Mahalaukun ohitusleikkaus Virossa - The Health Clinic

Mahalaukun ohitusleikkaus

Mahalaukun ohitusleikkaus eli gastric bypass on yksi bariatrisen kirurgian menetelmä, jonka tarkoitus on rajoittaa syötävän ruuan määrää. Leikkausta tehdään vain ihmisille, jotka ovat sairaalloisesti lihavia, mitä tarkoittaa, että painoindeksi on 40 tai korkeampi. Leikkauksen jälkeen voidaan odottaa 60 – 70 % ylipainon pudottamista kahden vuoden aikana leikkauksesta.

 

Kirurgi Tri. Rein Adamson / tri. Martin Adamson
Tarpeellinen BMI leikkaukseen BMI (kehon painoindeksi) alk. 30 kg/m2 (perussairauksista riippuen)
Anestesia Yleisanestesia
Leikkausen kesto 1-3 tuntia
Yötä sairaalassa 5
Sairausloman tarve 2 viikkoa
Odotettu laihdutus 60%-70% ylipainosta
Plussat * Suurin painon pudotus
* Hyvä diabeteksen ohjaus
Miinukset * Vitamiinien imeytymiseen liittyvät komplikaatiot
* Dumping syndrooma
Leikkaus käännettävä KYLLÄ
Hinta 5700 €
Osamaksu medicredit

al. 160.42 € / kk. Täytä lainahakemus tässä.

Kysy lisätietoja tai varaa aika

 

Mahalaukun ohitusleikkaus

Lihavuusleikkaus – mahalaukun ohitusleikkaus eli gastric bypass on yksi bariatrisen kirurgian eli laihdutuskirurgian menetelmä, jonka tarkoitus on rajoittaa syötävän ruuan määrää.

Mahalaukun ohitusleikkaus (vatsalaukun ohitusleikkaus) ei kuitenkaan sovi kaikille liikalihaville. Tämä on vaativa toimenpide, johon liittyy riskejä sekä sivuvaikutuksia ja joka vaati huomattavasti muutoksia elämäntavoissa.

Ennen kun päätät mennä leikkaukseen, on tärkeää ymmärtää, mitä se tarkalleen tarkoita ja millaisia muutoksia täytyy tehdä elämäntavoissa. Hoidon  onnistuminen riippuu pitkälti omasta sitoutumisesta hoitoon.

Mahalaukun ohitusleikkausta tehdään vain ihmisille, jotka ovat sairaalloisesti lihavia, mitä tarkoittaa, että painoindeksi on 40 tai korkeampi.

Mahalaukun ohitusleikkausta voidaan harkita myös silloin, kun ihmisen painoindeksi on 35 tai suurempi ja siihen liittyy muitakin vakavia terveysongelmia.

Laske oma painoindeksi: 

TotalSinun painoinindeksi:

 

Miksi mahalaukun ohitusleikkaus on hyödyllistä?

Mahalaukun ohitusleikkaus voi merkittävästi vaikuttaa elämänlaatuun Se parantaa ulkonäköä ja lisää liikuntahalua. Se voi myös vähentää terveysongelmia, joista ylipainoiset ihmiset usein kärsivät.

Bariatrisen kirurgian avulla on mahdollista hoitaa monia sairauksia:

  • diabetes (sairaus, jolloin verensokeri on poikkeuksellisen korkea)
  • hypertensio (korkea verenpaine)
  • korkea kolesterolin taso veressä (hyperkolesterolemia)
  • uniapnea (tilapäinen hengityskatkos unen aikana);
  • krooniset päänsäryt
  • alaraajalaskimoiden ongelmat (värimuutokset nilkoissa ja säären alaosassa);
  • inkontinenssi (virtsan pidätyskyvyn heikentyminen);
  • artriitti (niveltulehdukset).

 

Odotettu painonmenetys – gastric bypass

Mahalaukun ohitusleikkauksen jälkeen tapahtuu seuraavan kuuden kuukauden aikana merkittävä laihtuminen. Yleensä saavuttaa ihminen lopullisen painon 18 – 24 kuukautta leikkauksen jälkeen.

Sen aikana menettää tavallinen bariatrisen leikkauksen potilas keskimäärin 50 – 60% ylipainosta. Tutkimukset ovat osoittaneet, että on mahdollista jopa 80% menettäminen ylimääräisestä painosta.

Vaikka suurin osa mahalaukun ohitusleikkauksen potilaista ottaa alkuperäisen painonmenetyksen jälkeen vähän painoa luokse, on ruokavaliota ja liikunta suunnitelma noudattaen täysin mahdollista myös pidemmäksi ajaksi toivottuun painoon jäädä.

 

Mahalaukun ohitusleikkaus – toimenpide

Mahalaukun ohitusleikkausMahalaukun ohitusleikkaus on monimutkainen toimenpide, joka suoritetaan yleisanestesiassa – nukutte koko leikkauksen ajan. Leikkaus kestää noin yhdestä kolmeen tuntiin ja sen jälkeen pitää viipyä sairaalassa 4 päivää.

