Mahalaukun ohitusleikkaus

Mahalaukun ohitusleikkaus eli gastric bypass on yksi bariatrisen kirurgian menetelmä, jonka tarkoitus on rajoittaa syötävän ruuan määrää. Leikkaus tehdään vain ihmisille, jotka ovat sairaalloisesti lihavia eli joiden painoindeksi on vähintään 40. Leikkauksen jälkeen voidaan odottaa, että ylipainosta 60–70 % putoaa kahden vuoden aikana leikkauksesta.

 

Kirurgi Tri Rein Adamson / tri Martin Adamson
Leikkaus tarpeellinen, kun BMI on alk. 30 kg/m2 (riippuu perussairauksista)
Anestesia Yleisanestesia
Leikkauksen kesto 1-3 tuntia
Yötä sairaalassa 2-3
Sairausloman tarve 2 viikkoa
Odotettu laihdutus 70-80 % ylipainosta
Plussat * Suurin painon pudotus
* Hyvä diabeteksen ohjaus
Miinukset * Vitamiinien imeytymiseen liittyvät komplikaatiot
* Dumping-syndrooma
Leikkaus käännettävä KYLLÄ
Hinta 6 150 €
Osamaksu medicredit

alk. 167 €/kk. Täytä lainahakemus tässä.

KYSY LISÄTIETOJA TAI VARAA AIKA KONSULTAATIOON HELSINGISSÄ

 

Mahalaukun ohitusleikkaus

Lihavuusleikkaus – mahalaukun ohitusleikkaus eli gastric bypass on bariatrisen kirurgian eli laihdutuskirurgian menetelmä, jonka tarkoitus on rajoittaa syötävän ruuan määrää.

Mahalaukun ohitusleikkaus (vatsalaukun ohitusleikkaus) ei kuitenkaan sovi kaikille liikalihaville. Tämä on vaativa toimenpide, johon liittyy riskejä ja sivuvaikutuksia ja joka vaati huomattavasti muutoksia elämäntavoissa.

Ennen kun päätät mennä leikkaukseen, on tärkeää ymmärtää, mitä se tarkalleen tarkoittaa ja millaisia muutoksia täytyy tehdä elämäntavoissa. Hoidon onnistuminen riippuu pitkälti omasta sitoutumisesta hoitoon.

Mahalaukun ohitusleikkaus tehdään vain ihmisille, jotka ovat sairaalloisesti lihavia eli painoindeksi on vähintään 40.

Mahalaukun ohitusleikkausta voidaan harkita myös silloin, kun painoindeksi on 30 tai suurempi ja siihen liittyy muitakin vakavia terveysongelmia.

Laske painoindeksisi: 

90
10

Sinun painoinindeksi:

Miksi mahalaukun ohitusleikkaus on hyödyllistä?

Mahalaukun ohitusleikkaus voi merkittävästi vaikuttaa elämänlaatuun. Se parantaa ulkonäköä ja lisää liikuntahalua. Se voi myös vähentää terveysongelmia, joista ylipainoiset ihmiset usein kärsivät.

Bariatrisen kirurgian avulla on mahdollista hoitaa monia sairauksia:

  • diabetes (sairaus, jolloin verensokeri on poikkeuksellisen korkea)
  • hypertensio (korkea verenpaine)
  • korkea kolesterolin taso veressä (hyperkolesterolemia)
  • uniapnea (tilapäinen hengityskatkos unen aikana)
  • krooniset päänsäryt
  • alaraajalaskimoiden ongelmat (värimuutokset nilkoissa ja säären alaosassa)
  • inkontinenssi (virtsan pidätyskyvyn heikentyminen)
  • artriitti (niveltulehdukset).

 

Odotettu painonmenetys – gastric bypass

Mahalaukun ohitusleikkauksen jälkeen tapahtuu seuraavan kuuden kuukauden aikana merkittävä laihtuminen. Yleensä lopullinen paino saavutetaan 18–24 kuukautta leikkauksen jälkeen.

Sen aikana tavallinen bariatrisen leikkauksen potilas menettää keskimäärin 70–80 % ylipainosta.

Vaikka suurin osa mahalaukun ohitusleikkauksen potilaista saa alkuperäisen painonpudotuksen jälkeen vähän lisää painoa, on ruokavaliota ja liikuntasuunnitelmaa noudattamalla täysin mahdollista jäädä myös pidemmäksi ajaksi toivottuun painoon.

 

Mahalaukun ohitusleikkaus – toimenpide

Mahalaukun ohitusleikkaus 1Mahalaukun ohitusleikkaus on monimutkainen toimenpide, joka suoritetaan yleisanestesiassa – potilas nukkuu koko leikkauksen ajan. Leikkaus kestää noin 1–3 tuntia ja sen jälkeen pitää viipyä sairaalassa 4 päivää.

  • Gastric bypass – Mahalaukun ohitusleikkaus Roux-Y-menetelmällä (perinteinen ja laparoskooppinen).

Tämä operaatio on yleisin bariatrinen eli lihavuusleikkaus maailmassa. Ensin mahalaukusta erotetaan pieni osa pidikkeillä tai vertikaalisella pannalla. Se rajoittaa, kuinka paljon voidaan syödä kerralla.

