksi, kun taas tavanomaisessa menetelmässä niitä tehdään kaksi – yksi ylös ja yksi alas. Tämän vuoksi MGB on toimenpiteenä nopeampi kuin RYGB ja aiheuttaa vähemmän komplikaatioita.

 

Kenelle mahalaukun mini-ohitusleikkaus sopii?

Oma tilanteesi määrittää, mikä leikkaus sopii sinulle parhaiten. Useimmissa lihavuusleikkauksissa edellytyksenä on se, että henkilön painoindeksi (BMI) on vähintään 30 ja hänellä on jokin liikalihavuuden aiheuttama liitännäissairaus, tai BMI on yli 40.

Laske painoindeksisi: 

90
10

Sinun painoinindeksi:

 

Toimenpide sopii erilaisista syömishäiriöistä, kuten ahmintahäiriöstä (kontrolloimaton ylensyönti) tai liiallisesta sokerin syönnistä (mieltymys hyvin kaloripitoisiin makeisiin tai juomiin, kuten hedelmämehuihin ja virvoitusjuomiin) kärsiville. Mahalaukun mini-ohitusleikkaus aiheuttaa hormonaalisia muutoksia, jotka parantavat verensokerin säätelyä ja johtavat siten usein sokeritaudin paranemiseen tai ainakin vaadittavan lääkityksen merkittävään vähenemiseen.

 

Toimenpide

Mahalaukun mini-ohitusleikkausToimenpide suoritetaan laparoskooppisesti nukutuksessa. Mahalaukun mini-ohitusleikkauksen ensimmäisessä vaiheessa mahalaukun yläosa kavennetaan putkimaiseksi. Tämä on toimenpiteen restriktiivinen osa, jonka seurauksena mahalaukkuun mahtuu vain pieni määrä ruokaa kerrallaan.

Tämän jälkeen kirurgi luo ohutsuolesta 1,5–2 metriä pitkän silmukan ja yhdistää sen uuteen pieneen mahalaukkuun. Toimenpiteen jälkeen ravinto kulkee pienestä mahalaukusta ohutsuoleen, mihin suuren mahalaukun ruoansulatusnesteet on ohjattu. Ohutsuolen alkuosasta ohitetaan näin 2–3 metriä suolta ennen ravinnon (ja kaloreiden) imeytymistä. Mahalaukun mini-ohitusleikkaus johtaa yleensä nopeaan painonpudotukseen.

Toimenpide voi toisinaan aiheuttaa sappirefluksia ohutsuolesta vatsaan. Oireinen refluksitauti voidaan hoitaa korvaamalla mahalaukun mini-ohitusleikkaus tavanomaisella mahalaukun ohitusleikkauksella.

 

Toipuminen

Toipuminen laparoskooppisesta toimenpiteestä on nopeaa. Toimenpiteen jälkeen vietät 2–3 yötä sairaalassa. Sairaalassa ollessasi hoitajat ja leikkaava kirurgi käyvät luonasi säännöllisesti tarkistamassa, että toipuminen sujuu odotetusti ilman komplikaatioita.

 

Tulokset

Useiden tutkimusten mukaan kahden vuoden kuluttua leikkauksesta useimmat ovat pudottaneet 75–85 % ylipainostaan. Yli viiden vuoden kuluttua leikkauksesta lukema on yhä 70–75 %, mikä tekee mahalaukun mini-ohitusleikkauksesta yhden tehokkaimmista laihdutusleikkauksista.

Leikkauksen jälkeinen laihtuminen ja halutun tuloksen saavuttaminen edellyttää oikeanlaista ruokavaliota, liikuntaa ja elintapojen muuttamista.

 

 

Mahalaukun mini-ohitusleikkauksen hyödyt

 • Sairaalloisen lihavuuden liitännäissairaudet, etenkin diabetes, saadaan yleensä tehokkaasti kuriin.
 • Leikkauksen jälkeinen seuranta on samanlaista kuin muissa leikkauksissa.
 • Mahalaukun mini-ohitusleikkaus on helpommin peruutettavissa kuin tavanomainen mahalaukun ohitusleikkaus.
 • Potilaat pystyvät nielemään ruoan vaikeuksitta.
 • Potilaat voivat syödä kunnollisia määriä.
 • Vain noin 3 % potilaista saa leikkauksen jälkeen refluksi- tai liikahappoisuusoireita.
 • Vatsapussi ei laajene myöhemmin elämässä johtaen uuteen painonnousuun.
 • Toimenpide on saanut myönteisiä arviointeja tieteellisissä tutkimuksissa ja kasvattanut suosiotaan kautta maailman.
 • Potilaiden tyytyväisyys on hyvin korkea.
 • Kipukokemukset ja kotiinpääsyajat ovat parhaat kaikista toimenpiteistä.
 • Ei aiheuta kehonsisäisiä tyriä.
 • Helppo, matalariskinen toimenpide.

 

Mahalaukun mini-ohitusleikkauksen haitat

 • Vuoto ompeleiden välistä muiden toimenpiteiden tapaan
 • Tarkempi ravitsemuksellinen seuranta
 • Mahapussin haavaumien riski (haavaumat kiinnityskohdassa)
 • Sappirefluksin riski keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä; seuraamukset nuoremmassa ikäryhmässä

 

Ruokavaliovaatimukset

 • Aivan kuten Roux-en-Y-menetelmällä tehtävän mahalaukun ohitusleikkauksen kohdalla, mahalaukun mini-ohitusleikkauksen jälkeen tulee noudattaa terveellistä, tasapainoista ruokavaliota.
 • Ravinnon määrän väheneminen saattaa aiheuttaa aliravitsemusta ja anemiaa, minkä lisäksi leikkauksella aiheutetut muutokset ravintoaineiden imeytymisessä voivat johtaa B12-vitamiinin, D-vitamiinin, raudan, folaatin, kalsiumin ja sinkin puutteeseen. Ravintoaineita on siksi täydennettävä ja seurattava säännöllisesti verikokeilla.
 • Anatomian ja suolistoflooran muutokset voivat aiheuttaa niin kutsutun dumping-oireyhtymän. Tämä voi johtaa ruokavaliorajoitteisiin esimerkiksi alkoholin ja hyvin sokeripitoisten ruokien suhteen.
 • Ravitsemustilaa on seurattava vähintään 6–12 kuukauden ajan (+ vuosittainen verikoe).
 • Käytössä on oltava monivitamiinilisä verikokeiden tulosten perusteella.

 

Löysimme vastaanottosi netistä ja sähköposti toimi loistavasti. Käyntiaika Tallinnaan tuli pian ja koko homma kävi nopeasti. Henkilökunta oli ystävällistä, erityisesti jäi mieleeni taitava nukutuslääkäri (Suunnitteli nukutuksen hienosti. Ensimmäisen kerranelämässäni en ollut kipeä herätessäni. Ja minut on leikattu sentään 10 kertaa). Paino on huvennut n.-30kg, hurraa ja itsetuntoni on kohentunut pilviin. Oman vartalon käsittäminen on aika vaikeaa, vielä auttamattomasti ostan liian suuria vaatteita… Maria

LUE SUOSITUKSIA 

Galleria ennen / jälkeen kuvista

MIKÄ SISÄLTYY PAKETTIHINTAAN?

 

Mahalaukun mini-ohitusleikkauksen suorittaa erikoislääkäri Rein Adamson tai erikoislääkäri Martin Adamson, jotka ovat lihavuusleikkausten johtavia asiantuntijoita Virossa.


TESTAA SOPIVUUTTA