Mahalaukkuun viety pallo (BIB)

BIB-pallo on ei-kirurginen laihdutusmenetelmä, jonka päätavoitteena on antaa potilaalle sysäys elämäntapamuutokseen. Yhdessä oikean ruokavalion ja liikunnan kanssa BIB-pallo voi tuottaa erinomaisen tuloksen: paino laskee pallon tyypistä riippuen keskimäärin 10–25 kg. Lähtöpainon ollessa suurempi painoa voidaan pudottaa enemmänkin.

The Health Clinicin kirurgi, tohtori Rein Adamson, aloitti vuonna 2000 ensimmäisenä Virossa BIB-pallojen asentamisen mahalaukkuun, ja hän on edelleen ainoa kirurgi, joka asentaa niitä säännöllisesti. Kesäkuussa 2020 otimme käyttöön uuden sukupolven pallon – Elipse-pallon, jonka asennus ei vaadi nukutusta. Palloa ei tarvitse poistattaa lääkärillä, koska 16 viikon kuluttua se poistuu elimistöstä luonnollista tietä pitkin. Lue lisää uudesta Elipse-pallosta TÄSTÄ.

 

Kirurgi Tri Rein Adamson
Leikkaus tarpeellinen, kun BMI on vähintään 25
Anestesia 4 kk Elipse-pallo – ilman anestesiaa
6 kk Allergan-pallo – suonensisäinen anestesia
12 kk Spatz-pallo – yleisanestesia
Leikkauksen kesto 0,5-1 tuntia
Yötä sairaalassa 1
Sairausloman tarve 1 viikko
Odotettu laihdutus 10-25 kg
Plussat * Ei sisällä leikkaamista tai suoliston uudelleen reititystä
* Säädettävä ja poistettava
* Komplikaatiot ovat epätodennäköisiä
Miinukset * Painonpudotus on pienempi ja hitaampaa
Leikkaus käännettävä KYLLÄ
Hinta 4 kk Elipse-pallo – 3 900 €
6 kk Allergan-pallo – 2 900 €
12 kk Spatz-pallo – 3 500 €
Osamaksu medicredit

alk. 78 €/kk. Täytä lainahakemus tässä.

TESTAA SOPIVUUTTA
VARAA AIKA KONSULTAATIOON HELSINGISSÄ

 

Mahalaukun pallo – kenelle?

Vatsapallo on tunnettu hoitomenetelmä, jos kehon painoindeksi on vähintään 25.

Laske painoindeksisi: 

90
10

Sinun painoinindeksi:

Mahalaukkuun viety pallo (BIB) – Pallon asennus

Mahalaukkuun viety pallo

Pehmeä silikonista tehty pallo siirretään endoskoopin avulla mahalaukkuun, ja tyhjä pallo täytetään mahalaukussa steriilillä nesteellä. Kun pallo on täynnä, se on riittävän iso siirtymään eteenpäin ohutsuoleen ja kelluu vapaasti mahalaukun sisällä. Pallo täyttää osittain mahalaukun, mikä aiheuttaa potilaalle täyteyden tunteen vatsassa.

Tämä on ei-kirurginen ja lääkkeetön hoitomenetelmä ja sen etuna on erittäin pieni komplikaatioriski. Mahalaukun palloa voidaan käyttää sekä itsenäisenä painonpudotuksen menetelmänä että muita lihavuusleikkauksia edeltävänä toimenpiteenä.

Vaikean liikalihavuuden hoidossa ei voida teknisesti suorittaa bariatrista leikkausta ennen painonpudotusta.

BioEnterics® intragastraalisen pallon (BIB®) ohjelma auttaa pudottamaan painoa turvallisesti ja motivoi muuttamaan elämäntapoja.

 

Katso videota, missä Frida kertoo, miten hän BIB-pallon avulla 6 kuukaudessa laihtui 24kg, miten hänen aloiti prosessia Helsingissä konsultaatiossa ja millainen on hänen elämä tänään

Mitä odottaa

Leikkaukseen valmistautuminen

Kotiapu on tarpeen leikkauksen jälkeen
 • 12 tuntia ennen leikkausta pitää ollaa ravinnotta ja juomatta.
 • Hanki kotiin ruoka-aineita ravitsemusterapeutin ohjeen mukaisesti, jotta sovittu ruokavalio voidaan aloittaa heti leikkauksen jälkeen.
 • Kolme päivää leikkauksen jälkeen on levättävä.
Leikkauspäivä

Leikkauspäivänä henkilökunta valmistaa potilaan BIB-pallon endoskooppista asentamista varten. Toimenpide kestää yleensä noin 20–30 minuuttia, ja se voidaan tehdä puudutuksella tai anestesiassa anestesialääkärin valvonnassa.

