Mahalaukun pitkittäinen resektio Virossa

Mahalaukun pitkittäinen resektio

Mahalaukun pitkittäinen resektio aiheuttaa painonpudotusta rajoittamalla annostettavan ruoan määrää, niin että maha täyttyy nopeammin. Mahalaukkua pienennetään pystysuunnassa jakamalla ja poistamalla 60 – 80 % sen tilavuudesta. Leikkauksen jälkeen voidaan odottaa 60 – 65 % ylipainon pudottamista kahden vuoden aikana leikkauksesta.

 

Kirurgi Tri. Rein Adamson / tri. Martin Adamson
Tarpeellinen BMI leikkaukseen BMI (kehon painoindeksi) alk. 30 kg/m2 (perussairauksista riippuen)
Anestesia Yleisanestesia
Leikkausen kesto 1-2 tuntia
Yötä sairaalassa 4
Sairausloman tarve 2 viikkoa
Odotettu laihdutus 60-65% ylipainosta
Plussat * Ei muuteta ruuan kulkureittiä
* Vitamiinien imeytymiseen liittyvät komplikaatiot epätodennäköisempiä
* Iso painon pudotus
Miinukset * Mahdollinen ompeleen vuoto
Leikkaus käännettävä KYLLÄ
Hinta 5500 €
Osamaksu medicredit

al. 145.83 € / kk. Täytä lainahakemus tässä.

Kysy lisätietoja tai varaa aika

 

Mahalaukun pitkittäinen resektio

Lihavuusleikkaus – Mahalaukun pitkittäinen resektio (kutsutaan myös pitkittäiseksi gastrektomiaksi, parietaaliseksi gastrektomiaksi, mahalaukun pienennysleikkaukseksi, mahalaukun (gastric) sleeve ym) oli alun perin tarkoitettu kaksiosaisen leikkauksen ensimmäiseksi vaiheeksi.

Potilas olisi tämän suunnitelman mukaan tuotu pari päivää myöhemmin uudelleen leikkaussaliin ja seuraavan vaiheen leikkaukseen. Kävi Ilmi, että potilaat, joille oli jo tehty pitkittäinen resektio, menettivät paljon painoa ilman suunnittelua toistaa leikkaus.

Monet painonhallinnan keskukset alkoivat käyttää tätä menetelmä, ja mahalaukun pitkittäisestä resektiosta tuli käytössä oleva painonpudotuksen apuväline.

Sen jälkeen, kun alkuperäistä operaatiota kehitettiin, on painonhallinnan tulokset alkuperäistä toimenpidettä vieläkin paremmat.

Mahalaukun pitkittäinen resektio aiheuttaa painonpudotusta lähes samalla periaatteella kuin muut kaksi tunnetua painonhallinnan leikkausta – rajoittamalla annostettavan ruoan määrää, niin että maha täyttyy nopeammin.

Kun mahalaukusta poistetaan noin 80 %, se tukee menetelmänä painonhallintaa. Suolistolle ei tehdä mitään, joten ei ole vaaraa, että osa elimistöä jää ilman ravintoaineiden imeytymistä.

Mahalaukun pitkittäinen resektio tehdään vähäinvasiivisellä tekniikalla, ja se on hyvänä vaihtoehtona jo vakiintuneille laparoskooppisille mahalaukun pienennysleikkaukselle tai mahalaukun muovipannan asentamiselle. Resektiota voidaan käyttää kaikilla potilailla, joille sopii bariatrinen leikkaus, ja myös painonpudotusta tarvitseville. Mahalaukun ohitusleikkaukseen se ei sovi.

Mahalaukun pitkittäinen resektio leikkausta tehdään vain ihmisille, jotka ovat sairaalloisesti lihavia, mitä tarkoittaa, että painoindeksi on 40 tai korkeampi.

Mahalaukun pitkittäinen resektio leikkausta voidaan harkita myös silloin, kun ihmisen painoindeksi on 35 tai suurempi ja siihen liittyy muitakin vakavia terveysongelmia.

Laske oma painoindeksi: 

TotalSinun painoinindeksi:

 

Miten mahalaukun resektio toimii

Mahalaukun pitkittäinen resektio VirossaTässä toimenpiteessä painonpudotuksen aikaansaa ainoastaan pienentynyt mahalaukun tilavuus, ja sen aikaansaama kylläisyyden tunne. (vatsa on täynnä pienemmästä ruoan määrästä).

