Lihavuusleikkaus – elämä leikkauksen jälkeen

 

Lihavuusleikkaus

Lihavuusleikkaus on merkittävä toimenpide potilaan laihdutuksessa, ja parhaassa tapauksessa se voi olla uusi alku. Liikalihavuus on elinikäinen sairaus, eikä ole mitään keinoa, ruokavaliota ja lääkkeitä, jotka voivat itsestään olla pysyviä parannuskeinoja. Leikkaus ja hyvä jälkihoito sekä elämäntapojen muutokset voivat tuoda erinomaisen pitkäaikaisia tuloksia terveyden ja painon kannalta.

 

Ravinto (ruoka, lisäravinteet) ja nesteet

Kirurgisi antaa sinulle ohjelman, jota pitää noudattaa viikkoja leikkauksen jälkeen ja jossa on mukana ruokailua ja liikuntaa koskevia ohjeita. Ruoka voi olla nestemäistä ravintoa seuraamisaikana, sen jälkeen pehmeää tai sosemaista ruokaa ja lopulta enemmän tavallista ruokaa. Kun olet paranemassa leikkauksesta ensimmäisinä kuukausina, on erittäin vaikea saada tarpeeksi nestettä. Mahalaukun ohitusleikkauksen jälkeen pitää loppuelämän ajan nauttia päivittäin myös täydentäviä lisäravinteita, joita ovat yleensä seuraavat:

 • Monivitamiinit
 • D-vitamiini
 • Kalsium
 • Rauta
 • B12-vitamiini

 

Terveelliset elämäntavat parantavat terveyttä ja elämänlaatua parhaiten leikkauksen jälkeen. Tärkeä on ruoka, jossa on runsaasti proteiinia. Potilaan on suositeltavaa ottaa 60–100 g proteiinia päivittäin sen mukaan, mikä on hänen kuntonsa, aktiivisuuden tasonsa ja toimenpiteen tyyppi. Potilaiden täytyy välttää liiallisia hiilihydraatteja, kuten tärkkelyspitoisia elintarvikkeita (leivät, pasta, keksit, hienostunut vilja) ja makeutettuja elintarvikkeita (keksit, kakut, makeiset). Kun hiilihydraatteja saadaan enintään 50 grammaa päivässä, se auttaa välttämään nälkäongelman palaamista, mikä voi aiheuttaa painon nousun.

 

Usein kysyttyä:

K: Minkälaisia vitamiineja ja kivennäisaineita pitäisi ottaa laihdutusleikkauksen jälkeen?
V: Monivitamiinia, kalsiumia D-vitamiinin kanssa ja joissakin tapauksissa rauta- tai B12-vitamiinia. Joskus A-vitamiinia lisätään hoitotavan mukaan, jos on imeytymishäiriö. Suositellaan pureskeltavassa muodossa, ainakin aluksi leikkauksen jälkeen.

K: Kuinka paljon proteiinia tarvitsen päivittäin?
V: Enemmistö potilaista saa 60–80 grammaa päivittäin, mutta jotkut tarvitsevat enemmän sen mukaan, mikä on heidän leikkaus tai heidän hoitomuotonsa.

K: Voinko ottaa kaikki proteiinit yhtenä annoksena?
V: Proteiini on otettava useina annoksina, useiden aterioiden tai terveellisten välipalojen yhteydessä. Elimistö ei pysty hyödyntämään enemmän kuin 30 grammaa kerralla. Lisäksi proteiini on ravintoaine, joka auttaa meitä pysymään kylläisinä pidemmän aikaa. Jos lisäämme proteiineja jokaiseen ateriaan tai terveelliseen välipalaan, emme todennäköisesti tunne nälkää, kun ei ole ruokailuaika.

K: Miten saan proteiineja?
V: On monia vaihtoehtoja myös erityisruokavaliota noudattaville sekä mieltymyksen mukaan. Lihat, munat, maitotuotteet ja pavut ovat yleisiä proteiinin lähteitä jokapäiväisessä ruokavaliossa. Proteiiniravinteet tai -patukat ovat uusia tapoja, joilla voi tyydyttää proteiinintarvetta. Kun siedät enemmän tavallisia elintarvikkeita, saat suuremman osan tarvittavasta proteiinista jokapäiväisestä ravinnosta ja lisäravinteet eivät ole niin tarpeellisia.

