Mahalaukun pitkittäinen resektio

Mahalaukun pitkittäinen resektio

Mahalaukun pitkittäinen resektio aiheuttaa painonpudotusta rajoittamalla annosteltavan ruoan määrää, niin että maha täyttyy nopeammin. Mahalaukkua pienennetään pystysuunnassa jakamalla ja poistamalla 60–80 % sen tilavuudesta. Leikkauksen jälkeen voidaan odottaa, että ylipaino putoaa 60–65 % kahden vuoden aikana leikkauksesta.

 

Kirurgi Tri Rein Adamson / tri Martin Adamson
Leikkaus tarpeellinen, kun BMI on alk. 30 kg/m2 (riippuu perussairauksista)
Anestesia Yleisanestesia
Leikkauksen kesto 1-2 tuntia
Yötä sairaalassa 3
Sairausloman tarve 2 viikkoa
Odotettu laihdutus 60-70 % ylipainosta
Plussat * Ei muuteta ruuan kulkureittiä
* Vitamiinien imeytymiseen liittyvät komplikaatiot epätodennäköisempiä
* Iso painon pudotus
Miinukset * Mahdollinen ompeleen vuoto
Leikkaus käännettävä KYLLÄ
Hinta 6 150 €
Osamaksu medicredit

alk. 167 €/kk. Täytä lainahakemus tässä.

KYSY LISÄTIETOJA TAI VARAA AIKA KONSULTAATIOON HELSINGISSÄ

Mahalaukun pitkittäinen resektio

Mahalaukun pitkittäinen resektio (kutsutaan myös pitkittäiseksi gastrektomiaksi, parietaaliseksi gastrektomiaksi, mahalaukun pienennysleikkaukseksi, mahalaukun (gastric) sleeveksi ym.) on lihavuusleikkaus, joka oli alun perin tarkoitettu kaksiosaisen leikkauksen ensimmäiseksi vaiheeksi.

Potilas olisi tämän suunnitelman mukaan tuotu pari päivää myöhemmin uudelleen leikkaussaliin ja seuraavan vaiheen leikkaukseen. Kävi Ilmi, että potilaat, joille oli jo tehty pitkittäinen resektio, menettivät paljon painoa ilman suunnittelua toista leikkausta.

Monet painonhallinnan keskukset alkoivat käyttää tätä menetelmää, ja mahalaukun pitkittäisestä resektiosta tuli painonpudotuksen apuväline.

Alkuperäistä operaatiota on kehitetty, minkä ansiosta painonhallinnan tulokset ovat parantuneet.

Mahalaukun pitkittäinen resektio aiheuttaa painonpudotusta lähes samalla periaatteella kuin muut kaksi tunnettua painonhallinnan leikkausta – rajoittamalla annosteltavan ruoan määrää, niin että maha täyttyy nopeammin.

Kun mahalaukusta poistetaan noin 80 %, se tukee menetelmänä painonhallintaa. Suolistolle ei tehdä mitään, joten ei ole vaaraa, että osa elimistöä jää ilman ravintoaineiden imeytymistä.

Mahalaukun pitkittäinen resektio tehdään vähäinvasiivisellä tekniikalla, ja se on hyvä vaihtoehto jo vakiintuneille laparoskooppisille mahalaukun pienennysleikkaukselle tai mahalaukun muovipannan asentamiselle. Resektiota voidaan käyttää kaikilla potilailla, joille sopii bariatrinen leikkaus, ja myös painonpudotusta tarvitseville. Mahalaukun ohitusleikkaukseen se ei sovi.

Mahalaukun pitkittäinen resektio tehdään vain ihmisille, jotka ovat sairaalloisesti lihavia eli joiden painoindeksi on vähintään 40.

Mahalaukun pitkittäistä resektiota voidaan harkita myös silloin, kun ihmisen painoindeksi on vähintään 35 ja painoon liittyy muitakin vakavia terveysongelmia.

