fbpx

Abdominoplastia (vatsanahan kiristys)

Vatsanahan kiristys

Vatsan muotoiluleikkaus eli abdominoplastia tarkoittaa koko vatsanseudun rasvakerroksen poistoa ja liikaihon poistoa keskivartalolta. Lisäksi on mahdollista tiukentaa yhteen toisistaan erkaantuneet vatsalihakset. Vatsan muotoiluleikkaus parantaa merkittävästi pömpöttävän vatsan ulkonäköä. Kauneimman lopputuloksen voi saavuttaa hyväkuntoinen hoikka henkilö, jonka vatsanseudun rasvakudos tai löystynyt iho ei reagoi harjoitteluun eikä ruokavalioon.

 

  
KirurgiTri Siim Simmo / prof Jyri Hukki / tri Heikki Penttilä / tri Rein Adamson / tri Martin Adamson
AnestesiaYleisanestesia
Leikkauksen kesto1,5-2,5 tuntia
Yötä sairaalassa1-2
Sairausloman tarve1-2 viikkoa
HintaMini-abdominoplastia alk. 3 690 €
Abdominoplastia alk. 4 690 €* (+kylkien rasvaimu, lisäksi 600 €)
* hintaan sisältyy vatsalihasten pingottaminen ja navan siirtäminen
Osamaksu

medicredit

alk. 54 €/kk. Täytä lainahakemus tässä.

 
KYSY LISÄTIETOJA TAI VARAA AIKA KONSULTAATIOON HELSINGISSÄ

 

Yleisimmät ongelmat ja niiden ratkaiseminen

Vatsanahan kiristys (abdominoplastia)Hoikka vyötärö on koko ulkonäön kannalta tärkeä tekijä. Tiukka vatsa ja vyötärö on sekä miesten että naisten minäkuvan ja yleisen voinnin tärkeä osa.

Usein naiset eivät ole tyytyväisiä kehoonsa monen synnytyksen ja huomattavan painonpudotuksen jälkeen. Vatsan ihon voimakkaan, pitkäaikaisen venymisen vuoksi lihaksisto on löystynyt. Hikiliikunnasta huolimatta suorat vatsalihakset voivat erkaantua toisistaan eli voi tulla diastaasi. Vatsan iho on usein niin voimakkaasti venynyt, että synnytyksen tai painonpudotuksen jälkeen se löystyy ja vatsasta tulee ryppyinen.

Ihon ja vatsalihasten päällä sijaitsevan ihonalaisen kudoksen muutoksiin voi harjoittelulla, hieronnalla tai muulla vastaavalla vaikuttaa vain rajallisesti, koska usein tärkeät tukirakenteet voivat revetä ja voi tulla raskausarpia eli venytysjuovia. Tiukka vyötärö tulee ajankohtaiseksi myös silloin, kun elämässä on tapahtunut jotakin myönteistä, jonka ansiosta olet pudottanut paljon painoa. Vatsan muotoiluleikkaus auttaa silloin tekemään epämieluisasta vatsanseudusta sievemmän. Tietysti lopputulos riippuu myös ihon, ihonalaisen kudoksen ja lihasten kunnosta.

 

Vatsan muotoiluleikkaus – mitä odottaa?

Esteettisesti hyvän lopputuloksen voi parhaiten saavuttaa hyväkuntoinen hoikka henkilö, jonka vatsanseudun rasvakudos tai löystynyt iho ei reagoi harjoitteluun eikä ruokavalioon.

Jos suunnittelet painonpudotusta, tätä leikkausta tulisi siirtää, kunnes haluamasi paino on saavutettu. Myös naisten, jotka haluavat synnyttää, tulisi siirtää leikkaus tuonnemmaksi, koska juuri suorat vatsalihakset, joita leikkauksen aikana kiinteytetään, saattavat raskauden edetessä erkaantua toisistaan.

Leikkaus jättää bikinialueelle melko pitkän arven, josta ajan mittaan tulee vähemmän näkyvä. Napaa siirretään (itse napa jää samaan paikkaan, mutta vatsan etuseinän ihoa kiristetään alaspäin, jolloin napa siirtyy), ja lisäksi muutetaan vähän sen muotoa, mistä muodostuu pienen ympyrän muotoinen arpi.