Seuraavaksi kiinnitetään erotettuun mahalaukun osaan Y-muotoinen ohutsuolen osa, joka johtaa ruokaa ohi ohutsuolen mahalaukun puoleisesta osasta ja estää sen, ettei ruokaan sekoitu haiman eritettä ja sappea.

Näin ruokaa sulatetaan ja ravintoaineita imeytyy erittäin vähän, joten potilas saa vähemmän kaloreita. Tämä leikkaus voidaan suorittaa myös laparoskoopin avulla (mahassa tapahtuvaa tarkastellaan ohuella teleskoopin kaltaisella välineellä). Laparoskopiassa on ihoviillot pienet ja paraneminen yleensä nopeampaa.

 

 

Elämä mahalaukun ohitusleikkauksen jälkeen, palauttava dieetti

Ohitusleikkauksesta yksin on painoa pudottamaan vähän, mutta se on erittäin tehokas keino saavuttaa merkittävä ja pysyvä painonmenetys. Koko laihtuminen riippuu siitä, kuinka paljon olet sitoutunut muuttamaan elämäntapoja, syömällä pienempiä annoksia terveellistä ruokaa ja säännöllisesti urheilemalla.

Mahalaukun ohitusleikkauksen jälkeen kaikkea ei voi syödä. Palauttava dieetti alkaa nesteistä, soseista ja pehmeästä ruoasta ja vasta kolmen kuukauden kuluttua palataan astettain syömään kiinteää ruokaa. Dieetin kanssa pitää edetä vähitellen ja hitaasti, jotta haavat saisivat aikaa parantua ja keho aikaa sopeutua uusiin ravintotottumuksiin.

Ensimmäisenä päivänä voit juoda ainoastaan pieniä määriä nesteitä, kuten vettä, lientä, mehua tai maitoa. Parin päivän kuluttua lisätään hitaasti sosemaista ruokaa. Voidaan syödä myös liemiä ja keittoja, vähärasvaista jogurttia, hyytelöitä. Näitä ruokia pitäisi syödä vähintään pari viikkoa.

Sen jälkeen kehon pitäisi olla valmis syömään pehmeää ruokaa. Kevytdieettiin kuuluvat helposti pureskeltavat ruuat, esimerkiksi tuoreet hedelmät ilman kuorta ja hedelmäsäilykkeet, keitetyt ja pehmeät vihannekset, munakokkeli, jauheliha. Yleensä potilaat ovat kahdeksan viikkoa pehmeän ruoan dieetillä, ennen kuin lääkäri antaa luvan syödä tavanomaista ruokaa.

 

Parantumisen aika

Se, miten kauan kestää, ennen kuin potilas palaa leikkausta edeltävään kuntoon mahalaukun ohitusleikkauksen jälkeen, riippuu ihmisen fyysisestä kunnosta ja leikkausmenetelmästä. Monet potilaat paranevat 6–8 viikossa, mutta jotkut voivat parantua vain parissa viikossa.

Raskaus

Raskaus on keholle vaativaa aikaa, joten jos raskaus alkaa liian pian leikkauksen jälkeen, se voi vaarantaa sikiön terveyttä. Jos nainen on hedelmällisessä iässä ja seksuaalisesti aktiivinen, on erittäin suositeltavaa, että naiset välttävät raskautta ja käyttävät tehokasta ehkäisyä kahtena ensimmäisenä vuonna leikkauksesta.

Liikunta

Liikunta mahalaukun ohitusleikkauksen jälkeen on hyvin tärkeää. Potilaan pitäisi leikkauksen jälkeen lähteä seisomaan ja liikkumaan mahdollisimman nopeasti. Pikkuhiljaa aletaan harjoitella ja nostaa vähitellen kuormitusta ja kestoa.

Liikunta ei pelkästään polta kaloreita, vaan ylläpitää lihaskuntoa. Koska potilas on kurinalaisella dieetillä ja menettää painoa nopeasti, keho kääntyy lisäpolttoaineen saamiseksi energian puoleen. Jos et harrasta liikuntaa, keho tuhoaa lihasmassaa sen sijaan, että tuhoaa rasvakudosta.

Liikunta suojaa lihaksia ja polttaa rasvaa. Joka päivä tulisi tehdä noin 30-minuuttinen kävely ja joka viikko yksi voima- ja kestävyystreenaus.

 

Ruokavalio leikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeen potilaan täytyy muuttaa näkemyksiä ruuasta. Se, kuinka ohitusleikkauksella onnistutaan pudottamaan piano, riippuu potilaan ponnisteluista ja sitoutumisesta noudattaa ravitsemussuosituksia. Vaikka suositukset voivat hieman vaihdella, tietyt yleiset periaatteet koskevat kaikkia potilaita.

Syö vähän kerrallaan

Sinun uusi, pienempi mahalaukkusi saa ottaa vastaan ainoastaan hyvin pieniä määriä ruokaa kerrallaan. Välittömästi leikkauksen jälkeen sinne mahtuu vain noin 30 ml ruokaa.

