fbpx

Nenäleikkaus (rhinoplastia)

Nenäleikkaus (rhinoplastia) 1

Nenän ulkomuotoa korjaava leikkaus eli nenäleikkaus (rhinoplastia) on kauneusleikkaus, joka muokkaa nenän ulkonäköä ja/tai parantaa hengitystä. Leikkauksella voi muuttaa nenän kokoa, muokata nenänpäätä, kaventaa sieraimia tai muuttaa nenän ja ylähuulen välistä kulmaa. Lisäksi rhinoplastialla voidaan korjata synnynnäisiä vikoja ja vaurioita sekä auttaa hengitysongelmista kärsiviä.

 

Kirurgi Tri Aet Saarts
Anestesia Yleisanestesia
Leikkauksen kesto 1-4 tuntia
Yötä sairaalassa 1-2
Sairausloman tarve 2 viikkoa
Hinta 3 500-5 500 €
Osamaksu medicredit

alk. 95 €/kk. Täytä lainahakemus tässä.

KYSY LISÄTIETOJA TAI VARAA AIKA

 

Oletko nenäleikkaukseen sopiva potilas?

Parhaiten nenäleikkaus sopii niille, jotka haluavat parantaa nenänsä ulkonäköä tavoittelematta kuitenkaan täydellistä nenää. Realististen odotusten lisäksi rhinoplastiaa harkitsevan on tärkeää olla hyvässä fyysisessä ja henkisessä kunnossa. Nenäleikkaukseen tulevan pitää olla vähintään 18-vuotias, koska senikäisen nenän ja luisen kasvokallon kehitys on päättynyt.

 

Mikä nenäleikkaus oikeastaan on?

Ei ole yleispätevää nenäleikkaustapaa, joka täyttäisi samalla tavalla kaikkien potilaiden tarpeet. Nenäleikkaus on yksilöllinen, ja eri leikkausmenetelmiä räätälöidään potilaskohtaisesti.

Nenän rungon muuttamiseen on kaksi vaihtoehtoa: suljettu ja avoleikkaus.
 Suljetussa leikkauksessa kaikki viillot tehdään nenänsisäisesti. Iho ja ihonalainen kudos erotetaan alemmista rakenteista ja muotoillaan luu- ja rustorunko. Muutetaan esimerkiksi luiden sijaintia, lisätään rustoa ja poistetaan luuta. Avoleikkauksessa tehdään viilto kolumellin (kahden sieraimen välillä) ihoon, ja leikkausarvet ovat tässäkin tapauksessa minimaalisia.

Jos samaan aikaan on vaikeuksia hengittää nenän kautta, se voidaan yleensä korjata rhinoplastian aikana nenänsisäisesti joko nenän väliseinän korjausleikkauksella (septoplastia) tai nenän sivuseinän korjausleikkauksella (konhoplastia). Leikkaus tehdään yleisanestesiassa eli nukutuksessa.

 

Näin valmistaudut nenäleikkaukseen

Jotta lopputulos olisi paras mahdollinen, muista noudattaa lääkärin ohjeita:

 • Vältä tupakointia muutaman viikon ajan ennen leikkausta ja sen jälkeen.
 • Vältä tiettyjä lääkkeitä, esim. aspiriinia, 10 päivää ennen leikkausta. Myöskään kalaöljykapselit eivät sovi.

 

Mitä odottaa toipumisajalta?

Nenäleikkaus on keholle pieni mutta tuntuva trauma. Leikkauksen jälkeen kannattaa siis levätä sängyssä ja pitää pää ja rintakehä korkeammalla, mikä vähentää verenvuotoa ja turvotusta.

Jotta toipuminen olisi nopeaa ja menisi hyvin, noudata muutaman viikon ajan seuraavia varotoimia:

 1. Vältä voimaa vaativaa toimintaa, kuten kuntotreenejä, ja myös joogaa tms.
 2. Älä ui.
 3. Vältä hikoilua, saunaa, kylpyjä.
 4. Niistä nenääsi erittäin varovaisesti.
 5. Vältä tunteiden vahvaa ilmaisemista (esimerkiksi nauramista ja itkemistä).
 6. Pese hampaitasi erittäin hellävaraisesti, ettei ylähuulesi liiku.
 7. Käytä vaatteita, joita voit pukea päälle vetämättä niitä pään yli.