Klassisen muotoiluleikkauksen sijaan voidaan tehdä vatsan osittainen muotoiluleikkaus eli mini-abdominoplastia, jolloin tehdään pienempi viilto eikä muuteta navan sijaintia. Se sopii silloin, kun sinulla on alavatsaongelmia. Voi myös olla, että vatsan osittaisen tai täydellisen muotoiluleikkauksen lisäksi tulee suorittaa lantion rasvaimu. Näitä näkökulmia ja mahdollisuuksia harkitaan leikkauksesi yksilöllisen suunnittelun aikana.

 

Näin valmistaudut leikkaukseen

 • Ennen suunniteltua leikkausta sinun tulisi olla mahdollisimman terve.
 • Vähennä nikotiinin ja alkoholin kulutus minimiin. Tupakointi estää yleisen verenkierron lisäksi leikkausalueen mikroverenkiertoa. Siitä syystä kannattaa välttää tupakointia kaksi viikkoa ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeen.
 • Missään tapauksessa ei saa käyttää aspiriinia tai muita verta ohentavia valmisteita ainakaan seitsemään päivään ennen leikkausta.
 • Varaa leikkauksesta toipumiseen noin 10–14 päivää, koska fyysinen suorituskykysi on leikkauksen jälkeen rajallinen.

 

Sairaalassa olo

Yleensä leikkauksen jälkeen tulee sairaalassa olla päivä tai kaksi. Silloin saat heti hoitohenkilökunnalta apua ja tukea leikkausta seuraavalla ajanjaksolla.

Nukutus

Vatsan muotoiluleikkaus suoritetaan nukutuksessa siten, että nukut koko leikkauksen ajan. Ennen leikkausta anestesiologi suorittaa tarvittavat tutkimukset varmistaakseen juuri sinulle sopivan nukutuksen.

Näin leikkaus etenee

Leikkaus kestää yleensä 1,5–3 tuntia sen mukaan, kuinka laaja leikkaus tehdään. Leikkauksesi konkreettinen laajuus riippuu anatomisista piirteistäsi, odotuksistasi ja myös kirurgin suosituksista.

 

Leikkauksen tavanomainen kulku

Ensin tehdään pitkä kaareva viilto, joka kulkee häpyalueen yläpuolella lanteesta toiseen. Lisäksi vapautetaan napa.

Vatsan osittaisessa muotoiluleikkauksessa (mini-abdominoplastia) viilto on jonkin verran pienempi eikä navan ympäryksen viiltoa tarvita. Tämä voi tarkoittaa, että napasi siirtyy vähän alemmas.

Sitten vapautetaan suuri osa ihoa kylkiluihin asti, jotta päästään käsiksi vatsalihaksiin. Kaikki suorat vatsalihakset saatetaan lähemmäs toisiaan ja kiristetään. Näin saadaan pienempi vyötärö ja tiukempi vatsa. Liikaiho ja ihonalainen kudos poistetaan, ja sitten napa sijoitetaan uudelleen paikalleen.

Ensimmäisessä leikkauksen jälkeisessä vaiheessa (12–24 tuntia) veri ja haavanesteet valutetaan pois ohuiden haavadreenien kautta. Viimeisenä suljetaan haavat ja laitetaan päälle haavaside.

 