K: Pitääkö minun välttää kofeiinia lihavuusleikkauksen jälkeen?
V: Kofeiinia sisältävien nesteiden on osoitettu olevan yhtä hyviä kuin kaikkien muidenkin nesteiden, kun halutaan pitää nestetasapaino kunnossa. Silti on hyvä välttää kofeiinia ainakin 30 päivän ajan leikkauksen jälkeen, kun vatsa on erittäin herkkä. Sen jälkeen voit pyytää kirurgiltasi tai ravitsemusterapeutiltasi neuvoa, miten jatkaa kofeiinin kanssa.

K: Miksi nesteen saanti on tärkeää?
V: Dehydraatio on yleisin syy takaisin sairaalaan joutumiseen. Dehydraatiossa elimistö ei saa tarpeeksi nestettä, jotta se toimisi mahdollisimman hyvin. Pidä vesipullo mukanasi koko päivän; se muistuttaa sinua juomaan, vaikka et tunne janoa. Merkkejä dehydraatiosta voi olla jano, päänsärky, kova uloste tai huimaus, kun käydään istumaan tai noustaan seisomaan.

 

Lääkehoito

Monilla liikalihavilla ihmisillä on vakavia terveysongelmia, kuten diabetes, korkea verenpaine, kohonnut kolesteroli ja sepelvaltimotauti. Potilailla, joille tehdään lihavuusleikkaus ja jotka ovat onnistuneet laihtumaan, terveydentila on parantunut ja he voivat lopettaa joidenkin lääkkeiden ottamisen lääkäreiden neuvojen mukaan.

Reseptilääkkeiden vähentäminen ei kuitenkaan aina tarkoita, ettei pillereitä ollenkaan tarvittaisi. Tavoitteena on hyvä terveys, ei vähemmän pillereitä. Monet ihmiset todellakin ottavat enemmän pillereitä, koska he seuraavat vitamiini- ja kivennäisaineiden hoitosuunnitelmia ja he tietävät, mitä hyötyä niistä on.

 

Usein kysyttyä:

K: Mikä vaikutus lihavuusleikkauksella on minun lääkitykseeni?
V: Reseptilääkkeet tai itsehoitolääkkeet saattavat imeytyä eri tavalla leikkauksen jälkeen, toimenpiteen tyypin mukaan. Sinun lääkehoitoosi tämä muutos voi vaikuttaa. Alkuvaiheessa heti leikkauksen jälkeen kirurgisi voi suositella, ettei otettaisi isoja pillereitä tai kapseleita, jotta ne eivät juuttuisi. Tämän vuoksi kirurgisi voi suositella, että otat lääkkeitä eri muodoissa, kuten murskattuna tai nesteenä, suspensiona, pureskeltavana, kielenalaisena tai ruiskeena. Jotkut pitkävaikutteiset lääkkeet ja ”enteropäällystetyt” voivat olla sellaisia, ettei niitä saa murskata. Joitakin lääkkeitä voi murskata ja nauttia ruuan kera.

Mahalaukun pitkittäinen resektio ja mahalaukun panta eivät yleensä juurikaan muuta lääkkeiden imeytymistä. Mahalaukun ohitusleikkauksella voi olla enemmän merkittäviä muutoksia, jotka vaikuttavat lääkkeiden imeytymiseen. Tarkista kirurgiltasi ja apteekista se, miten sinun tulee ottaa lääkkeesi. Jotkut potilaat tarvitsevat suuremman annoksen masennuslääkkeitä, jotta lääkkeillä olisi samanlainen vaikutus. Tämä ei ole komplikaatio, mutta sinun täytyy olla tietoinen siitä, miltä sinusta tuntuu, ja puhua kaikesta omahoitajien kanssa.

K: Minkälaista lääkitystä pitäisi välttää laihdutusleikkauksen jälkeen?
V: Kirurgi tai laihdutuslääkäri voi antaa ohjeita tästä aiheesta. Yksi selkeä lääkeluokka, jota pitää välttää mahalaukun ohitusleikkauksen jälkeen, on ”ei-steroiditulehduskipulääkkeet”. Nämä voivat aiheuttaa haavaumia tai vatsan ärsytystä kenellä tahansa, mutta ovat erityisesti vaarallisia, jos potilaalla on ”marginaalinen haavauma” mahalaukun ohitusleikkauksen jälkeen. Marginaaliset haavaumat saattavat vuotaa verta tai mennä puhki. Yleensä ne eivät ole kuolemaan johtavia, mutta ne voivat aiheuttaa useita kuukausia tai vuosia kärsimystä ja ovat yleinen syy uudelleenleikkaukseen sekä jopa (harvoin) käänteiseen mahalaukun ohitusleikkaukseen.

