Mahalaukun plikaatio - The Health Clinic

Mahalaukun plikaatio

Mahalaukun laparoskooppinen plikaatio on toimenpide, jolla pienennetään mahalaukun kokoa ja samalla nautittavan ruoan määrää. Mahalaukun kokoa vähennetään poimuttamalla mahalaukun suuren kaaren kudosta. Mahalaukun kokoa ja tilavuutta vähennetään noin 70%, minkä tuloksena kylläisyyden tunne saavutetaan pienempien annosten nauttimisen jälkeen.

 

Kirurgi Tri. Rein Adamson
Tarpeellinen BMI leikkaukseen BMI (kehon painoindeksi) alk. 30 kg/m2 (perussairauksista riippuen)
Anestesia Yleisanestesia
Leikkauksen kesto 40 min – 2 tuntia
Yötä sairaalassa 3
Sairausloman tarve 1-2 viikkoa
Odotettu laihdutus 30-55% ylipainosta
Plussat * Ei sisällä leikkaamista tai suoliston uudelleen reititystä
* Ei tarvita säätöjä
Miinukset * Pitkäaikaisia seurantietoja ei ole käytettävissä
* Mahdolliset kanavan tukokset
Leikkaus käännettävä KYLLÄ
Hinta 4500 €
Osamaksu medicredit

al. 131.25 € / kk. Täytä lainahakemus tässä.

Kysy lisätietoja tai varaa aika

 

Mahalaukun laparoskooppinen plikaatio on toimenpide, jolla pienennetään mahalaukun kokoa ja samalla nautittavan ruoan määrää. Tästä menetelmästä käytetään myös nimitystä mahalaukun suuren kaaren laparoskooppinen plikaatio eli LGCP (laparoscopic greater curvature plication).

Mahalaukun plikaatio

 

Miten mahalaukun plikaatio suoritetaan?

Mahalaukun plikaatioleikkaus suoritetaan laparoskooppisena leikkauksena, eli potilaan vatsaan tehdään pienet viillot. Avointa leikkaushaavaa ei ole. Noin 40 minuutista kahteen tuntiin kestävän leikkauksen suorittava kirurgi vähentää mahalaukun kokoa poimuttamalla mahalaukun suuren kaaren kudosta. Mahalaukun kokoa ja tilavuutta vähennetään noin 70 %, minkä tuloksena kylläisyyden tunne saavutetaan pienempien annosten nauttimisen jälkeen.

 

Miten mahalaukun plikaatio vaikuttaa painonpudotukseen?

Mahalaukun plikaatio on leikkausmenetelmä, jossa vähennetään mahalaukun kokoa, joten kerralla nautittavan ruoan määrä pienenee. Leikkausmenetelmä ei vaikuta ravinteiden imeytymiseen, sillä suolen ohitusleikkausta ei tehdä. Jo pienen annoksen nauttiminen saa aikaan kylläisyyden tunteen, mikä jatkuu vielä useiden tuntien ajan.

 

Kenelle mahalaukun plikaatioleikkaus soveltuu?

Mahalaukun plikaatio soveltuu yleensä ihmisille, jotka ovat tottuneet nauttimaan kerralla isoja annoksia. Jos ruokailutottumuksena on nauttia kerralla pieniä määriä, mahalaukun plikaatio ei ole ylipainosta pääsemisen kannalta sopiva vaihtoehto. Parhaisiin tuloksiin pääsevät potilaat, jotka noudattavat leikkauksen jälkeen ruokavalion osalta annettuja ohjeita ja harrastavat liikuntaa. Jos ruokavaliota ei noudateta, on mahdollista, että paino ei laske, vaan saattaa jopa nousta.

Mahalaukun plikaatio sopii parhaiten ihmisille, joiden kehon painoindeksi on 35 tai korkeampi, mutta leikkausmenetelmää suositellaan joissakin tapauksissa myös alhaisemman painoindeksin potilaille.

TotalSinun painoinindeksi:

 

Mitkä ovat mahalaukun plikaation edut?

Mahalaukun plikaation läpikäyneet potilaat voivat leikkausta edeltävästä painosta riippuen odottaa noin 40 % – 70 %:n painonpudotusta kahden leikkausta seuraavan vuoden ajalta. Monet ylipainon aiheuttamat sairaudet lievittyvät tai parantuvat leikkauksen seurauksena. Diabetekseen, korkeaan verenpaineeseen, uniapneaan ja korkeaan kolesterolitasoon liittyvät oireet lievittyvät runsaalla 75 %:lla bariatrisen toimenpiteen läpi käyneellä potilaalla. Pitkän aikavälin tutkimustuloksia ei ole vielä käytettävissä, mutta leikkauspotilaiden terveydentilan on todettu ensimmäisenä leikkauksen jälkeisenä vuotena parantuneen selvästi plikaation aikaansaaman painonpudotuksen myötä.

Mahalaukun plikaation varsinainen tarkoitus on yhdistää muiden bariatristen leikkausten tarjoamat edut, mutta välttää niiden aiheuttamia haittoja. Plikaatiomenetelmä ei tarkoita muutosten tekemistä ruoansulatusjärjestelmään, kuten mahalaukun ohitusleikkauksessa, eikä vatsaan asenneta vieraita esineitä, kuten mahalaukun pantaleikkauksessa. Plikaatiomenetelmä on myös sellainen leikkausmenetelmä, jossa leikkausta edeltävä tilanne voidaan palauttaa. Se voidaan tehdä myös mahalaukun pantaleikkauksessa, mutta ei mahalaukun ohitusleikkauksessa.

 

Mahalaukun plikaatioleikkauksia suorittaa Viron johtavien bariatristen kirurgien joukkoon kuuluva tohtori Rein Adamson.
Kysy lisätietoja tai varaa aika vastaanotolle