Leikkauksen jälkeen – mihin tulee kiinnittää huomiota

 • Ensimmäisinä päivinä leikkauksen jälkeen tunnet leikkausalueella kipua, joten normaalit liikkeesi voivat olla rajoittuneita. Näiksi päiviksi sinulle määrätään kipulääkettä.
 • Leikkauksen aikana asennetut dreenit poistetaan normaalitilanteessa ensimmäisenä leikkauksen jälkeisenä päivänä. Side poistetaan sitä seuraavien päivien aikana.
 • Ensimmäisenä päivänä leikkauksen jälkeen sinun tulisi levätä mahdollisimman paljon, jotta turvotus olisi minimaalista. Mahdolliset turvotukset, mustelmat ja ihon tunnottomuus häviävät leikkausta seuraavina viikkoina yleensä kokonaan.
 • Leikkauksen jälkeen puetaan vielä leikkauspöydällä valmiiksi mitoitettu tukivyö tai tukihousut.
 • Tikit sulavat itsestään, mutta 10–14 päivän kuluttua leikkauksesta tulee irrottaa yksi turvaommel ja katkaista joidenkin ompeleiden päät. Sen voi tehdä myös omalääkäri tai terveydenhoitaja.
 • Ensin haava on punoittava ja kova, muutaman kuukauden päästä se vaalenee ja muuttuu väriltään muun ihon kaltaiseksi. Haavavoiteiden käyttö voidaan aloittaa kolmen viikon kuluttua leikkauksesta. Haavan aluetta tulee ensimmäisen kuuden kuukauden aikana suojata auringolta (asianmukaisilla vaatteilla tai laastareilla).
 • Vointisi mukaan voit aloittaa arkiset askareet muutaman päivän päästä. Ensimmäisen leikkausta seuraavan viikon ajan tulisi kuitenkin levätä.
 • Liikuntaa saa harrastaa noin kuudennesta viikosta alkaen. Muista, että toipuminen on aika yksilöllistä ja joskus treenit voi aloittaa jo neljän viikon päästä. Vähennä leikkauksen jälkeen nikotiinin ja alkoholin kulutusta ja vältä muutaman kuukauden ajan kylpemistä saunassa tai höyrysaunassa.

 

Usein kysyttyä vatsan muotoiluleikkauksesta

Mistä syistä vatsan muotoiluleikkauksia suoritetaan?

Yleisimpänä syynä on ihon löystyminen synnytyksen tai painonpudotuksen jälkeen. Ihon kimmoisuus vähenee myös ikääntyessä. Vatsan ihon voimakkaan, pitkäaikaisen venymisen vuoksi lihaksisto löystyy, ja hikiliikunnasta huolimatta suorat vatsalihakset voivat erkaantua toisistaan eli voi tulla diastaasi, joka saattaa tarvita kirurgista korjausta.

Kenelle leikkaus sopii?

Välittömiä rajoituksia vatsan muotoiluleikkaukselle ei ole. Ennen toimenpidettä pitää neuvotella kirurgin kanssa sekä käydä läpi terveydentila ja sairauskertomus. Vatsan muotoiluleikkaus sopii sekä miehille että naisille, joilla on hyvä terveys ja stabiili paino. Jos aiot pudottaa painoa, se kannattaa tehdä ennen leikkausta.

Kuinka paljon painoa voi pudottaa vatsan muotoiluleikkauksella?

Muista, että vatsan muotoiluleikkaus ei ole painonpudotukseen tarkoitettu toimenpide. Vatsan muotoiluleikkaus on tarkoitettu ennen muuta kiristämään löystynyt iho esim. laihdutusleikkauksen tai synnytyksen jälkeen. Jos haluat pudottaa painoa, sinun tulee ensin muuttaa elämäntapaasi ja lisätä fyysistä rasitusta. Ellei se auta, voit harkita bariatrisia eli laihdutusleikkauksia.

Missä iässä vatsan muotoiluleikkauksen voi teettää?

Vatsan muotoiluleikkaus sopii kaikille aikuisille, joilla on asianmukainen indikaatio ja joiden yleiskunto on hyvä. Yläikärajaa ei ole, ja ennen leikkausta kirurgi arvioi neuvottelussa perusteellisesti potilaan terveydentilan.

Miten painon voi pitää kurissa vatsan muotoiluleikkauksen jälkeen?

Kaikki alkaa asenteesta, joka on tärkein. Oikealla asenteella voit muuttaa pysyvästi elämäntapasi, ja sen ansiosta saavuttaa ja säilyttää haluamasi painon. Ravitsemus- ja liikuntaohjelma pitää käydä läpi sekä tasapainottaa työ- ja yksityiselämää.