Älä myöskään käytä silmä- tai aurinkolaseja ainakaan neljään viikkoon leikkauksen jälkeen, jotta nenään ei kohdistu painetta. Vältä suoraa auringonvaloa ainakin kuuden viikon ajan, koska se voi aiheuttaa pysyviä ihon pigmenttimuutoksia.

 

Nenäleikkaus ja tulokset

Hyvinkin pienet, usein jopa millimetrin kokoiset muutokset nenän rakenteessa saattavat vaikuttaa merkittävästi nenäsi ja kasvojesi ulkonäköön. Lopullisen tuloksen voi nähdä vasta jopa vuoden kuluttua. Ennen sitä nenässä voi esiintyä lieviä muutoksia.

 

Kirurgien kokemus

Tohtori Aet Saarts on koulutukseltaan korva-, nenä- ja kurkkutautilääkäri, joka on erikoistunut nenän kauneusleikkauksiin. Hän alkoi suorittaa kauneusleikkauksia jo vuonna 2002. Health Clinicin lisäksi tri Saarts toimii Pohjois-Viron aluesairaalassa, jossa hän leikkaa vain mutkikkaimpia tapauksia.

Meidän kirurgien kokemus antaa mahdollisuuden löytää Teille paras mahdollinen ratkaisu. Jokainen ihminen ja hänen nenänsä ovat ainutlaatuisia, ja leikkauksessa tulee ottaa huomioon paljon eri tekijöitä, jotta lopputulos olisi sellainen kuin odotat.

 

Katso videota, jossa tri. Saarts vastaa yleisimmin esitetty kysymyksille joita voi olla nenäleikkauksen liittyen

 

Ennen ja jälkeen

nenäleikkaus ennen ja jälkeen

rhinoplastia ennen ja jälkeen

nenän ulkomuotoa korjaava leikkaus

rhinoplastia

 

Usein kysyttyä nenäleikkauksesta

Mitkä ovat nenäleikkauksen teettämisen syyt?

Nenäleikkaus auttaa niitä, jotka eivät ole tyytyväisiä nenänsä ulkonäköön tai joilla on hengitysongelmia. Leikkauksella voi muuttaa nenän kokoa, muokata nenänpäätä, kaventaa sieraimia tai muuttaa nenän ja ylähuulen välistä kulmaa. Lisäksi rhinoplastialla voidaan korjata synnynnäisiä vikoja ja vaurioita sekä auttaa hengitysongelmista kärsiviä.

 

Tuottaako nenäleikkaus pysyviä tuloksia?

Nenäleikkauksen tulokset ovat yleensä pysyviä. Kuitenkin harvoissa tapauksissa leikkauksen jälkeen voi tapahtua tiettyjä nenän muodon ja rakenteen muutoksia, jotka saattavat muuttaa myös leikkaustulosta.

 

Hoitaako leikkaus kuorsausta?

Rhinoplastia ei hoida kuorsausta, mutta nenän väliseinän korjausleikkaus eli septoplastia tuottaa kuorsauksen hoidossa yleensä erittäin hyviä tuloksia. Nenän väliseinän korjausleikkaus voidaan tehdä erillisenä toimenpiteenä tai yhdessä nenän korjausleikkauksen kanssa.

 

Pienentääkö nenäleikkaus sierainten kokoa?

Kyllä, jos niin haluat ja se on kirurgin mukaan tarpeen haluamasi lopputuloksen kannalta. Nenäleikkauksella voi muuttaa sierainten kokoa toiveidesi ja tarpeidesi mukaan.

 

Voidaanko nenäleikkauksella korjata rikkinäinen nenä?

Kyllä, leikkauksella voidaan korjata trauman jälkeen muotonsa muuttanutta tai vinosti yhteen kasvanutta nenää ja palauttaa sen ennen vammautumista ollut ulkonäkö. Ellet kuitenkaan halua palauttaa alkuperäistä ulkonäköä, leikkauksella voi muuttaa nenän muotoa ja ulkonäköä toiveidesi mukaan.

 

Voinko valita valokuvassa olevan tai kuuluisan henkilön nenän ja leikkauttaa samanlaisen?