Jotkut kirurgit neuvovat, että ei-steroiditulehduskipulääkkeiden käyttöä rajoitetaan mahalaukun pitkittäisen resektion jälkeen tai mahalaukun pannan jälkeen. Kortikosteroidit (esimerkiksi prednisoni) voivat myös aiheuttaa haavaumia ja vaikeuttaa paranemista, mutta voivat olla tarpeen joissakin tilanteissa. Jotkut pitkävaikutteiset, laajennetut versiot tai enteropäällysteiset lääkkeet eivät ehkä imeydy laihdutusleikkauksen jälkeen, joten on tärkeää, että kirurgisi ja perusterveydenhuollon lääkäri seuraavat tilannettasi ja he näkevät, miten hyvin lääkitys toimii.

K: Onko minun on otettava lihavuusleikkauksen jälkeen joitakin lisäreseptilääkkeitä?
V: Jotkut potilaat saattavat tarvita antihappolääkkeitä, joko väliaikaisesti tai toistaiseksi. Jotkut kirurgit määräävät väliaikaisen lääkityksen sappikivien ehkäisyyn, jos sinulla on vielä sappirakko. Kysy kirurgiltasi, ovatko ne tarpeen.

 

Liikunta

Fyysinen aktiivisuus on hyvin tärkeää pitkäaikaisessa painonhallinnassa. Eri potilailla saattaa olla erilaisia tarpeita ja kykyjä. Oman kunto-ohjelman edetessä elimistö tehostuu, mikä tarkoittaa, että samalla liikunnalla poltat vähemmän kaloreita. Kun laihdutat, poltettujen kaloreiden määrä tunnissa vähenee samoin. Siksi pitää jatkuvasti vähitellen tehostaa liikuntaa, sen voimakkuutta tai pituutta. 

K: Kuinka paljon minun täytyy harrastaa liikuntaa?
V: Nykyiset liikuntasuositukset ovat viikoittain 150 minuuttia keskiraskasta toimintaa, kuten reipasta kävelyä, hölkkää, zumbaa, uintia tai vaikka kuntopyörällä ajoa. Huomaa, että eri ihmiset sietävät turvallisesti liikuntaa eri tavoin. Varmista, että kestät turvallisesti valitsemasi harjoituksia ja määrää.

K: Kuinka pian leikkauksen jälkeen voin aloittaa liikunnan?
V: Se riippuu liikunnan lajista. Sinun pitäisi alkaa kävellä, kun olet vielä sairaalassa, ellei ohjata toisin. Kun paranet, lisää harjoitusaikaa ja intensiteettiä. Lääkärisi ilmoittaa sinulle, kun voit lisätä liikuntaa parantumisen edistyessä. Leikkauksen jälkeen pitäisi välttää painonnostoa, vatsapunnerruksia, leuannostoa tai mitä tahansa vatsan ponnistelua, kunnes lääkäri antaa siihen luvan. 

K: Minkä tyyppistä liikuntaa minun pitäisi harrastaa?
V: Parhaat tulokset saat, kun teet säännöllisesti aerobisia (sydän), kestävyys (vahvuus)- ja joustavuusharjoituksia. Kokeile eri harjoitusohjelmia, niin löydät itsellesi parhaiten sopivan. Liikunta lämpimässä vedessä (kuten uinti tai vesivoimistelu) on erinomainen nivelkivusta kärsiville. Kotiliikuntavideoita kannattaa kokeilla, jos et pääse kuntosalille.

 

Painon pysähtyminen

Kun olet ollut leikkauksessa, elämäsi muuttuu lopullisesti. Kehosi on nyt muutettu antamaan sinulle paremmat mahdollisuudet, jotta voisit voittaa taustalla olevan geneettisen, aineenvaihdunnan, ympäristön ja elämäntavan aiheuttaman liikalihavuuden. Nämä ovat vahvoja voimia, jotka luovat epäterveellistä ”painopistettä”, jossa elimistö on todennäköisesti ollut jumissa tai pyörii melkein kuin termostaatti, joka on säädetty liian korkealle.

Kehosi on erittäin tehokas, kun se yrittää säilyttää painoa ja estää muutoksia. Kun laihdut, on tärkeää tietää, että elimistö yrittää luoda uutta kohta. Tämä johtaa ajoittain painonlaskun pysähtymiseen. Tämä on normaalia ja odotettavissa. Älä anna itsesi lannistua, kun painosi ei laskekaan, koska nämä ovat normaaleja ja tarvittavia osia matkalla kohti painonlaskua.