Voiko vatsan muotoiluleikkauksen jälkeen tulla raskaaksi?

Leikkaus ei yleensä vaikuta lisääntymisterveyteen, mutta kannattaa harkita toimenpiteen lykkäämistä, jos aikoo vielä synnyttää lapsia. Sen syynä on, että vatsan muotoiluleikkauksen aikana kiinteytetyt suorat vatsalihakset saattavat raskauden edetessä erkaantua toisistaan, minkä vuoksi voidaan tarvita uusintaleikkausta.

 

Vatsan muotoiluleikkauksen komplikaatiot ja riskit

Mitkä ovat vatsan muotoiluleikkauksen mahdolliset riskit?

Vatsan muotoiluleikkaus on melko turvallinen leikkaus, mutta jokaiseen leikkaukseen liittyy tiettyjä riskejä. Harvoin esiintyviä ongelmia välittömästi leikkauksen jälkeen voivat olla verenvuoto ja infektio. Verenvuodon nopea tyrehdyttäminen auttaa yleensä välttämään komplikaatioita. Infektio paranee yleensä hyvin antibioottihoidolla. Myös nestettä voi kertyä ihon alle, mikä on helposti diagnosoitavissa ja poistettavissa.

Kannattaa huomata myös se, että vatsanseudun hermot saattavat vaurioitua toimenpiteen aikana sekä tehdä ihosta ja kudoksista väliaikaisesti tunnottoman. Yleensä se katoaa ajan mittaan. Leikkauksen jälkeen jää välttämättä myös arpia, jotka samoin haalistuvat ajan myötä.

Voiko kirurgi kieltäytyä leikkaamasta?

Kyllä. Jos konsultaation aikana ilmenee, että leikkaus ei ole suositeltavaa esimerkiksi lääketieteellisistä syistä tai jos potilaan odotukset ovat epärealistisia, kirurgilla on oikeus kieltäytyä toimenpiteestä.

On tärkeää ymmärtää, että leikkauksella voi muuttaa vatsan muotoa tietyissä rajoissa. Jos kirurgin arvion mukaan toivettasi ei ole mahdollista toteuttaa kaipaamallasi tavalla, harkitse huolellisesti, kannattaako teettää leikkaus.

Haluamme, että ihmiset ovat leikkauksen jälkeen onnellisia ja saavat lisää itsevarmuutta. Sen takia on tärkeää kirurgin konsultaation aikana kertoa selväsanaisesti, mitä haluat, ja kuunnella tarkkaan, onko se kirurgin mielestä mahdollista toteuttaa.

 

Vatsan muotoiluleikkaukseen valmistautuminen

Millainen ruokavalio ja mitä elämäntapamuutoksia vaaditaan ennen vatsan muotoiluleikkausta?

Suosittelemme, että noudatat terveellistä elämäntapaa, liikut paljon ja myös lepäät enemmän, jos mahdollista. Nikotiinin ja alkoholin kulutusta tulee ehdottomasti rajoittaa. Jos mahdollista, älä nauti näitä aineita ennen toimenpidettä lainkaan. Missään tapauksessa ei saa käyttää aspiriinia tai muita vastaavia valmisteita ainakaan seitsemään päivään ennen leikkausta, koska ne ohentavat verta. Emme suosittele myöskään omega-3-rasvahappoja sisältäviä valmisteita.

Vaikuttavatko erilaiset lääkkeet (ehkäisy- ja laihdutuspillerit, masennuslääkkeet) anestesiaan?

Muista kertoa neuvottelun aikana, mitä lääkkeitä käytät, koska tiettyjen lääkkeiden yhteydessä ja terveydentiloissa leikkausta ei voida suorittaa. Ehkäisypillerit ja masennuslääkkeet eivät yleensä ole leikkauksen vasta-aiheita. Suosittelemme kuitenkin, ettet käytä ehkäisypillereitä ennen leikkausta, jottei mahdollisen trombien muodostumisen riski kasvaisi. Jotkin masennuslääkkeet lisäävät taas verenvuodon riskiä. Verenvuodon riskiä lisäävät myös kalaöljykapselit. Muista kertoa lääkärille, mitä lääkkeitä käytät! Ennen leikkausta täytät sairaalassa myös anestesian kyselylomakkeen, jonka perusteella anestesiologi määrää sinulle sopivan nukutuksen.