Laske painoindeksisi: 

90
10

Sinun painoinindeksi:

Miten mahalaukun resektio toimii

Mahalaukun pitkittäinen resektio Virossa

Tässä toimenpiteessä painonpudotuksen aikaansaa ainoastaan pienentynyt mahalaukun tilavuus ja sen aikaansaama kylläisyyden tunne (vatsa on täynnä pienemmästä ruoan määrästä).

Mahalaukkua pienennetään pystysuunnassa jakamalla ja poistamalla 60–80 % sen tilavuudesta. Leikkaustulos on lopullinen eikä mahalaukun aikaisempaa kokoa voida enää palauttaa. Mahalaukun jäljellä oleva osa on banaanin muotoinen ja sinne mahtuu noin 100 grammaa ruokaa. Tavoitteena on säilyttää mahalaukun funktionaalisuus vähentämällä sen kokoa.

Vertaamalla mahalaukun pitkittäistä resektiota ja mahalaukun ohitusleikkausta (Rouxin mukaan) ohittaminen aiheuttaa samanlaisen vaikutuksen, mutta samalla voi syntyä dumping-oireyhtymä, joka johtaa vatsanärsytykseen, jos syödään makeaa tai väkeviä hiilihydraatteja. Mahalaukun resektio ei sitä tee. Rouxin leikkausmenetelmässä voidaan mahalaukun koko tarvittaessa palauttaa.

Mahalaukun muovipannan laittoon käytetään plastisesta polymeeristä lisälaitetta, joka rajoittaa mahalaukun tilavuutta, kun taas resektiomenetelmässä elimistöön ei laiteta mitään vierasesinettä.

On tärkeää tietää, ettei leikkaukseen liity suolen toiminnanhäiriötä, ja näin vältetään pitkäaikaisia komplikaatioita, kuten mahahaava, puutteellisesta ravintoaineiden imeytymisestä johtuvia vitamiinin puutostiloja ja suolen ahtaumia.

Potilaan nälkä ja ruokahalu palautuvat hitaasti. Tri Himpens Belgiasta julkaisi vuonna 2006 tutkimuksen, jossa osoitettiin, että jopa kolme vuotta pitkittäisen resektion jälkeen ruokahalu on paljon pienempi kuin mahalaukun muovipannan asennuksen jälkeen, ja monet pudottivat painoa enemmän.

Pitkittäisen resektion on osoitettu olevan melko turvallinen leikkaus ja tehokas niille, joilla on tarve pudottaa painoa alle 50 kg. Se on turvallisempi ja tehokkaampi niille, joiden painoindeksi on pienempi.

 

Odotettu painonpudotus

Tulokset osoittavat sen, että mahalaukun pitkittäisen resektion jälkeen voidaan odottaa, että paino putoaa 60–70 % kahden vuoden aikana leikkauksesta. Pitkäaikaistuloksista ei ole vielä tietoa. Jos laihtuminen resektion jälkeen on riittämätöntä, voidaan lisänä suorittaa malabsorption liittyviä toimenpiteitä, esimerkiksi biliopankreaattisia ja duodenumiin liittyviä leikkauksia, jotka tehostavat painonpudotusta.

Henkilökohtainen ohjaaja tekee jokaiselle lihavuuskirurgiselle potilaalle henkilökohtaisen kuntoutus- ja ravitsemussuunnitelman. Sitä tarvitaan, jotta painonpudotus jatkuu leikkauksen jälkeen ja saavuttaisiin tavoitepaino. Suunnitelman noudattaminen takaa sen, ettei tule tarvetta tehdä uutta lihavuusleikkausta.

 

 

Resektion edut

Resektio on mahdollisuus niille, jotka eivät ole valmiita lähtemään vaikeampiin leikkauksiin suurien komplikaatioriskien vuoksi. Jos potilas on huolissaan mahalaukun ohitusleikkauksen pitkäaikaisista haittavaikutuksista, kuten suolistotukoksesta, osteoporoosista, proteiinin tai vitamiinin puutostiloista, anemiasta ja haavaumista, hänen tulisi harkita resektioleikkausta. Tämä on mahdollisuus myös niille potilaille, joita ei miellytä ajatus keinotekoisesta aineesta vatsassa eli mahalaukun muovipannasta.

