Mahalaukkuun viety pallo (BIB) Virossa - The Health Clinic

Mahalaukkuun viety pallo (BIB)

Mahalaukkuun viety pallo (BIB) on liikalihavuuden endoskooppinen hoitomenetelmä, ja se yhdistettynä ruokavalioon ja liikuntaan auttaa laihduttamaan. The Health Clinic: assa käytetään nesteellä täytettyjä palloja. Käytämme 6kk (Allergan) palloa sekä 12kk (Spatz) palloa. Mahalaukun pallo on sopiva hoitomenetelmä, kun painoindeksi (BMI) on 27 suurempi.

 

Kirurgi Tri. Rein Adamson
Tarpeellinen BMI leikkaukseen BMI al. 29
Anestesia 6 kk Allergan pallo – suonensisäinen anestesia
12 kk Spatz pallo – yleisanestesia
Leikkausen kesto 0,5-1 tuntia
Yötä sairaalassa 1
Sairausloman tarve 1 viikko
Odotettu laihdutus 10-25 kg
Plussat * Ei sisällä leikkaamista tai suoliston uudelleen reititystä
* Säädettävä ja poistettava
* Komplikaatiot ovat epätodennäköiset
Miinukset * Painonpudotus on pienempi ja hitaampaa
Leikkaus käännettävä KYLLÄ
Hinta 6 kk Allergan pallo – 2350 €
12 kk Spatz pallo – 2950 €
Osamaksu medicredit

al. 68,80 € / kk. Täytä lainahakemus tässä.

Kysy lisätietoja tai varaa aika

 

Mahalaukun pallo – kenelle?

Vatsapallo on tunnettu hoitomenetelmä, jos kehon massaindeksi on 27 tai sitä enemmän.

Laske oma painoindeksi: 

TotalSinun painoinindeksi:

Mahalaukkuun viety pallo (BIB) – Pallon asennus

Mahalaukkuun viety palloPehmeä silikonista tehty pullo siirretään endoskooppin avulla mahalaukkuun, ja tyhjä pullo täytetään mahalaukussa steriilillä nesteellä. Kun pullo on täynnä, se on riittävän iso siirtymään eteenpäin ohutsuoleen ja kelluu vapaasti mahalaukun sisällä. Pallo täyttää osittain mahalaukun, ja se aiheuttaa potilaalle täyteyden tunteen vatsassa.

Tämä hoitomenetelmä on ei-kirurginen ja lääkkeetön menetelmä ja sen etuna on erittäin pieni komplikaatioriski. Mahalaukun palloa voidaan käyttää sekä itsenäisenä painonpudotuksen menetelmänä ja muita lihavuusleikkauksia edeltävänä toimenpiteenä.

Vaikean liikalihavuuden hoidossa ei ole mahdollista teknisesti suorittaa bariatrista leikkausta ennen painonpudotusta.

BioEnterics®  intragastraalisen pallon (BIB® ) ohjelma auttaa pudottamaan painia turvallisesti ja motivoi muuttamaan elämätapoja.

 

Mitä odottaa

Leikkaukseen valmistautuminen

Kotiapu on tarpeen leikkauksen jälkeen
 • 12 tuntia ennen leikkausta pitää ollaa ravinnotta ja juomatta.
 • Hanki kotiin kyseiset ruoka-aineet ravitsemusterapeutin ohjeen mukaisesti, jotta sovittu ruokavalio voidaan aloittaa heti leikkauksen.
 • Kolme päivää leikkauksen jälkeen lepoa.

 

Leikkauspäivä

Leikkauspäivänä henkilökunta valmistaa potilaan BIB -pallon endoskooppista asentamista varten. Toimenpide kestää yleensä noin 20 – 30 minuuttia, ja se voidaan tehdä puudutuksella tai anestesiassa anestesialääkärin valvonnassa.

Ennen toimenpidettä lääkäri tutkii mahalaukun endoskoopilla. Tyhjä pallo viedään sen jälkeen suun ja ruokatorven kautta mahalaukkuun. Vatsaan asetettu tyhjä pallo täytetään steriilillä fysiologisella keittosuolaliuoksella tai ilmalla. Toimenpiteen jälkeen on suositeltavaa olla yksi yö sairaalassa tarkkailussa.