Kuinka pitkäksi aikaa minun tulisi jäädä töistä kotiin?

Varaa leikkauksesta toipumiseen noin 10–14 päivää, koska liikunta- ja suorituskykysi on leikkauksen jälkeen rajallinen.

 

Leikkaus

Missä leikkaus suoritetaan?

Leikkaus suoritetaan Viron suurimmassa ja nykyaikaisimmassa yksityissairaalassa nimeltä Fertilitas. Siellä on ympärivuorokautinen päivystys ja tehohoito-osasto sekä tietenkin kokenut henkilökunta ja ystävällinen asiakaspalvelu.

Käytetäänkö nukutusta, ja tekeekö sen sertifioitu anestesiologi?

Kyllä, vatsan muotoiluleikkaukset suoritetaan nukutuksessa, jonka tekee kokenut ja sertifioitu anestesiologi.

 

Vatsan muotoiluleikkauksesta paraneminen

Jos minulle tapahtuu jotakin leikkauksen jälkeen, miten voin ottaa yhteyttä teihin?

Olemme tarvittaessa aina tavoitettavissa. Kerromme neuvottelun aikana, mitkä asiat tulee huomioida ennen leikkausta ja sen jälkeen. Jälkihoito-ohjeissa on kaikkien asiakaskoordinaattoriemme yhteystiedot, ja voit aina ottaa yhteyttä myös omaan asiakaskoordinaattoriisi, joka hoitaa asioitasi ensimmäisestä päivästä alkaen.

Poikkeuksellisissa terveysongelmissa hakeudu lähimmän sairaalan ensihoito-osastolle ja kerro tapahtuneesta myös meille.

Kuinka paljon aikaa paraneminen vie?

Vointisi mukaan voit aloittaa normaalit arjen askareet jo muutaman päivän päästä, mutta ensimmäinen viikko leikkauksen jälkeen tulisi varata lepoon. Suosittelemme, että olet kotona kaksi viikkoa.

Vältä ensimmäisinä viikkoina myös painavien esineiden ja lasten nostamista. Se jännittää vatsanseutua, minkä vuoksi ompeleet saattavat irrota.

Huomautus! Lopputulos näkyy noin puolen vuoden päästä.

Mitä saan syödä vatsan muotoiluleikkauksen jälkeen?

Ravitsemuksesi tulee olla monipuolista ja syömäsi ruoan määrä kohtuullista. Muuten leikkauksen jälkeen voi syntyä ylipaino-ongelma, eivätkä leikkauksen tulokset pysy.

Kuinka pian voin jatkaa tavanomaista treenirutiiniani?

Se on aika yksilöllistä ja paljolti myös urheilulajikohtaista, mutta yleensä voit jatkaa tavanomaista treenirutiiniasi jo noin 4–6 viikon kuluttua.

Kuinka pian vatsan muotoiluleikkauksen jälkeen saan lentää?

Se riippuu toimenpiteen mutkikkuudesta ja lentomatkan kestosta, mutta yleensä voi lentää vasta noin kuukauden kuluttua, jolloin vältetään suonitukoksen eli tromboosin riski. Jos lentäminen on kuitenkin välttämätöntä, kannattaa istua käytävän vierellä ja kävellä lennon aikana paljon.

Saako vatsan muotoiluleikkauksen jälkeen tupakoida?

Ei, tupakointi ei ole suositeltavaa leikkauksen jälkeen. Kun et tupakoi, ehkäiset mahdollisia verenkiertohäiriön tuottamia ongelmia, jotka voivat vaikuttaa suoraan leikkauksen lopputulokseen. Tupakointia kannattaa välttää ainakin 2–3 viikkoa leikkauksen jälkeen, mutta suosittelemme, että lopetat tupakoinnin lopullisesti.