  • Gastric bypass – Mahalaukun ohitusleikkaus Roux-Y menetelmällä (perinteinen ja laparoskooppinen).

Tämä operaatio on yleisin bariatrinen eli lihavuusleikkaus maailmassa. Ensinnäkin erotetaan mahalaukusta pieni osa pidikkeillä tai vertikaalisella pannalla. Se rajoittaa, kuinka paljon voit syödä kerralla.

Seuraavaksi kiinnitetään erotettu mahalaukun osaan Y-muotoinen ohutsuolen osa, että johtaa ruoka pitkin ohi ohutsuolen mahalaukun puoleisesta osasta ja välttää ruuan sekoittumista haiman eritteellä ja sapilla.

Näin on ruoan sulattaminen ja ravintoaineiden imeytyminen erittäin vähäinen ja te saatte vähemmän kaloreita. Tätä menettelyä voidaan suorittaa myös laparoskoopin avulla (mahassa tapahtuvaa tarkastellaan ohuella teleskoopin kaltaisella välineellä). Laparoskoopissa on ihoviillot pienet ja paraneminen yleensä nopeampi.

 

Elämä mahalaukun ohitusleikkauksen jälkeen, palauttava dieetti

Ohitusleikkauksesta yksin on painonmenettämiseksi vähän, mutta se on erittäin tehokas keino saavuttaa merkittävä ja pysyvä painonmenetys. Koko laihtuminen riippuu siitä, kuinka paljon olet sitoutunut elintapojen muuttamiseen, syömällä pienempiä annoksia terveellistä ruokaa ja säännöllisesti urheillessa.

Mahalaukun ohitusleikkauksen jälkeen ette voi kaikkea syödä. Palauttava dieetti alkaa nesteistä, soseista ja pehmeästä ruoasta ja vasta kolmen kuukauden kuluttua palaatte astettain kiinteän ruoan luokse. Sellainen hidas kehitys on tarpeen, jotta haavat saisivat aikaa parantua ja keho aikaa sopeutua uusiin ravintotottumuksiin.

Ensimmäisenä päivänä voit juoda ainoastaan pieniä määriä nesteitä kuten vettä, liemi, mehu tai maito. Parin päivän kuluttua lisätään hitaasti sosemaista ruokaa. Niiden joukossa voi olla selkeät liemet ja keitot, vähärasvainen jogurtti, hyytelöt. Sellainen dieetti pitäisi kestää vähintään pari viikkoa.

Sen jälkeen pitäisi kehon olla valmis syömään pehmeää ruokaa. Kevytdieettiin kuuluvat helposti pureskeltavat ruuat esimerkiksi tuoreet hedelmät ilman kuorta ja hedelmäsäilykkeet, keitetyt ja pehmeät vihannekset, munakokkeli, jauheliha. Yleensä potilaat ovat kahdeksan viikkoa pehmeän ruoan dieetillä, ennen kuin lääkäri antaa luvan tavanomaisen ruuan syömiseksi.

 

Parantumisen aika

Miten kauan kuluu potilaalla leikkausta edeltävän yleiskunnon palautumiseen mahalaukun ohitusleikkauksen jälkeen, riippuu ihmisen fyysisestä kunnosta ja leikkausmenetelmästä. Monet potilaat paranevat kuudesta kahdeksaan viikkoon, mutta joskus voi paraneminen kestää vain pari viikkoa.

 

Raskaus

Raskaus antaa keholle erityisiä vaatimuksia ja jos olette raskaana liian pian leikkauksen jälkeen, voitte vaarantaa sikiötä terveyttä. Jos nainen on hedelmällisessä iässä ja seksuaalisesti aktiivinen, on erittäin suositeltavaa, että naiset välttävät raskautta ja käyttävät tehokasta ehkäisyä kahtena ensimmäisenä vuonna leikkauksesta.

 

Liikunta

Liikunta mahalaukun ohitusleikkauksen jälkeen on hyvin tärkeä. Sinun pitäisi leikkauksen jälkeen lähteä seisomaan ja liikkumaan mahdollisimman nopeasti. Aloita pikkuhiljaa harjoittelua ja nosta vähitellen kuormitusta ja kestoa.

Liikunta ei pelkästään polta kaloreita, vaan ylläpitää lihaskuntoa. Koska olet kurinalaisella dieetillä ja menetät painoa nopeasti, kääntyy keho lisäpolttoaineen saamiseksi energian puoleen. Jos et harrasta liikuntaa, tuhoaa keho lihasmassaa, sen sijaan, että tuhoaa rasvakudosta.

Liikunta suojaa lihaksia ja polttaa rasvaa. Joka päivä tulisi tehdä noin 30-minuuttinen kävely ja joka viikko yksi voima- ja kestävyystreenaus.

