fbpx
rhinoplasty

Rhinoplastia eli nenäleikkaus on lääketieteellinen hoitotoimenpide, jolla on varsin pitkä historia. Nenän muotoilumenetelmiä on löydetty tuhansien vuosien takaa, mutta esteettisiin tarkoituksiin se on tullut käyttöön verrattain hiljattain. Nykyaika on kuitenkin täydentänyt menetelmää niin valtavasti, että tyytyväisiä ovat sekä ne, jotka ovat käyneet leikkauksessa kauneusongelmien vuoksi, että ne, jotka ovat menneet leikkaukseen terveysongelmien vuoksi.

Kyseessä on varsin riskitön hoitotoimenpide. Potilaat arvioivat kuitenkin suurimmaksi riskiksi mahdollisen tyytymättömyyden leikkauksen jälkeen. Mistä se voi johtua?

 

Voiko tuloksena olla Michael Jacksonin nenä?

Nuorena edesmennyt popmusiikin kuningas yhdistetään usein rhinoplastiaan, jossain mielessä hänen osaltaan kyseessä oli edellisen vuosisadan kuuluisin nenä. Hänen elämänsä oli kuitenkin täynnä tragiikkaa, joka johti toistuvaan hoitotoimenpiteen käyttöön ja tulos oli sellainen kuin oli. Todellisuudessa niin pitkälle ei johda yksi eikä kaksikaan nenäleikkausta.

Mitä hänen esimerkistään voi oppia? Kauneuskirurgia voi täyttää toiveita, mutta liioittelu voi kuitenkin viedä ihanteesta vieläkin kauemmas. Ammattitaitoisen kirurgin tavoitteena on myös toimia siten, että leikkauksen jälkeen mikään ei enää tarvitsisi muuttamista.

Media suosii sellaisten henkilöiden tarinoiden esiin tuomista, jotka eivät ole kyenneet lopettamaan, mutta mainitsee vain puolella sanalla ne, jotka ovat kauneusleikkauksen jälkeen täysin tyytyväisiä. Monet häpäisevät sekä ensin mainittuja että viimemainittuja, tietämättä sitä, että tähän on johtanut aito halu kohottaa itsetuntoa. Plastiikkakirurgia ei enää ole häpeän aihe, ja kielteinen suhtautuminen juuri johtaakin liioitteluun.

 

Tuloksena on pikemminkin korkeampi itsetunto

Olemme kirjoittaneet, että nenäleikkaus on hyvä mahdollisuus niille, joilla on oman ulkonäkönsä suhteen realistisia odotuksia. Siihen vie kirurgin kanssa käytävä perusteellinen konsultointi, jonka aikana voi pohtia, mikä sinua tarkalleen nenässäsi häiritsee ja mitä sen korjaamiseksi voi tehdä.

Kun turvotus laskee ja parantumisvaihe menee ohi, voi tulla tottumisvaihe. Yleensä on vähän niitä, jotka eivät lopulta ole tulokseen tyytyväisiä. Enää ei tarvitse peiliin katsoessa nähdä puutteellisuutta, joka on häirinnyt sinua elämäsi aikana. Itsensä suhteen tunnettava mukavuus johtaa huomattavaan elämänlaadun paranemiseen – se on tosiasia.

 

Nenäleikkaus – mitä tulee muistaa?

Kielteiset esimerkit miltä tahansa alalta ovat näkyvämpiä kuin myönteiset, vaikka usein niitä on varsin vähän, ja näin on myös rhinoplastian suhteen. Kannattaa painaa mieleen, että:

  • Suurin riski on liioittelu
  • Lääkäri huolehtii siitä, ettei liioitteluun olisi aihetta
  • Yhdessä lääkärin kanssa on mahdollista löytää kaikki tyytyväisyyden edellytykset

 

Tutustu rhinoplastian perusteellisempaan muistilistaan tässä!