Ennen toimenpidettä lääkäri tutkii mahalaukun endoskoopilla. Tyhjä pallo viedään sen jälkeen suun ja ruokatorven kautta mahalaukkuun. Vatsaan asetettu tyhjä pallo täytetään steriilillä fysiologisella keittosuolaliuoksella tai ilmalla. Toimenpiteen jälkeen on suositeltavaa olla yksi yö sairaalassa tarkkailussa.

BIB-palloon sopeutuminen

Ensimmäiset pari päivää voivat olla hankalia, sillä mahalaukku vasta tottuu pallon olemassaoloon. Voi esiintyä pahoinvointia, oksentelua, ilmavaivoja, ripulia ja kouristavaa vatsakipua, kunnes keho sopeutuu palloon.

Lääkäri antaa ohjeet juomisen osalta kyseisenä ajanjaksona. On hyvin tärkeää juoda runsaasti ensimmäisten päivien aikana ja välttää kiinteää ruokaa.

Kolmena ensimmäisenä päivänä nestemäinen dieetti:

 • mehut
 • maito
 • nestemäiset keitot ja liemet
 • hyytelö

Vältettäviä:

 • kahvi
 • hiilihappojuomat
 • rasvaiset ruoat
 • suklaa
 • jäätelö

Huomautus:

Ensimmäisen 24 tunnin aikana tulisi välttää fyysistä rasitusta ja levätä.

Kylmiä juomia otetaan pieninä määrinä, ja ruokailu tulisi aloittaa ruokalusikallinen kerrallaan lisäten veden määrää hitaasti. Pahoinvoinnin ja oksentelun riski kasvaa, jos nestettä juodaan liikaa.

Hoitava lääkäri päivystää ensimmäiset 24 tuntia mahdollisten sivuvaikutusten vuoksi.

Kiinteä ruoka

Parin päivän kuluttua voi siirtyä kiinteään ruokaan. Sitä ennen puolikiinteää ruokaa. Se, kuinka nopeasti siirtyminen tapahtuu, riippuu edistymisestä ja siitä, miten hyvin keho sietää nesteitä. Tärkeää on, että nestemäisestä ruoasta siirtyminen kiinteään ruokaan tapahtuu kiirehtimättä ja hitaasti, jotta maha sopeutuu uuteen tilanteeseen. Ravitsemusterapeutti suosittaa siirtymisvaiheeseen mm. seuraavia ruokia:

 • puuro
 • paksummat keitot
 • soseet

 

Mahalaukkuun viety pallo – Seuraavat kuusi kuukautta

Kahden ensimmäisen viikon jälkeen mahalaukku on tottunut BIB-palloon. Noudata ravinto-ohjelmaa ja palaa normaaliin elämään.

Seuraavan kuuden kuukauden aikana on hyvin tärkeää, että pidetään yhteyttä hoitavaan lääkäriin, joka seuraa painonpudotuksen edistymistä BIB-pallon poistamisen jälkeen. On huomattava, että BIB-pallo on vain ”koulutusmenetelmä”, kuten apupyörät polkupyörällä. BIB-pallon myötä voidaan tehdä elintapojen muutoksia ja säilyttää ihannepaino. Päiväkirjan pitäminen siitä, mitä syöt ja kuinka paljon liikut, auttaa seuraamaan painonhallintaa.

Uusi ravinto-ohjelma on osa uutta elämäntyyliä ja sen aikana, kun BIB-pallo on mahalaukussa, on seurattava vointia tarkasti ja huomioitava epätavalliset muutokset.

 

Mahalaukkuun viedyn pallon (BIB) poisto

Kuuden kuukauden kuluttua poistetaan BIB-pallo. Toimenpide on samanlainen kuin sen asentaminen. Poistoleikkauksessa annetaan rauhoittava lääkitys, ja lääkäri poistaa keittosuolaliuoksen tai ilman pallosta, ennen kuin mahalaukusta poistetaan tyhjä BIB-pallo.

Huomioitavaa:

 • 24 tuntia ennen toimenpidettä pitää olla ravinnotta
 • 12 tuntia ennen toimenpidettä juomatta
 • Mahdollinen kotiapu voi olla tarpeellinen

BIB vauhdittaa painonhallinnan aloittamista, antaa keinot saavuttaa ihannepaino ja hallita painoa.

BIB-ohjelman sopivuus

 • vähintään 18-vuotias
 • oltava ylipainoinen: BMI vähintään 27
 • oltava valmis sitoutumaan vaativaan lääketieteelliseen seurantaohjelmaan, johon sisältyy tietty ruokavalio sekä liikuntaohjelma.

