Lihavuusleikkaus - elämä leikkauksen jälkeen

Lihavuusleikkaus – elämä leikkauksen jälkeen

 

Lihavuusleikkaus

Lihavuusleikkaus on merkittävä toimenpide potilaan laihdutuksessa, mutta parhaassa tapauksessa on sitä katsottava uutena alkuna. Liikalihavuus on elinikäinen sairaus ja ei ole mitään keinoa, ruokavaliota tai lääkkeitä, jotka voivat itsestään tarjota pysyvää parannuskeinoa. Leikkaus hyvällä jälkihoidolla ja elämänkeinon muutoksilla voivat tarjota erinomaisen pitkäaikaisen tuloksen terveydelle ja painolle.

 

Ravinto (ruoka sekä lisäykset) ja nesteet

Sinun kirurgisi antaa sinulle ohjelman, jota pitää seurata viikkoja leikkauksen jälkeen, siinä on mukana ruokailu-ohjeet ja liikunta. Tämä voi sisältää nestemäistä ravintoa seuraamisaikaa varten, etistuessa pehmeätä tai sosemaista ruokaa, ja lopulta enemmän tavallista ruokaa. Kun olet paranemassa ensimmäisen muutaman kuukauden, on erittäin vaikea saada tarpeeksi nestettä. Mahalaukun ohitusleikkauksen tapauksessa tarvitset myös elinikäisen tavan päivittäin täydentäviä lisäravinteita, yleensä:

 • Multivitamiinit
 • D-vitamiini
 • Kalsium
 • Rauta
 • B12- vitamiini

 

Terveelliset elämäntapavalinnat antavat parhaat tulokset terveydelle ja elämänlaadulle leikkauksen jälkeen. Tärkeä on ruoka, jossa on runsaasti proteiinia, potilaiden on suositeltavaa ottaa 60-100g proteiinia päivittäin, riippuen niiden kunnosta, toimenpiteen tyypistä ja aktiivisuuden tasosta. Potilaiden täytyy välttää liiallisia hiilihydraatteja, kuten tärkkelypitoisia elintarvikkeita (leivät, pastaa, keksejä, hienostunutta viljaa) ja makeutettu elintarvikkeita (keksejä, kakkuja, karkkeja, tai muita makeisia). Hiilihydraattien rajoittaminen 50 grammaa päivässä tai vähemmän auttaa välttämään nälkäongelman palaamista, joka voi aiheuttaa painon nousun.

 

Usein kysyttyä:

K: Minkälaisia vitamiineja ja kivennäisaineita minun pitäisi ottaa laihdutus-leikkauksen jälkeen? 
V: Multivitamin, kalsium D-vitamiinin kanssa, ja joissakin tapauksissa täydentää rauta/tai B12-vitamiinilla. Joskus A-vitamiini lisätään hoitotavasta riippuen jos on imeytymishäiriö. Suositellaan pureskeltavassa muodossa, ainakin aluksi leikkauksen jälkeen.

K: Kuinka paljon proteiinia tarvitsen päivittäin? 
V: Enemmistö potilaista saa 60–80 grammaa päivittäin, mutta jotkut tarvitsevat enemmän riippuen heidän leikkausvastauksesta tai heidän hoitomuodosta.

K: Voinko ottaa kaikki proteiinit yhtenä annoksena? 
V: Proteiini on otettava moniannoksina, useiden aterioiden tai terveellisten välipalojen yhteydessä. Vartalo ei pysty omaksumaan enemmän kuin 30 grammaa kerralla. Lisäksi proteiini on ravintoaine, joka auttaa meitä tuntemaan täynnä pidempää aikaa. Jos yritämme lisätä proteiinit jokaisen meidän ateriaan tai terveelliseen välipalaan, emme todennäköisesti tunne nälkää kun ei ole ruokailuaika.

K: Miten saan proteiineja?
V: On monia vaihtoehtoja myös erityisruokavaliota noudattaville sekä mieltymyksen mukaan. Lihat, munat, maitotuotteet ja pavut ovat yleisiä proteiinin lähteitä jokapäiväisessä ruokavaliossa. Proteiiniravinteet tai barit voivat tarjota uusia tapoja proteiinitarpeen tyydyttämiseen. Kun voit sietää enemmän tavallisia elintarvikkeita, saat suuremman osan tarvittavasta proteiinista jokapäiväisestä ravinnosta ja lisäravinteet eivät ole niin tarpeellisia.