Jokaisen ihmisen nenä on ainutlaatuinen, siinä on erilainen muoto ja rakenne, ja kirurgin mahdollisuudet ovat rajoitettuja. Kirurgi voi parantaa nenän ulkonäköä (muokata nenänpäätä, kaventaa sieraimia tai muuttaa nenän ja ylähuulen välistä kulmaa), muttei muokata sitä perinpohjaisesti. Valokuvan avulla voi päästä selville toiveistasi ja sitä voi käyttää ohjenuorana, mutta täsmälleen kuvan mukaan ei voida leikata koskaan.

 

Muuttaako nenäleikkaus ääntäni?

Nenäleikkaus ei yleensä muuta ääntäsi. Kuitenkin teoreettisesti se on mahdollista, jos muutamme nenäontelon kokoa ja siten äänen resonaatiota. Puhetoimintoihin nenäleikkaus ei varmasti vaikuta. Jos olet ammattilaulaja tai -näyttelijä, nenäleikkausta tulisi varmuuden vuoksi harkita perusteellisesti.

 

Hoitaako leikkaus allergiat?

Nenäleikkaus ei hoida allergioita, mutta toimenpiteen jälkeen Sinun on helpompi hengittää.

 

Nenäleikkauksen komplikaatiot ja riskit

Mitkä ovat nenäleikkauksen mahdolliset riskit?

Kaikkiin kirurgisiin toimenpiteisiin liittyy tiettyjä riskejä. Ne riippuvat kirurgin tiedon ja kokemuksen lisäksi elimistön yksilöllisistä reaktioista. Yleisimpiä riskejä ovat mustelmat, tulehdukset ja arvet sekä kudosten tunnottomuus. Oppineen ja kokeneen tiimin käsissä leikkausten komplikaatioita tulee kuitenkin erittäin harvoin.

 

Mitkä ovat mahdollisuuteni, jos en ole tyytyväinen leikkauksen kosmeettiseen tulokseen?

Kirurgisessa toimenpiteessä, kuten lääketieteessä yleensäkin, ei ole aina mahdollista ennustaa sataprosenttisesti lopputulosta. Siksi kirurgin konsultaatiossa on äärimmäisen tärkeää selvittää mahdollisimman tarkkaan toiveita.

Harvoissa tapauksissa leikkauksen tulos ei ole täsmälleen sellainen kuin on suunniteltu. Jos tarvitaan korjausleikkaus, kirurgi tekee sen maksutta. Silloin potilas vastaa leikkaukseen liittyvistä sairaalakuluista. Yleensä nämä kulut eivät ole yli 50 prosenttia alkuperäisen leikkauksen kustannuksista.

 

Voiko kirurgi kieltäytyä leikkaamasta?

Kyllä, jos konsultaation aikana ilmenee, että leikkaus ei ole suositeltavaa esimerkiksi lääketieteellisistä syistä, tai jos potilaan odotukset ovat epärealistisia, kirurgilla on oikeus kieltäytyä toimenpiteestä. On tärkeää ymmärtää, että leikkauksella voi muuttaa nenän muotoa ja kokoa tietyissä rajoissa. Jos kirurgin arvion mukaan ei ole mahdollista toteuttaa toivettasi kaipaamallasi tavalla, harkitse huolellisesti, kannattaako leikkaus teettää.

 

Valmistautuminen nenäleikkaukseen

Minkä ikäisenä voi teettää nenäleikkauksen?

Nenäleikkauksen voi teettää vähintään 18-vuotiaana, koska siinä iässä nenän kehitys on päättynyt. Suoraa yläikärajaa nenäleikkaukselle ei ole – tärkeintä on, että terveys on kunnossa.

 

Mitä tavaroita tulee ottaa mukaan sairaalaan?

Koska leikkauksen jälkeen joudut jonkin aikaa hengittämään suun kautta, ota sairaalaan mukaan kosteuttavaa huulibalsamia ja riittävästi vettä tai muita mieleisiäsi juomia. Kotiutuessasi tarvitset mukavat vaatteet, joissa on hyvä ja mukava olla ja joita Sinun ei tarvitse vetää pään yli.

 

Mitä ravinto- ja elämäntapamuutoksia minun tulee tehdä ennen nenäleikkausta?