Sopimattomuus

 • Aiemmin suoritettu GI-alueen leikkaus, sairastettu suolitukos, kiinnikkeet peritoeniitti tai iso palleatyrä, vakava munuais-, maksa- tai keuhkosairaus.
 • krooninen, pitkäaikainen steroidihoito (nivelreuma, immunosupressio)
 • haluttomuus noudattaa sovittua ruokavaliota, joka on tärkeä osa hoitomenetelmää.
 • huume- tai alkoholiriippuvuus, ja päihteiden käyttö viimeisen 12 kuukauden aikana.
 • raskaus

Kuten kaikissa lääketieteellisissä toimenpiteissä, komplikaatiot ovat mahdollisia, joten haastattelu ennen leikkausta on aina tarpeellinen. Aikaisemmat allergiset reaktiot, leikkaukset ja perussairaudet on ilmoitettava tässä vaiheessa.

Lisäksi tarvitaan tietoa tämänhetkisestä lääkityksestä. Lääkärin kanssa käydään läpi BIB-ohjelmaan liittyvät kysymykset ja odotukset. Lääkäriltä saadun tiedon perusteella on hyvä harkita leikkauksesta saatava hyötyä ja riskien minimoimista.

 

Mahalaukkuun viety pallo (BIB) – Usein kysyttyä kysymyksiä

K: Kuinka paljon paino laskee?

V: Paino voi pudota keskimäärin 15–20 kiloa ja tulokset riippuvat siitä, kuinka hyvin ohjelmaa noudatetaan ja miten paljon ruokailutottumukset muuttuvat.

K: Tunnenko palloa mahassani?

V: Ensimmäisen parin päivän aikana voi tuntua epämukavuutta. Lisäksi tunnetaan ennen kaikkea BIB-pallon mukana tuomaa kylläisyyden tunnetta.

K: Liittyykö BIB-palloon haittavaikutuksia tai komplikaatioita?

V: Ensimmäiset kolme päivää voivat olla vaikeita. Vatsan kouristukset, pahonvointi ja oksentelu ovat normaaleja ja odotettavissa. Tärkeää on noudattaa lääkärin ohjeita ja juoda paljon. Epämukavuuden lieventämiseen voi ottaa lääkettä.

K: Kuinka kauan toipuminen kestää?

V: Vähintään kolme päivää lepoa toimenpiteen jälkeen ja sen jälkeen voi jatkaa normaalia elämää sen mukaan, kuinka nopeasti keho mukautuu BIB-palloon.

K: Millaiset ovat painonpudotuksen tulokset verrattuna muihin painonpudotusohjelmiin?

V: Voidaan olettaa, että painonpudotus on suurempi mahalaukkuun viedyllä BIB-pallolla. BIB antaa kylläisyyden tunteen ja silloin pystyy paremmin tarkkailemaan ruokailua ja tekemään elämäntavoissa terveellisiä valintoja.

K: Rajoittaako BIB-pallo toimintaa?

V: Ensimmäisellä viikolla ei fyysistä rasitusta. Kun elimistö on sopeutunut BIB-palloon, normaalia elämää voi jatkaa. Säännöllinen liikuntaohjelma on suositeltava.

K: Mitä tapahtuu, jos BIB-pallo alkaa vuotaa?

V: Jos BIB alkaa vuotaa, sen huomaa erona virtsan värissä (se on vihertävä). Näin tapahtuu erittäin harvoin, ja se voi olla vakava tilanne. Jos huomaat muutoksia virtsan värissä, soita heti lääkärille. Jos BIB on tyhjä, se kulkeutuu kehosi läpi todennäköisesti luonnollisesti, mutta joissakin tapauksissa lääkärin pitää poistaa tyhjä pallo.

K: Voinko juoda alkoholia?

V: Kohtalaisesti voi juoda alkoholia.

K: Voinko syödä kaikkea, mitä haluan? Onko minkälaisia ruokarajoituksia?

V: Et pidä syömisestä enää niin paljon kuin ennen. Lisäksi jos syöt rasvaista ruokaa tai makeaa, voitte tuntea itsesi huonovointiseksi. Jos on BIB-pallo asennettu, liiallinen syöminen voi olla vaarallista ja aiheuttaa terveyshaittoja.

K: Miten BIB-pallo poistetaan?

V: BIB poistetaan suun kautta samalla tavalla kuin se asennettiin. 20 minuuttia kestävä toimenpide tehtään laskimopuudutuksessa tai yleisanestesiassa.

 

Mahalaukkuun viedyn pallotoimenpideen suorittaa asiantuntijatohtori Rein Adamson, joka on Viron johtavia bariatrisia kirurgeja.


TESTAA SOPIVUUTTA