fbpx
Rasvaimu

Raskausarvet eli venytysjuovat saattavat olla niitä ei-toivottuja merkkejä, joka jäävät muistuttamaan kehosi muuttumisesta. Kaikkein yleisin syy raskausarpien syntyyn on nopea painonnousu, jonka vuoksi iho ei ehdi antaa riittävästi periksi. Jokaisen iho ei ole myöskään niin joustava, että voisi kestää hitaampaakaan painonnousua. Yleisin paikka juovien syntyyn on vatsa, jonka ulkonäköön myös painonmuutokset eniten vaikuttavat. Voiko sitten raskausarpien osalta apua olla abdominoplastiasta?

 

Ylä- ja alavatsan raskausarvet

Raskausarpien eli venytysjuovien synty on jokaisella erilaista, jollakin henkilöllä ne piirtyvät vain ylävatsaa pitkin tai ilmaantuvat navan alapuolella olevalle alueelle. Joillakin on ”onni” saada niitä molemmille alueille.

Venytysjuovissa ei ole mitään hävettävää, mutta ne voivat vaikuttaa henkilön kehokuvaan kielteisesti. Esimerkiksi raskauden osalta on monia naisia, jotka ovat ylpeitä äitiyden merkkinä olevista arvistaan. Raskausarvet voivat kuitenkin joillekin naisille olla merkki raskauden myötä menetetystä vartalon muodosta.

Tavallisimmin raskausarvet voivat olla muistoja menneestä suuresta painosta, sillä vaikka elämäntavat olisivatkin muuttuneet, arvet ovat silti jääneet. Ylävatsan raskausarpien osalta on suurempi mahdollisuus, että ne himmenevät huomaamattomiksi. Navasta alaspäin olevat juovat sen sijaan voivat jäädä vaikututtamaan vatsan muotoon.

 

Abdominoplastian mahdollisuudet

Abdominoplastialla voi parantaa painon muuttumisesta ja raskaudesta johtuvaa ei-toivottua vatsan ulkonäköä. Kirurginen toimenpide voi olla ainoa tapa korjata ulkonäköä, sillä sekä raskaus että suuri paino voivat jättää vatsaan pysyviä merkkejä. Palatkaamme asetettuun kysymykseen – voiko abdominoplastia auttaa myös raskausarpiin?

The Health Clinicin tarjoama abdominoplastia korjaa vatsaa joko enemmän tai vähemmän. Sekä suppea että laaja abdominoplastia käsittää kaksi tärkeää hoitotoimenpidettä:

  • Vatsanahan kiristäminen
  • Liiallisen ihon poistaminen

Leikkauksen yhteydessä alavatsalta poistetaan myös juovat ja iho palautuu pysyvästi nuorekkaamman ulkonäön suuntaan. Koska leikkauksen yhteydessä viilto tehdään navan alta, ylempiä arpia hoitotoimenpide ei koske.

 

Alavatsan juovat voivat olla merkki vakavammasta ongelmasta

Keho ei usein muutu haluamallamme tavalla. Yleisimmin ongelmakohtana on vatsa. Raskausarvet ovat selvin ja näkyvin merkki tällaisesta muuttumattomuudesta. Muuttumattomuuden syinä voivat kuitenkin olla myös vatsalihasten venyminen tai raskauden osalta jopa repeämät, jolloin pelkkä ihon kiristäminen ei tuo toivottua tulosta.

Vatsanahan venyminen saattaa jättää nahan roikkumaan, mutta se saattaa myös veltostaa vatsalihaksia. Abdominoplastialla näitä ongelmia voi korjata, sekä ulkoisesti ihoa venyttämällä että sisäisesti lihaksia ja navan sijaintia muuttamalla. Kirurgin kanssa konsultoiden voi todeta, onko ongelma ainoastaan ihon tasolla vai myös lihaksissa, ja valita joko suppean tai laajan abdominoplastian. Alavatsan venytysjuovia voi kummassakin tapauksessa poistaa.

Tri. Rein Adamsonin kommentti:

Abdominoplastialeikkauksen yhteydessä on mahdollista osittain poistaa myös raskausarpia – niitä poistetaan navan alapuolella olevan veltostuneen ihon mukana. Navan yläpuolella sijaitsevia raskausarpia ei valitettavasti ole mahdollista poistaa tällä leikkauksella. Tulos on kuitenkin pysyvä.

 

Lue lisää: Abdominoplastia – edellytykset, odotukset ja tulokset