Voiko solariumiin mennä vatsan muotoiluleikkauksen jälkeen?

Solariumiin voi mennä kuuden viikon kuluttua. Muista peittää leikkausarpi kankaalla tai laastarilla siksi aikaa, kun olet solariumissa. Käytä myös aurinkovoidetta, jonka suojakerroin on ainakin 50, koska UV-säteily muuttaa arvet tumman ruusunpunaisiksi.

Kuinka pian vatsan muotoiluleikkauksen jälkeen saan uida?

Suosittelemme, että harrastat uintia tai muuta kuntoliikuntaa noin kuuden viikon kuluttua leikkauksesta. On tärkeää, että lääkäri on sitä ennen jo poistanut tikit ja olet neuvotellut asiasta myös kirurgin kanssa.      

Milloin saan taas käydä suihkussa?

Suihkussa voi käydä 36 tunnin kuluttua. Olisi hyvä, jos joku läheisistäsi voisi auttaa sinua, koska leikkauksen jälkeen voi esiintyä huimausta. Kuivaa leikkausalue huolellisesti, älä kuitenkaan hiero sitä. Taputtele se kuivaksi. Ammeessa tai porealtaassa ei saa kylpeä ainakaan 4–6 viikkoon sen mukaan, mikä on vointisi ja miten haava paranee.

Jääkö vatsan muotoiluleikkauksesta arpia? Milloin ne häviävät?

Kyllä, vatsan muotoiluleikkauksesta jää arpia (viiltoarpi bikinialueelle lanteesta toiseen ja pyöreä arpi paikkaan, johon siirretään napa). Se, kuinka pitkään arpien pehmeneminen kestää, riippuu ihon kimmoisuudesta ja iästä, mutta yleensä arpi haalistuu 1–2 vuodessa.

Mitä alusvaatteita voi käyttää leikkauksen jälkeen?

Leikkauksen jälkeen sinulle puetaan valmiiksi mitoitettu tukivyö tai tukihousut, jotka edistävät toipumista. Kannattaa käyttää tukevia erikoisalusvaatteita ja siteitä, jotta kuntoutuminen tapahtuisi mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti.

 

Abdominoplastia – hintaan sisältyy:

 • Laivaliput Helsinki–Tallinna–Helsinki, paluumatkalla hytti
 • Kuljetukset Tallinnassa satamasta sairaalaan ja takaisin
 • Konsultaatio sairaalassa ennen leikkausta
 • Leikkaus nukutuksessa
 • Yöpyminen ja ateriat Viron suurimmassa yksityissairaalassa Fertilitas (ilmainen WIFI, mukavuuksilla varustetut huoneet)
 • Lääkkeet, kipulääkkeet, antibiootit (tarvittaessa), tukisiteet
 • Paikallinen asiakasvastaava / tukihenkilö Virossa (suomenkielinen palvelu)
 • Jälkihoito- ja haavahoito ohjeet
 • Jälkitarkastus Helsingissä

Kokemus oli kaikkiaan erittäin positiivinen ja suosittelen Health Cliniciä kaikille, jotka harkitsevat heidän tarjoamiaan toimenpiteitä… Anna

Abdominoplastia jännitti ja pelotti etukäteen, mutta kaikki pelot osoittautuivat turhiksi. Hämmennystä herättää lähinnä se, miten hyvin kaikki sujui. Etukäteen olin pelännyt kipua ja matkustamista leikkauksen jälkeen, mutta turhaan. Lopputulokseen olen erittäin tyytyväinen, vatsa on litteä ja napa siellä missä pitääkin ja vieläpä kauniin pyörenä… Piia

Minusta pidettiin alusta loppuun saakka erittäin hyvää huolta. Rein Adamson on erittäin osaava ja miellyttävä. Jälkitarkastus järjestyi kätevästi Helsingissä. Kiitos, olen todella tyytyväinen kokonaisuudessaan! Miia

LUE SUOSITUKSIA
Galleria ennen / jälkeen kuvista

KYSY LISÄTIETOA TAI VARAA AIKA KONSULTAATIOON HELSINGISSÄ