Resektio on lihavuuskirurginen menetelmä niille, joilla on terveysongelmia tai muita lääketieteellisiä syitä, joiden vuoksi heille ei voida tehdä muunlaista bariatrista leikkausta. Näitä syitä ovat anemia, Crohnin tauti, tulehduskipulääkkeiden käyttö tai jo aikaisemmin tehdyt isot leikkaukset.

Tämä on uusi mahdollisuus ihmisille, joilla on mahalaukun muovipanta, joilla on ongelmia pannan kanssa, mutta jotka eivät halua tehdä mahalaukun ohitusleikkausta.

 

Pitkittäisen resektion edut

 • Aiheuttaa painonlaskua rajoittamalla kerralla syötävän ruoan määrää.
 • Vähentää näläntunnetta, koska leikkauksessa poistetaan se osa mahalaukkua, joka tuottaa nälkää aiheuttavaa hormonia.
 • Ruoansulatus toimii normaalisti, koska ruuansulatusjärjestelmään ei kosketa.
 • Ei aiheudu malabsorptiota tai ravintoaineiden puutostilaa, koska ohutsuoleen ei kosketa.
 • Haavaumia syntyy todennäköisesti vähemmän kuin ohitusleikkauksen jälkeen.
 • Dumping-syndroomaa ei todennäköisesti synny, koska pääsy ohutsuoleen jää koskemattomaksi.
 • Teknisesti se ei ole niin monimutkainen toimenpide kuin mahalaukun ohitusleikkaus ja ohutsuolen ohitusleikkaus tai biliopankreaattinen diversio sekä duodenumia pois kytkevä leikkaus.
 • Toimenpiteen saa tehdä hyvin lihavilla laparoskooppisesti.
 • Kehoon ei asenneta mahalaukun muovipantaa.
 • Ei tarvita myöhemmin mukauttamista tai täyttämistä kuten muovipannassa.
 • Jos on tarpeellista tehostaa painonpudotusta, voidaan myöhemmin tehdä ohitusleikkaus tai biliopankreaattinen diversio sekä duodenumia pois kytkevä leikkaus.
 • Se on ainoa toimenpide, jonka avulla voi pudottaa painoa 60–70 % kahdessa vuodessa.

 

Pitkittäisen resektion miinuspuolet

 • Koska leikkaus perustuu ainoastaan mahalaukun tilavuuden rajoittamiseen, on todennäköisempää kuin ohitusleikkauksessa, ettei sen avulla paino putoa riittävästi ja että myöhemmin paino nousee.
 • Ajan mittaan voi pienempi mahalaukku venyä (sama voi tapahtua myös ohitusleikkauksen jälkeen).
 • Vaikka mahalaukun pitkittäinen resektio auttaa pitämään kurissa nälkää rajoittamalla kerralla syötävän ruoan määrää, painonpudotusta ei tapahdu ilman terveellistä ruokavaliota ja vähäkalorista dieettiä sekä säännöllistä liikuntaa (sama pätee myös muihin mahalaukun määrän rajoittamiseen perustuviin menetelmiin, kuten mahalaukun muovipantaleikkaukseen).
 • Jos toimenpide tehdään osana kaksiosaista leikkausta, suoritetaan myöhemmin toinen leikkaus, esimerkiksi biliopankreaattinen diversio tai duodenumia pois sulkeva leikkaus.
 • Leikkaus on peruuttamaton, sillä mahalaukun osa poistetaan pysyvästi.
 • Mahalaukkuun asetetut pidikkeet voivat aiheuttaa vuotoa.
 • Kaikissa leikkauksissa on aina riskejä: verenvuotoa, veritulppa, infektio, keuhkokuume.
 • Painonpudotuksen tuloksista on julkaistu vähän tietoja.