K: Pitääkö minun välttää kofeiinia bariatrisen leikkauksen jälkeen? 
V: Kofeiininesteiden on osoitettu olevan yhtä hyviä kuin kaikki muiden nesteiden pitääkseen nestetasapainoasi kunnossa. Silti on hyvä välttää kofeiinia ainakin ensimmäisten kolmenkymmenen päivän ajan leikkauksen jälkeen kun vatsa on erittäin herkkä. Sen jälkeen voit pyytää kirurgiltasi tai ravitsemusterapeutiltasi neuvoa, miten jatkaa kofeiinilla.

K: Miksi on nesteen saanti tärkeä? 
V: Dehydraatio on yleisin syy takaisin sairaalaan joutumiseen. Dehydraatio tapahtuu, kun elimistö ei saa tarpeeksi nestettä jotta se toimisi parhaimmillaan. Pidä vesipullo mukanasi koko päivän, vaikka olet poissa kotoa; muistuttaa itseäsi juoda vaikka et tunne janoa. Merkkejä dehydraatiosta voi olla jano, päänsärky, kova uloste tai huimausta kun lasketaan istumaan tai noustaan seisomaan.

 

Lääkehoito

Monella ihmisellä, jolla on liikalihavuus, on vakavia terveysongelmia, kuten diabetes, korkea verenpaine, kohonnut kolesteroli ja sepelvaltimotauti. Potilailla, joille tehdään lihavuusleikkaus ja jotka ovat onnistuneesti laihtuneet, on terveydentila parantunut ja he voivat lopettaa joidenkin lääkkeiden ottamisen lääkäreiden neuvojen mukaan.

Ottaa vähemmän reseptilääkkeitä ei kuitenkin aina tarkoita “ei enää pillereitä”. Tavoite on hyvä terveys, ei vähemmän pillereitä. Monet ihmiset todella ottavat enemmän pillereitä, koska he seuraavat vitamiini- ja kivennäisaineiden hoitosuunnitelmia, ja heillä on parempi tietoisuus eduista.

 

Usein kysyttyä:

K: Mikä vaikutus bariatrisella leikkauksella on minun lääkitykseeni? 
V: Reseptilääkkeet tai itsehoitolääkkeet saattavat imeytyä eri tavalla leikkauksen jälkeen, riippuen toimenpiteen tyypistä. Sinun lääkehoitoosi voi tämä muutos vaikuttaa. Alkuvaiheessa heti leikkauksen jälkeen, voi sinun kirurgisi suositella olla ottamatta isompia pillereitä tai kapsuleita, jotta pillerit eivät juuttuisi. Tämän vuoksi kirurgisi voi suositella, että otat lääkkeitä eri muodoissa, kuten murskatussa tai nestemäisessä muodossa, suspensiona, pureskeltavana, kielen- alaisena tai ruiskeena. Jotkut pitkävaikutteiset lääkkeet ja “enteropäällystetyt” voivat olla ei-murskattavia. Joitakin lääkkeitä voi murskata ja nauttia ruuan kera.

Mahalaukun pitkittäinen resektio ja mahalaukun pannalle ei yleensä ole juurikaan mitään muutosta lääkkeiden imeytymiselle. Mahalaukun ohitusleikkauksella voi olla enemmän merkittäviä muutoksia, jotka vaikuttavat lääkkeiden imeytymiseen. Tarkista kirurgiltasi ja apteekista siitä, miten sinun tulee ottaa jokaisen lääkkeesi. Jotkut potilaat tarvitsevat suuremman annoksen masennuslääkkeitä, jotta lääkkeillä olisi samanlainen vaikutus. Tämä ei ole komplikaatio, mutta sinun täytyy olla tietoinen siitä, miten sinusta tuntuu, ja puhua kaikesta omaishoitajien kanssa..

K: Minkälaista lääkitystä pitäisi välttää laihdutusleikkauksen jälkeen? 
V: Kirurgi tai laihdutuslääkäri voi antaa ohjeita tästä aiheesta. Yksi selkeä lääkeluokka, jota pitää välttää mahalaukun ohitusleikkauksen jälkeen on “ei-steroidi tulehduskipulääkkeet”, jotka voivat aiheuttaa haavaumia tai vatsan ärsytystä kenellä tahansa, mutta ovat erityisesti vaarallisia haavaumatyypille “marginaalinen haavauma” mahalaukun ohitusleikkauksen jälkeen. Marginaaliset haavaumat saattavat vuotaa verta tai puhkaista. Yleensä ne eivät ole kuolemaan johtavia, mutta ne voivat aiheuttaa useita kuukausia tai vuosia kärsimystä, ja ovat yleinen syy uudelleenleikkaukseen sekä jopa (harvoin) käänteiseen mahalaukun ohitusleikkaukseen.