 

Ruokavalio leikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeen Sinun täytyy näkemyksiä ruuasta muuttaa. Yleisesti riippuu ohitusleikkauksen menestys Sinun ponnisteluista ja sitoutumisesta toteuttaa ravitsemussuositukset. Vaikka suositukset voivat hieman vaihdella, on tiettyjä yleisiä periaatteita, jotka ovat voimassa kaikille potilaille.

 

Syö vähän kerrallaan

Sinun uusi, pienempi mahalaukku saa ottaa vastaan ainoastaan hyvin pieniä ruuan määriä kerrallaan. Välittömästi leikkauksen jälkeen mahtuu sinne vain noin 30 ml ruokaa.

Vähitellen venyy mahalaukku tietyllä määrällä ja kolmen kuukauden jälkeen voit syödä jo noin puolitoista kuppia kerrallaan. Koska syöt vain pieninä erinä kerrallaan, on erityisen tärkeätä, että valitsisit mahdollisimman ravitsevia ruokia niin, että keho saisi  tarvittavat proteiinit ja ravintoaineet.

 

Pureskele huolellisesti

Sinun pitää ottaa kerrallaan pienet annokset ja sitten pureskella ne hyvin, ennen kuin nielaiset. Jos näin et tee, voivat ruuan palaset jäädä kiinni mahalaukun ja ohutsuolen anastomoosiin (uusi liitoskohta).

Jos tämä aukko tukkeutuu ja ruoka ei pääse mahalaukusta eteenpäin, se saattaa aiheuttaa oksentelua, pahoinvointia tai vatsakipua. Osa lääkäreitä kieltää tästä syystä myös purukumin pureskelun.

 

Syö hitaasti

On tärkeää, että syöt hitaasti, jotta ruoka ei liikkuisi suolistossa liian nopeasti. Jos suolistossa liikkuu liian nopeasti liian paljon ruokaa, se saattaa aiheuttaa dumping-syndrooma. Jos syöt oikeaan tahtiin, pitäisi yhden aterian kestää noin 30 minuuttia.

 

Juo nesteitä

Sinun pitäisi juoda riittävästi nesteitä. Olisi pyrittävä juoda päivässä kuudesta kahdeksaan lasillista nestettä. Vesi on hyvä valinta, mutta muut vaihtoehdot ovat sokerittomat ja vähäkaloriset maustetut juomat, tee ja osa urheilujuomista.

On suositeltava juoda hitaasti (30 – 60 minuuttia yhtä lasia), jotta välttää dumping-syndrooman. Vaikka nuolitte koko päivän jonkinlaista nestettä, ei pitäisi juoda 30 minuuttia ennen ruokailua ja myös sen jälkeen, koska mahalaukkuun ei mahdu kerralla juomaa ja ruokaa.

 

Sopivat ruuat

Koska kykenet syömään vain hyvin vähän kerrallaan, on tärkeää, että syöt terveellistä ja ravitsevaa ruokaa. Ensimmäisinä vuosia, kun laihtuminen on nopein, pitäisi syödä noin 800 kcal päivässä. Sen jälkeen voit syödä 1000 – 1200 kcal päivässä, jotta laihtuminen jatkuisi ja olisi pysyvä.

Aterioiden pitäisi koostua proteiini-rikkaasta ruuasta, niiden joukossa rasvaton liha, vähärasvaiset maitotuotteet (jogurtti, raejuusto), muna ja soijatuotteet. Keho tarvitsee leikkauksen jälkeen toipumista ja normaalin toiminnan ylläpitämiseksi proteiineja. Lisäksi pitäisi syödä hedelmiä ja vihanneksia.

 

Soveltumattomat ruoat

Mahalaukun ohitusleikkauksen jälkeen pitäisi välttää tiettyjä ruokia. Osa ruokia aiheuttaa epämukavuutta ja elimistö ei kestä niitä hyvin. Osa vaikeista ruokista on ruuat, jotka ovat kuivat, tahmeat tai kuituiset, esimerkiksi kova liha, kova leipä, pasta, riisi, tuoreet vihannekset ja hedelmät. Sinun ei pitäisi juoda hiilihapetettuja juomia, koska ne aiheuttavat ilmavaivoja.

Ei – suositeltavia ovat paljon rasvaa, sokeria ja kaloreita sisältävät ruuat. Et voi syödä jälkiruokia ja muita ruokia, joiden kolmen ensimmäiseen ainesosaan kuuluu sokeri. Et saisi käyttää hyvin makeita juomia kuten jäätelöpirtelöt, limonadit, hedelmäjuomat. Alkoholia tulisi myös välttää, koska sekin sisältää paljon kaloreita. Sokeripitoiset ruuat ja juomat eivät poista nälkää mutta laihduttaminen voi epäonnistua.

Galleria ennen / jälkeen kuvista

 

Mahalaukun ohitusleikkauksen tekee tohtori Rein Adamson, kuka on Virossa bariatrisen kirurgian huippuihin kuuluva asiantuntija.
Kysy lisätietoja tai varaa aika.