 

Ruokavalio-ohjeet

Mahalaukun pitkittäinen resektio rajoittaa kerralla syötävän ruoan määrää, mutta tämä ei estä valitsemasta monipuolista ruokavaliota, sillä ruoansulatuselimistö toimii edelleen. Terveellinen ruokavalio ja aktiivinen elämäntapa edistävät ja ylläpitävät painonhallintaa.

Kuusi kultaista ohjetta

Mahalaukun tilavuus on muuttunut, joten on myös pysyvästi muutettava ruokatottumuksia ja niitä ei ole helppo muuttaa. Henkilökohtainen valmentaja ohjaa käytännön asioissa ennen leikkausta.

Pureskele ruoka huolellisesti
Älä syö ja juo samalla kerralla

Pienentynyt mahalaukku ei vedä samalla kerralla nestettä ja ruokaa. Päivässä on suositeltavaa juoda 2–3 litraa nestettä. On parempi juoda aterioiden välillä tai ennen ateriaa.

Älä mene ruokalevolle aterian jälkeen

Ruokalevolla pahoinvointia tai oksentelua esiintyy helpommin. Ruoka pysyy silloin pidempään mahalaukun etuosassa ja voi aiheuttaa epämukavuuden tunnetta.

Syö viisi kertaa päivässä

Tämä on tärkeää, sillä aterioimalla pari kolme kertaa päivässä ei voida syödä monipuolisesti eivätkä nyt syötävät pienet annosmäärät takaa riittävien proteiinien, mineraalien ja vitamiinien saantia. Lisäksi syömällä riittävän usein ja pieniä annoksia ylläpidät uusia ruokatottumuksia.

Vältä kaloria sisältäviä juomia

Vältä kaakaota, virvoitusjuomia ja alkoholia ja juo niiden sijaan kivennäisvettä, kahvia, teetä, laimennettua hedelmä- ja vihannesmehua, kevyitä juomia ja vähärasvaista maitoa.

MIKÄ SISÄLTYY PAKETTIHINTAAN?

 

Oli todella hyvä vastaanotto heti satamassa oltiin vastassa. Se loi turvallisuuden tunnetta. Henkilökunta on ammattitaitoista ja tuli tunne, että on osaavissa käsissä… Katja

Minua on leikattu ennenkin ja tiesin kylmyyden ja pahanolon johtuvan anestesialääkityksestä. Olin tarkkailussa illan ja yön. Alkuyöstä nousin ylös ja kävin vessareissut. Kipuja jonkun verran, mutta sain kipulääkettä. Missään vaiheessa kivut eivät olleet sietämättömiä. leikkaus oli maanantaina iltapäivästä, huoneeseen siirryin tiistai-aamuna. Kotiin lähdin kiirastorstaina ja jaksoin hyvin kävellä matkat satamassa ja minulla on kotimatkaa vielä Helsingistäkin n.tunnin ajon verran kotiin. Sairaslomaa oli 2 viikkoa, mutta viikko riitti. Leikkauksen jälkeen hankalinta opetella syömään usein, pieniä annoksia. Nyt leikkauksesta kulunut 5vkoa ja paino laskenut -10kg leikkauksesta. Jos olisin tiennyt leikkauksen “helppouden” olisin hakeutunut jo aikaisemmin operaatioon… Karoliina

Kaikki sujui oikein hyvin ja sovitusti. Ongelmia ei ole ollut toimenpiteen jälkeenkään. Olen parantunut mainiosti ja painonputoaminen on alkanut hyvin, kuukausi kulunut ja noin 6-7 kg pudonnut. Olen oikein tyytyväinen… Tarja

LUE SUOSITUKSIA 

Galleria ennen / jälkeen kuvista

 

Mahalaukun pitkittäisiä resektioleikkauksia suorittaa tohtori Rein Adamson, joka on Virossa bariatrisen kirurgian huippuihin kuuluva asiantuntija.


TESTAA SOPIVUUTTA