Jotkut kirurgit neuvovat ei-steroiditulehduskipulääkkeiden käytön rajoittamista mahalaukun pitkittäisen resektion jälkeen tai mahalaukun pannan jälkeen. Kortikosteroidit (esimerkiksi prednisoni) voi myös aiheuttaa haavaumia ja huonoa paranemista, mutta voivat olla tarpeen joissakin tilanteissa. Jotkut pitkävaikutteiset, laajennetut versiot, tai enteropäällysteiset lääkkeet eivät saata imeytyä myös laihdutusleikkauksen jälkeen, joten on tärkeä, että olet kirurgisi ja perusterveydenhuollon lääkärin seurannan alla ja he näkevät, miten hyvin lääkitys toimii.

K: Onko minun on otettava bariatrisen leikkauksen jälkeen joitakin lisäreseptilääkkeitä? 
V: Jotkut potilaat saattavat tarvita anti-happo lääkkeitä, joko väliaikaisesti tai toistaiseksi. Jotkut kirurgit määräävät väliaikaisen lääkityksen sappikivien ehkäisyyn, jos sinulla on vielä sappirakko. Kysy kirurgiltasi, ovatko ne tarpeen.

 

Liikunta

Fyysinen aktiivisuus on hyvin tärkeä pitkäaikaisessa painonhallinnassa. Eri potilailla saattaa olla erilaisia tarpeita ja kykyjä. Oman kunto-ohjelman edetessä elimistö tehostuu samassa liikunnassa, mikä tarkoittaa, että poltat vähemmän kaloreita. Kun laihdutat, poltettujen kaloreiden määrä tunnissa vähenee samoin. Siksi pitää jatkuvasti vähitellen lisätä liikunnanharrastukseesi voimakkuutta tai pituutta.

K: Kuinka paljon minun täytyy harrastaa liikuntaa? 
V: Nykyiset liikuntasuositukset ovat 150 minuuttia keskiraskasta toimintaa viikoittain kuten reipas kävely, hölkkääminen, zumba, uinti tai liikuntakoneiden käyttäminen. Huomaa, että kyky turvallisesti sietää liikuntaa eroaa eri henkilöillä. Varmista, että kestät turvallisesti valitsemasi harjoituksia ja määrää.

K: Kuinka pian leikkauksen jälkeen voin aloittaa liikunnan? 
V: Se riippuu liikunnan lajista. Sinun pitäisi alkaa kävellä kun olet vielä sairaalassa, ellei ohjata toisin. Kun paranet, lisää harjoitusaikaa ja intensiteettiä. Sinun lääkärisi ilmoittaa sinulle, kun voit lisätä liikuntaa sinun parantumisen edistyessä. Leikkauksen jälkeen harjoitukset kuten painonnosto, vatsapunnerrus, leuannosto, tai mikä tahansa vatsan ponnistelu pitäisi odottaa, kunnes saat vihreän valomerkin lääkäriltä.

K: Minkä tyyppistä liikuntaa minun pitäisi tehdä? 
V: Lisää rutiiniisi aerobiset (“sydän”), kestävyys (vahvuus) -ja joustavuusharjoitukset parhaiden tulosten saavuttamiseen. Kokeile eri harjoitusohjelmia löytääksesi, mikä on sinulle oikea valinta. Liikunta lämpimässä vedessä (kuten uinti tai vesivoimistelu) on erinomainen nivelkivusta kärsiville. Kotiliikunta-videot ovat toinen vaihtoehto, jos sinä et pääse lähikuntosalille.

 

Painon pysähtyminen

Kun sinulla on ollut leikkaus, elämäsi muuttuu ikuisesti. Kehosi on nyt muutettu antamaan sinulle paremmat mahdollisuudet jotta voisit voittaa taustalla olevan geneettisen, aineenvaihdunnan, ympäristön ja elämäntavan aiheuttaman liikalihavuuden. Nämä ovat vahvoja voimia, jotka luovat epäterveellistä “painopistetta”, jossa elimistö on todennäköisesti ollut jumissa tai pyörii melkein kuin termostaatti, joka on asetettu liian korkealle.

Kehosi on erittäin tehokas, kun se yrittää säilyttää painoa ja estää muutoksia. Kun laihdut, on tärkeää tietää, että elimistö yrittää luoda uutta kohta. Tämä johtaa ajoittain painonlaskun pysähtymiseen. Tämä on normaalia ja odotettavissa. Älä anna itsesi lannistua, kun painosi on pysähtynyt, koska nämä ovat normaaleja ja tarvittavia osia painonlaskumatkaa.