Vältä tupakointia muutaman viikon ajan ennen leikkausta ja sen jälkeen, koska nikotiini hidastaa toipumista ja lisää komplikaatioriskiä. Vältä tiettyjä lääkkeitä, esim. aspiriinia, ja tulehduslääkkeitä 10 päivää ennen leikkausta ja sen jälkeen. Noudata terveitä elämäntapoja sekä tasapainotettua ruokavaliota.

 

Mitä suosittelette turpoamien, mustelmien ja kivun hoitoon?

Leikkauksen jälkeen 2–3 viikon ajan voi esiintyä väliaikaista turvotusta ja tunnottomuutta
ja silmäluomet voivat olla sinertävän mustia. Päänsäryn lievittämiseen käytä parasetamolia, älä aspiriinia. Turvotuksen vuoksi voi esiintyä myös nenän tukkoisuutta ja lievää verenvuotoa, lisääntynyttä liman eritystä ja kuivunutta verta parin päivän ajan leikkauksen jälkeen.

Nuku siten, että pää ja rintakehä ovat korkeammalla, vältä kuumuutta äläkä kylve ammeessa, saunassa tai höyrysaunassa 2 viikkoon leikkauksen jälkeen.

Lisäksi on tärkeää välttää mitä tahansa fyysistä toimintaa 2–3 viikon ajan leikkauksen jälkeen.

 

Vaikuttavatko säännöllisesti käyttämäni pillerit (ehkäisyvälineet, masennuslääkkeet, laihdutustabletit) anestesiaan?

Muista kertoa konsultaation aikana, mitä lääkkeitä käytät, koska leikkausta ei voida suorittaa, jos käytät tiettyjä lääkkeitä. Leikkausta ei voida suorittaa myöskään tietyissä terveydentiloissa. Ehkäisyvälineet ja masennuslääkkeet eivät yleensä ole leikkauksen vasta-aiheita. Suosittelemme kuitenkin olemaan käyttämättä ehkäisypillereitä ennen leikkausta mahdollisen trombien muodostumisen riskin kasvun vuoksi. Jotkin masennuslääkkeet lisäävät verenvuodon riskiä, jota lisäävät myös kalaöljykapselit. Muista kertoa lääkärille, mitä lääkkeitä käytät! Ennen leikkausta täytät sairaalassa myös anestesian kyselylomakkeen, jonka perusteella anestesiologi määrää Sinulle sopivan nukutuksen.

 

Nenäleikkaus

Missä leikkaus suoritetaan?

Nenäleikkaus suoritetaan Viron suurimmassa ja nykyaikaisimmassa yksityissairaalassa nimeltä Fertilitas. Siinä on ympärivuorokautinen päivystys ja tehohoito-osasto sekä tietenkin kokenut henkilökunta ja ystävällinen asiakaspalvelu.

 

Nukutetaanko minut ja tekeekö sen sertifioitu anestesiologi?

Kyllä, leikkaukset suoritetaan nukutuksessa, jonka tekee kokenut ja sertifioitu anestesiologi.

 

Toipuminen nenäleikkauksesta

Mitä tapahtuu nenäleikkauksen jälkeen?

Leikkauksen jälkeen vietät yhden yön sairaalassa, jossa Sinua seuraa kokeneista ammattilaisista koostuva tiimi. Sen jälkeen voit lähteä kotiin ja läheistesi luo. Suosittelemme, että pidät kahden viikon loman ja palaat sitten töihin, ellet tee fyysistä työtä.

 

Asetetaanko nenälle leikkauksen jälkeen nenätuki?

Kyllä, nenälle asetetaan leikkauksen jälkeen erityinen muovinen nenätuki, jota tulee ensimmäisen kahden viikon aikana käyttää ympäri vuorokauden ja jatkossa 3–6 viikon ajan öisin.

 

Särkeekö hampaitani leikkauksen jälkeen?

Hampaitasi ei pitäisi leikkauksen jälkeen särkeä. Jos hampaitasi silti särkee, on mahdollista, että leikkauksen aikana vahingoitettiin alveolaarista hermoa. Ellei kipu lakkaa parin viikon aikana, neuvottele leikkauksen suorittaneen kirurgin kanssa.

 

Milloin saan aloittaa meikkauksen?

Voit aloittaa meikkauksen heti nenätuen poistamisen jälkeen. Muista kuitenkin meikata varovaisesti, hieromatta ja painamatta.