Vähitellen mahalaukku venyy tietyllä määrällä ja kolmen kuukauden jälkeen voit syödä jo noin puolitoista kuppia kerrallaan. Koska syöt vain pieniä eriä kerrallaan, on erityisen tärkeää, että valitset mahdollisimman ravitsevia ruokia niin, että keho saisi tarvittavat proteiinit ja ravintoaineet.

Pureskele huolellisesti

Sinun pitää ottaa kerrallaan pieniä annoksia ja sitten pureskella ne hyvin, ennen kuin nielaiset. Jos näin ei tee, ruuan palaset voivat jäädä kiinni mahalaukun ja ohutsuolen anastomoosiin (uusi liitoskohta).

Jos tämä aukko tukkeutuu ja ruoka ei pääse mahalaukusta eteenpäin, se saattaa aiheuttaa oksentelua, pahoinvointia tai vatsakipua. Osa lääkäreistä kieltää tästä syystä myös purukumin pureskelun.

Syö hitaasti

On tärkeää, että syöt hitaasti, jotta ruoka ei liikkuisi suolistossa liian nopeasti. Jos suolistossa liikkuu liian nopeasti liian paljon ruokaa, se saattaa aiheuttaa dumping-syndrooman. Jos syöt oikeaan tahtiin, pitäisi yhden aterian kestää noin 30 minuuttia.

Juo nesteitä

Sinun pitäisi juoda riittävästi nesteitä. Olisi pyrittävä juomaan päivässä 6–8 lasillista nestettä. Vesi on hyvä valinta, mutta voidaan juoda myös sokerittomia ja vähäkalorisia maustettuja juomia, teetä ja joitain urheilujuomia.

On suositeltavaa juoda hitaasti (30–60 minuuttia yhtä lasia), jotta välttää dumping-syndrooman. Vaikka nautitte koko päivän jotain nestettä, ei pitäisi juoda 30 minuuttia ennen ruokailua ja myös sen jälkeen, koska mahalaukkuun ei mahdu kerralla juomaa ja ruokaa.

Sopivat ruuat

Koska kykenet syömään vain hyvin vähän kerrallaan, on tärkeää, että syöt terveellistä ja ravitsevaa ruokaa. Ensimmäisinä vuosina, kun laihtuminen on nopeinta, pitäisi syödä noin 800 kcal päivässä. Sen jälkeen voit syödä 1000–1200 kcal päivässä, jotta laihtuminen jatkuisi ja olisi pysyvä.

Aterioiden pitäisi koostua paljon proteiinia sisältävästä ruuasta, jota voi olla rasvaton liha, vähärasvaiset maitotuotteet (jogurtti, raejuusto), muna ja soijatuotteet. Keho tarvitsee leikkauksen jälkeen toipuakseen ja normaalin toiminnan ylläpitämiseksi proteiineja. Lisäksi pitäisi syödä hedelmiä ja vihanneksia.

Soveltumattomat ruoat

Mahalaukun ohitusleikkauksen jälkeen pitäisi välttää tiettyjä ruokia. Osa ruoista aiheuttaa epämukavuutta eikä elimistö kestä niitä hyvin. Vältettäviä ruokia ovat kuivat, tahmeat tai kuituiset ruoat, esimerkiksi kova liha, kova leipä, pasta, riisi, tuoreet vihannekset ja hedelmät. Sinun ei pitäisi juoda hiilihapetettuja juomia, koska ne aiheuttavat ilmavaivoja.

Ei-suositeltavia ovat paljon rasvaa, sokeria ja kaloreita sisältävät ruuat. Et voi syödä jälkiruokia ja muita ruokia, joiden kolmeen ensimmäiseen ainesosaan kuuluu sokeri. Et saisi käyttää hyvin makeita juomia, kuten jäätelöpirtelöitä, limonadeja ja hedelmäjuomia. Alkoholia tulisi myös välttää, koska se sisältää paljon kaloreita. Sokeripitoiset ruuat ja juomat eivät poista nälkää mutta laihduttaminen voi epäonnistua.

 

MIKÄ SISÄLTYY PAKETTIHINTAAN?

 

Löysimme vastaanottosi netistä ja sähköposti toimi loistavasti. Käyntiaika Tallinnaan tuli pian ja koko homma kävi nopeasti. Henkilökunta oli ystävällistä, erityisesti jäi mieleeni taitava nukutuslääkäri (Suunnitteli nukutuksen hienosti. Ensimmäisen kerranelämässäni en ollut kipeä herätessäni. Ja minut on leikattu sentään 10 kertaa). Paino on huvennut n.-30kg, hurraa ja itsetuntoni on kohentunut pilviin. Oman vartalon käsittäminen on aika vaikeaa, vielä auttamattomasti ostan liian suuria vaatteita… Maria

LUE SUOSITUKSIA 

Galleria ennen / jälkeen kuvista

 

Mahalaukun ohitusleikkauksia suorittaa tohtori Rein Adamson, joka on Virossa bariatrisen kirurgian huippuihin lukeutuva asiantuntija.


TESTAA SOPIVUUTTA