 

Nukkuminen

Terveellinen nukkuminen (”unihygienia”) on toinen avain onnistuneeseen painonhallintaan. Säännöllinen nukkumaanmeno ei koske vain lapsia! Aikuisetkin hyötyvät säännöllisestä unesta ja siitä, että he varaavat riittävästi aikaa nukkumiseen. Riittämättömän unen on todettu olevan yksi tekijä painonnousussa. Kun pyritään parantamaan nukkumistottumuksia, jotkin tekniikat voivat auttaa: kofeiinin välttäminen illalla, liikunta aiemmin päivällä (ei muutamaa tuntia ennen nukkumaanmenoa) ja rauhallisen ympäristön luominen makuuhuoneessa, jossa ei olisi liian kirkasta ja jossa olisi mukavaa.

Monilla potilailla on uniapneaa ennen lihavuusleikkausta. Vaikka laihtuminen voi parantaa uniapneaa, on tärkeää jatkaa uniapnean hoitoa. Sinun tulee keskustella uniapnean hoidon muuttamisen asianmukaisuudesta lääkärin kanssa, ennen kuin teet mitään muutoksia.

 

Lihavuusleikkaus ja tupakointi

Jotta painonlaskukirurgiassa olisi pienempi riski, lähes joka laihdutusleikkausohjelma neuvoo lopettamaan tupakoinnin tai purutupakan käyttämisen ennen leikkausta. Toivottavasti tämä on tilaisuus sinulle päästä tupakasta eroon lopullisesti.

 

K: Miksi minun täytyy lopettaa tupakointi ennen leikkausta?
V: Tupakointi tai purutupakka laskee verenkiertoa kehon kudoksissa ja viivästyttää paranemista. Tupakointi vahingoittaa jokaista elintä elimistössä ja sen seurauksia ovat:

 • Verihyytymät (suurin kuolinsyy lihavuusleikkauksen jälkeen)
 • Marginaaliset haavaumat lihavuusleikkauksen jälkeen
 • Sydänsairaudet
 • Insultti
 • Keuhkoahtaumatauti
 • Lisääntynyt lonkkamurtuman riski
 • Kaihi
 • Suun, nielun, ruokatorven, kurkunpään, mahan, haiman, virtsarakon, kohdunkaulan ja munuaisten syöpä.

K: Kuinka pian minun täytyy lopettaa tupakointi ennen leikkausta?
V: Kuusi viikkoa ennen leikkausta, jotta voidaan vähentää kohtalokkaiden verihyytymien ja keuhkokuumeen riskiä. Lopettaminen vain viikko tai kaksi ennen leikkausta voi jopa lisätä joitakin riskejä; tämä ei ole harvinaista lihavuusleikkauksessa. Kirurgisi antaa tarkat ohjeet siitä, kuinka kauan sinun on oltava tupakoimatta ennen leikkausta, ja hän voi siirtää leikkausta, kunnes olet ”puhdas” eli olet ollut tupakoimatta riittävän kauan.

 

Alkoholin juominen

K: Voinko juoda alkoholia leikkauksen jälkeen?
V: Alkoholi ei ole suositeltavaa lihavuusleikkauksen jälkeen. Alkoholi sisältää kaloreita mutta vähän ravintoaineita ja toimii laihtumistavoitetta vastaan. Esimerkiksi viinissä on kaksi kertaa enemmän kaloreita kuin tavallisessa limonadissa. Alkoholin imeytyminen muuttuu mahalaukun ohitusleikkauksen ja mahalaukun ”hihan” jälkeen, koska entsyymi, joka yleensä alkaa sulattaa mahassa alkoholia, on poissa tai vähenee merkittävästi.

Alkoholi voi myös imeytyä nopeammin elimistöön mahalaukun ohitusleikkauksen tai mahalaukun hihan jälkeen. Alkoholi imeytyy voimakkaammin, ja tutkimukset ovat osoittaneet, että liikalihavuusleikkauksessa käyneet potilaat saavuttavat korkeamman alkoholipitoisuuden ja säilyttävät sen pitempään kuin toiset.

 

Raskaus lihavuusleikkauksen jälkeen

K: Onko turvallista tulla raskaaksi lihavuusleikkauksen jälkeen?
V: On suositeltavaa välttää raskautta 12–18 kuukautta leikkauksen jälkeen. Näin voit maksimaalisesti laihtua ja saavuttaa stabiilin painon. Saat myös rajoitetusti ravinteita jonkin aikaa leikkauksen jälkeen.

 

Lihavuusleikkaukset:

Mahalaukkuun viety pallo (BIB)
Mahalaukun muovipanta
Mahalaukun plikaatio
Mahalaukun pitkittäinen resektio
Mahalaukun ohitusleikkaus