 

Muuttaako nenäleikkaus hymyäni?

Ei, nenäleikkaus ei muuta pysyvästi hymyäsi. Turvotus voi kuitenkin vaikuttaa tilapäisesti hymyysi. Ainoa muutos on, että Sinun tekee mieli hymyillä enemmän, koska voit hengittää paremmin ja häiritsevät kauneusviat ovat menneisyyttä.

 

Saanko leikkauksen jälkeen harjata hampaitani?

Kyllä saat. Varo vain, että harjaus ei ärsytä leikkauksen herkistämää kasvoaluetta. Sitä on myös ylähuuli, koska se liittyy nenään.

 

Kuinka kauan kestää, kunnes näytän nenäleikkauksen jälkeen normaalilta?

Nenätuki poistetaan kahden viikon kuluttua, ja mustelmatkin häviävät yleensä parin viikon päästä. Tämä kaikki on erittäin yksilöllistä ja riippuu sekä iästä että ihon kimmoisuudesta, mutta yleensä normaali ulkonäkö palautuu 2–4 viikossa.

 

Kuinka pian turvotus laskee?

Yleensä suurehko turvotus laskee muutamassa viikossa ja kokonaan se häviää 2–6 kuukauden päästä. Joskus se voi viedä jopa vuoden, mutta tämä on poikkeuksellista.

 

Saanko nenäleikkauksen jälkeen koskettaa nenääni?

Ensimmäisen kahden viikon ajan leikkauksen jälkeen nenää ei saa koskea! Jatkossa tulee varoa, ettet satuta nenääsi ja häiritse toipumisprosessia.

 

Jos minulle tapahtuu jotakin leikkauksen jälkeen, miten voin ottaa yhteyttä teihin?

Olemme tarvittaessa aina tavoitettavissa. Kerromme konsultaation aikana, mitkä asiat tulee huomioida ennen leikkausta ja sen jälkeen. Jälkihoito-ohjeissa on kaikkien asiakaskoordinaattoriemme yhteystiedot. Voit aina ottaa yhteyttä myös omaan asiakaskoordinaattoriisi, joka hoitaa asioitasi ensimmäisestä päivästä alkaen.

Poikkeuksellisissa terveysongelmissa hakeudu lähimmän sairaalan ensihoito-osastolle ja ilmoita tapahtuneesta myös meille.

 

Miten puhdistan nenääni leikkauksen jälkeen?

Kirurgi kertoo Sinulle sekä konsultaation aikana että toimenpiteen jälkeen siitä, miten nenää tulisi puhdistaa leikkauksen jälkeen. Nenän huuhteluun sopivat hyvin QUIXX Soft- tai HUMER-nenäsumute. Käytä 5–6 kertaa päivässä myös öljytippoja (Goldastop) ja levitä vanupuikolla kevyin kaarevin liikkein nenän eteisen iholle voidetta (vaseliini, Nisita).

 

Milloin saan taas käyttää silmälaseja?

Silmälaseja voit käyttää noin kahden viikon kuluttua leikkauksesta. Jos et voi käyttää väliaikaisesti linssejä, laita lasien ja nenän väliin pehmeä tyyny, jotta lasien kehykset eivät estä nenän toipumista.

 

Miten peseydyn tai käyn suihkussa nenäleikkauksen jälkeen?

Ensimmäisinä päivinä voit tuntea kevyttä voimattomuutta tai huimausta, joten olisi hyvä, jos joku läheisistäsi auttaisi Sinua.

 

Kuinka paljon aikaa toipuminen yleensä vie?

Ensimmäiset viikot ovat mitä todennäköisimmin epämukavia nenän tukkoisuuden ja muovisen nenätuen vuoksi, mutta nenää ei särje leikkauksen jälkeen. Turvotus voi jatkua monen kuukauden ajan, mutta se vähenee tehokkaasti. Täydellinen toipuminen kestää kuudesta kuukaudesta yhteen vuoteen.

 

Mitä nenäleikkauksen jälkeen saa syödä?

Laadi itsellesi vähäsuolainen ruokalista, jolloin minimoit nesteen kertymisen. Alkuviikkojen aikana syö mieluummin pehmeitä ruokia, joita tarvitsee pureksia mahdollisimman vähän.