 

BIB-pallon kanssa sopeutuminen

Ensimmäiset pari päivää voivat olla hankalia, sillä mahalaukku vasta tottuu pallon olemassaoloon. Voi esiintyä pahoinvointia, oksentelua, ilmavaivoja, ripulia ja kouristavaa vatsakipua, kunnes keho sopeutuu.

Lääkäri antaa ohjeet juomisen osalta kyseisenä ajanjaksona. On hyvin tärkeää juoda runsaasti ensimmäisten päivien aikana ja välttää kiinteää ruokaa.

Kolmena ensimmäisenä päivänä nestemäinen dieetti:

 • mehut
 • maito
 • nestemäiset keitot ja liemet
 • hyytelö

Vältettäviä:

 • kahvi
 • hiilihappojuomat
 • rasvaiset ruoat
 • suklaa
 • jäätelö

Huomio:

Ensimmäisen 24 tunnin aikana tulisi välttää fyysistä rasitusta ja levätä.

Kylmiä juomia pieninä määrinä, ja ruokailu tulisi aloittaa ruokalusikallinen kerrallaan lisäten veden määrää hitaasti. Pahoinvoinnin ja oksentelun riski kasvaa, jos nestettä juodaan liikaa.

Hoitava lääkäriä päivystää ensimmäiset 24 tuntia mahdollisten sivuvaikutusten vuoksi.

Kiinteä ruoka

Parin päivän kuluttua voi siirtyä kiinteään ruokaan. Siitä ennen puolikiinteää ruokaa.  Se, kuinka nopeasti siirtyminen tapahtuu, riippuu edistymisestä, ja siitä miten hyvin keho sietää nesteitä. Tärkeää on, että nestemäisestä ruoasta siirtyminen kiinteään ruokaan tapahtuu kiirehtimättä ja hitaasti, jotta maha sopeutuu uuteen tilanteeseen. Ravitsemusterapeutti suosittaa siirtymisvaiheeseen mm.

 • puuro
 • paksummat keitot
 • soseet

 

Mahalaukkuun viety pallo – Seuraavat kuusi kuukautta

Kahden ensimmäisen viikon jälkeen on mahalaukku tottunut BIB-palloon, noudata ravinto-ohjelmaa ja palaa normaaliin elämään.

Seuraavan kuuden kuukauden aikana on hyvin tärkeätä, että pidetään yhtyettä hoitavaan lääkäriin, joka seuraa painonpudotuksen edistymistä.   BIB-pullon poistamisen jälkeen. Huomioitavaa on, että BIB- pallo on vain „koulutusmenetelmä“, kuten apupyörät polkupyörällä. BIB mahdollistaa toteuttamaan elintapojen muutoksia ja säilyttämään ihanne painon. Päiväkirjan pitäminen siitä, mitä syöt ja kuinka paljon liikut, auttaa seuraamaan painonhallintaa.

Uusi ravinto-ohjelma on osa uutta elämäntyyliä ja BIB- pallon asennuksen aikana on seurattava vointia tarkasti, ja huomioitava epätavalliset muutokset.

 

Mahalaukkuun viety pallo (BIB) : n poisto

Kuuden kuukauden kuluttua poistetaan BIB pallo. Toimenpide on samanlainen kuin sen asentaminen. Poistoleikkauksessa annetaan rauhoittava lääkitys, ja lääkäri poistaa keittosuolaliuoksen tai ilman pallosta ennen kuin mahalaukusta poistetaan tyhjä BIB-pallo.

 

Huomioitava:

 • 24 tuntia ennen toimenpidettä pitää ollaa ravinnotta.
 • 12 tuntia ennen toimenpidettä juomatta
 • Mahdollinen kotiapu voi olla tarpeellinen

BIB vauhdittaa painon hallinnan aloittamisen, antaa keinot saavuttaa ihannepaino ja hallita painoa.

 

BIB-ohjelman sopivuus

 • vähintään 18-vuotias
 • oltava ylipainoinen BMI: llä vähintään 27
 • oltava valmis sitoutumaan vaativaan lääketieteelliseen seurantaohjelmaan, johon sisältyy tietty ruokavalio sekä liikuntaohjelma.