 

Nukkuminen

Terveellinen nukkuminen (nimeltään “unihygienia”) on toinen avain onnistuneeseen painonhallintaan. Säännöllinen nukkumaanmeno ei ole vain lapsille! Jopa aikuiset hyötyvät säännöllisestä unesta ja siitä, että he varaavat riittävästi aikaa nukkumiseen. Riittämätön uni on todettu olevan yksi tekijä painonnousussa. Kun pyritte parantamaan nukkumisen tottumuksia, on olemassa tekniikoita, jotka voivat auttaa: kofeiinin välttäminen illalla, liikunta aiemmin päivällä (ei muutaman tunnin ennen nukkumaanmenoa), rauhallisen ympäristön luominen makuuhuoneessa, jossa ei olisi liian kirkas ja jossa olisi mukava.

Monilla potilailla on uniapnea ennen bariatrista leikkausta. Vaikka laihtuminen voi parantaa uniapneata, on tärkeää jatkaa uniapnean hoitoa. Sinun tulee keskustella uniapnean hoidon muuttamisen asianmukaisuudesta -lääkärin kanssa ennen kuin teet mitään muutoksia.

 

Lihavuusleikkaus ja polttaminen

Jotta painonlasku kirurgiassa olisi pienempi riski, lähes joka laihdutusleikkaus-ohjelma neuvoo sinua lopettamaan tupakoinnin tai purutupakan käyttämisen ennen leikkausta. Toivottavasti tämä voi olla tilaisuus sinulle päästä tästä eroon lopullisesti.

K: Miksi minun täytyy lopettaa tupakointi tai tupakan käyttö ennen leikkausta? 
V: Tupakointi tai purutupakka johtaa verenkierron laskuun kehon kudoksissa ja paranemisen viivästymiseen. Tupakointi vahingoittaa jokaista elintä elimistössä ja sen seurauksina ovat:

 • Verihyytymien (suurin kuolinsyy bariatrisen leikkauksen jälkeen)
 • Marginaaliset haavaumat bariatrisen leikkauksen jälkeen
 • Sydänsairaudet
 • Insultti
 • Keuhkoahtaumatauti
 • Lisääntynyt lonkkamurtuman riski
 • Kaihi
 • Suun, nielun, ruokatorven, kurkunpään, mahan, haiman, virtsarakon, kohdunkaulan ja munuaisten syöpä.

K: Kuinka pian minun täytyy lopettaa tupakointi ennen leikkausta? 
V: Tarvitaan kuusi viikkoa, jotta voisi vähentää kohtalokkaiden verihyytymien ja keuhkokuumeen riskiä. Lopettaminen vain viikon tai kaksi ennen voi jopa lisätä joitakin riskejä; tämä ei ole harvinaista bariatrisessa leikkauksessa. Sinun kirurgillasi on tarkat ohjeet siitä, kuinka kauan sinun on oltava savutonta ennen leikkausta, ja monet voivat siirtää leikkauksen aikaa kunnes olet “puhdas.”

 

Alkoholin juominen

K: Voinko juoda alkoholia leikkauksen jälkeen? 
V: Alkoholi ei ole suositeltavaa bariatrisen leikkauksen jälkeen. Alkoholi sisältää kaloreita mutta vähän ravinto-aineita ja toimii laihtumistavoitetta vastaan. Esimerkiksi viinissä on kahdesti enemmän kaloreita kuin tavallisessa limsassa. Alkoholin imeytyminen muuttuu mahalaukun ohitusleikkauksen ja mahalaukun ”hihan” jälkeen koska entsyymi, joka yleensä alkaa sulattaa mahassa alkoholia, on poissa tai vähenee merkittävästi.

Alkoholi voi myös imeytyä nopeammin elimistöön mahalaukun ohitusleikkauksen tai mahalaukun hihan jälkeen. Alkoholin imeytyminen on voimakkaampi, ja tutkimukset ovat osoittaneet, että liikalihavuuden leikkauspotilaat saavuttavat korkeamman alkoholipitoisuuden ja säilyttävät sen pitemmän kuin toiset.

 

Raskaus bariatrisen leikkauksen jälkeen

K: Onko turvallista tulla raskaaksi bariatrisen leikkauksen jälkeen? 
V: On suositeltavaa välttää raskautta 12–18 kuukautta leikkauksen jälkeen. Näin voit maksimaalisesti laihtua ja saavuttaa stabiilin painon. Saat myös rajoitetusti ravinteita jonkin aikaa leikkauksen jälkeen.

 

Lihavuusleikkaukset:

Mahalaukkuun viety pallo (BIB)
Mahalaukun muovipanta
Mahalaukun plikaatio
Mahalaukun pitkittäinen resektio
Mahalaukun ohitusleikkaus