 

Kuinka pian voin jatkaa tavanomaista treeniäni?

Suosittelemme, että aloitat treenit vasta muutaman kuukauden kuluttua välttääksesi komplikaatiot. Nenän tulee pystyä leikkauksen jälkeen lepäämään ja toipumaan rauhassa.

 

Kuinka pian nenäleikkauksen jälkeen saan taas lentää?

Toipumisprosessi on erittäin yksilöllistä, joten se riippuu henkilöstä. Yleensä lyhyehköjä matkoja saa lentää jo viikon päästä.

 

Jättääkö nenäleikkaus arpia? Milloin arvet häviävät?

Suljettu nenäleikkaus ei jätä arpia, koska toimenpiteessä ei tehdä viiltoa nenän ulkopintaan. Avoleikkaus jättää pienen arven sierainten väliseen osaan (kolumelli), mutta se on lähes huomaamaton. Arpikudos on sinipunertavaa noin 8 kuukauden ajan, sitten se vaalentuu.

 

Saanko nenäleikkauksen jälkeen tupakoida?

Parin viikon aikana nenäleikkauksen jälkeen et ehdottomasti saa tupakoida, koska nikotiini hidastaa toipumista. Neuvottele kirurgisi kanssa, joka antaa Sinulle neuvoja yksilöllisen toipumisen mukaan.

 

Saanko nenäleikkauksen jälkeen ottaa aurinkoa?

Nenänympäryksen iho on leikkauksen jälkeen erittäin herkkä, joten suosittelemme, ettet ota aurinkoa ainakaan 6 viikkoon. UV-säteily voi polttaa ihoa ja muuttaa pysyvästi myös sen väriä. Muista käyttää ensimmäisinä kuukausina ulkona liikkuessasi aurinkovoidetta, jonka SPF-kerroin on vähintään 30.

 

Nenäleikkaus – hintaan sisältyy:

 • Laivaliput Helsinki–Tallinna–Helsinki, paluumatkalla hytti
 • Kuljetukset Tallinnassa satamasta sairaalaan ja takaisin
 • Konsultaatio sairaalassa ennen leikkausta
 • Leikkaus nukutuksessa
 • Yöpyminen ja ateriat Viron suurimmassa yksityissairaalassa Fertilitas (ilmainen WIFI, mukavuuksilla varustetut huoneet)
 • Lääkkeet, kipulääkkeet, antibiootit (tarvittaessa), tukisiteet
 • Paikallinen asiakasvastaava / tukihenkilö Virossa (suomenkielinen palvelu)
 • Jälkihoito- ja haavahoito ohjeet

 

Leikkaus sujui kaikin puolin hyvin. Samoin kahden päivän hoito klinikalla. Myös laivamatkojen järjestely ja klinikalle kuljetus ja sieltä pois sujuivat hyvin. Kokemus kokonaisuudessaan oli kohdallani onnistunut… Kari

Tämä on paras asiakaspalvelukokemus, jonka olen kohdannut. Maarja-Liisan kanssa oli helppoa asioida ja hän hoiti kaikki käytännön järjestelyt. Kaikki mitä minulle luvattiin, esim laivaliput & kyyti sairaalaan ja takaisin satamaan, hoitui moitteettomasti. Tri Saarts oli mukava ja ammattitaitoinen. Kaikkiin kysymyksiini vastattiin nopeasti ennen leikkausta ja sen jälkeen. Kaikki asiointi onnistui hyvin suomen kielellä. Minulta myös kyseltiin kuulumisia leikkauksen jälkeen ja sain tunteen että paranemisestani oikeasti huolehditaan. Lopputulos näyttää hyvältä ja luonnolliselta, mikä on tietysti tärkeintä… Jarmo

Kaikki sujui hyvin mielestäni hyvin ja olin tyytyväinen leikkauksen tulokseen. Kirurgilla oli kännykässä ohjelma jolla pystyi muokkaamaan ennen ja jälkeen kuvia ennen nenäleikkausta. Tämä oli todella hyvä ja helpotti paljon potilasta ja kirurgia että millaista lopputulosta potilas toivoo… Anna

LUE SUOSITUKSIA
Galleria ennen / jälkeen kuvista

 

 

KYSY LISÄTIETOJA TAI VARAA AIKA