 

Sopimattomuus

 • Aiemmin suoritettu GI alueen leikkaus, sairastettu suolitukos, kiinnikkeet peritoeniitti tai iso palleatyrä, vakava munuais-, maksa- tai keuhkosairaus.
 • krooninen, pitkäaikainen steroidihoito (nivelreuma, immunosupressio)
 • haluttomuus noudattaa sovittua ruokavaliota, joka on tärkeä osa hoitomenetelmää.
 • huume- tai alkoholiriippuvuus, ja päihteiden käyttö viimeisen 12 kuukauden aikana.
 • raskaus

Kuten kaikkissa lääketieteellisissä toimenpiteissä komplikaatiot ovat mahdollisia, joten haastattelu ennen leikkausta on aina tarpeellinen. Aikaisemmat allergiset reaktiot, leikkaukset ja perussairaudet on ilmoitettava tässä vaiheessa.

Lisäksi tarvitaan tietoa tämänhetkisestä lääkityksestä. Lääkärin kanssa käydään läpi BIB-ohjelmaan liittyvät kysymykset ja odotukset. Lääkäriltä saadun tiedon perusteella on hyvä harkita leikkauksesta saatava hyötyä ja riskien minimoiminen.

 

Mahalaukkuun viety pallo (BIB) – Usein kysyttyä kysymyksiä

K: Kuinka paljon paino laskee?

V: Paino voi pudota keskimäärin 15 -20 kiloa ja tulokset riippuvat siitä, kuinka hyvin ohjelmaa on noudatettu ja miten paljon ruokailutottumukset ovat muuttuneet.

 

K: Tunnenko palloa mahassani?

V: Ensimmäisen parin päivän aikana voi kokea epämukavuutta. Liäksi on tärkein tunne BIB-pallon mukana tuoma kylläisyyden tunne.

 

K: Liittyykkö BIB: iin haittavaikutuksia tai komplikaatioita?

V: Ensimmäiset kolme päivää voivat olla vaikeita. Vatsan kouristukset, pahonvointi ja oksentelu ovat normaaleja ja odotettavissa. Tärkeätä on noudattaa lääkärin ohjeita ja juoda paljon. Epämukavuuden lieventämiseen voi ottaa lääkettä.

 

K: Kuinka kauan toipuminen kestää?

V: vähintään kolme päivää lepoa toimenpiteen jälkeen ja sen jälkeen voi jatkaa normaalia elämää riippuen siitä, kuinka nopeasti keho mukautuu BIB-palloo.

 

K: Millaiset ovat painonmenetyksen tulokset verrattuna muihin painonpudotusohjelmiin?

V: Voidaan olettaa, että painopudotus on suurempi Mahalaukun viety pallo BIB: llä. BIB antaa kylläisyyden tunteen ja pystyy paremmin tarkkailemaan ruokailua ja tekemään elämäntavoissa terveellisiä valintoja.

 

K: Rajoittaako BIB toimintaa?

V: Ensimmäisellä viikolla ei fyysistä rasitusta, ja kun elimistö on sopeutunut BIB:iin, normaalia elämää voi jatkaa. Säännöllinen liikuntaohjelma on suositeltava.

 

K: Mitä tapahtuu, jos BIB alkaa vuotaa?

V: Jos BIB alkaa vuotaa, sen huomaa erona virtsan värissä (se on vihertävä). Näin tapahtuu erittäin harvoin, se voi olla vakava tilanne. Jos huomaa muutoksia virtsan värissä, tulee välittömästi soittaa lääkärille. Jos BIB on tyhjä, se kulkeutuu kehosi läpi todennäköisesti luonnollisesti, mutta joissakin tapauksissa lääkärin pitää poistaa tyhjä pullo.

 

K: Voinko juoda alkoholia?

V: Kohtalaisesti voi juoda alkoholia.

 

K: Voinko syödä kaikkea, mitä haluan? Onko minkälaisa ruokarajoituksia?

V: Et pitää syömisestä enää niin paljon kuin ennen. Lisäksi, jos syöt rasvasta ruokaa tai makeaa, voitte tuntea itseäsi huonovointiselta. Jos on asennettu BIB, sitten voi liiallinen syöminen olla vaarallista ja aiheuttaa terveyshaittoja.

 

K: Miten BIB poistetaan?

V: BIB poistetaan suun kautta samalla tavalla kuin se asennettiin. 20- minuuttia kestävä toimenpitee tehtään laskimopuudutuksessa tai yleisanestesiassa.

 

Mahalaukkuun viedyn pallon-toimenpidettä toteuttaa asiantuntijatohtori Rein Adamson, joka on yksi Viron johtavimmista bariatrisista kirurgeista.
Kysy lisätietoa tai varaa aika konsultaatioon.