Mahalaukkua pienennetään pystysuunnassa jakamalla ja poistamalla 60 – 80 % sen tilavuudesta. Leikkaustulos on lopullinen eikä mahalaukun aikaisempaa kokoa voida enää palauttaa. Mahalaukun jäljellä oleva osa on banaanin muotoinen ja sinne mahtuu noin 100 grammaa ruokaa. Tavoitteena on säilyttää mahalaukun funktionaalisuus vähentämällä sen kokoa.

Vertaamalla mahalaukun pitkittäistä resektiota ja mahalaukun ohitusleikkausta (Roux:n mukaan ), ohittaminen aiheuttaa samanlaisen vaikutuksen, mutta samalla voi syntyä dumping-oireyhtymä, joka johtaa vatsanärsytykseen, jos olette syönyt makeaa tai väkeviä hiilihydraatteja.  Mahalaukun resektio ei sitä tee. Roux:n leikkausmenetelmässä voidaan mahalaukun koko tarvittaessa palauttaa.

Mahalaukun muovipannan laittoon käytetään plastisesta polymeeristä lisälaitetta, joka rajoittaa mahalaukun tilavuutta, kun taas resektio menetelmässä elimistöön ei laiteta mitään vierasesinettä.

On tärkeätä tietää, ettei leikkaukseen liity suolen toiminnanhäiriötä ja näin vältetään pitkäaikaisia komplikaatioita, kuten mahahaava, puutteellisesta ravintoaineiden imeytymisestä johtuvia vitamiinin puutostiloja ja suolen ahtaumia.

Vaikka potilas kertoo, että nälkä ja ruokahalu palautuvat hitaasti, julkaisi Dr. Himpens Belgiasta vuonna 2006 tutkimuksen, jossa oli osoitettu se, että jopa kolme vuotta pitkittäisen resektion jälkeen, ruokahalu on paljon pienempi kuin mahalaukun muovipannan asennuksen jälkeen, ja monet pudottivat painoa enemmän.

Pitkittäisen resektion on osoitettu olevan melko turvallinen leikkaus ja tehokas niille, joilla on tarve pudottaa painoa alle 50 kg. Se on turvallisempi ja tehokkaampi niille, joiden painoindeksi on pienempi.

 

Odotettu painonpudotus

Tulokset osoittavat sen, että mahalaukun pitkittäisen resektion jälkeen voidaan odottaa 60 – 70 % ylipainon pudottamista kahden vuoden aikana leikkauksesta. Pitkäaikaistuloksia ei ole vielä käytettävissä. Jos laihtuminen resektion jälkeen on riittämätöntä, voidaan lisänä suorittaa malabsorption liittyviä toimenpiteitä, esimerkiksi biliopankreaattista ja duodenumiin liittyviä leikkauksia, jotka tehostavat painonpudotusta.

Henkilökohtainen ohjaaja tekee jokaiselle lihavuuskirurgiselle potilaalle henkilökohtaisen kuntoutus ja – ravitsemussuunnitelman. Se on tarpeellista, jotta painonpudotus jatkuu leikkauksen jälkeen ja saavuttaisi tavoitepainon. Suunnitelman noudattaminen takaa sen, ettei tule tarvetta tehdä uutta lihavuusleikkausta.

 

Resektion edut

Resektio on mahdollisuus niille, jotka eivät ole valmiit lähtemään vaikeampiin leikkauksiin suurien komplikaatioriskien vuoksi. Jos potilas on huolissaan mahalaukun ohitusleikkauksen pitkäaikaisista haittavaikutuksista kuten suolistotukos, osteoporoosi, proteiinin – tai vitamiinin puutostilat, anemia, haavaumat, heidän tulisi harkita resektioleikkausta. Tämä on myös mahdollisuus niille potilaille, joita ei miellytä ajatus keinotekoisesta aineesta heidän vatsassa, jota mahalaukun muovipanta tarkoittaa.

Resektio on lihavuuskirurginen menetelmä niille, joilla on terveysongelmia tai muita lääketieteellisiä syitä, jotka eivät mahdollista heille muunlaista bariaatrista leikkausta, kuten anemia, Crohnin tauti, tulehduskipulääkkeiden käyttö tai jo aikaisemmin tehdyt isot leikkaukset.

Tämä on uusi mahdollisuus mahalaukun muovipannalla ihmisille, joilla on ongelmia pannan kanssa, mutta eivät halua tehdä mahalaukun ohitusleikkausta.

 

Pitkittäisen resektion edut

 • Aiheuttaa painonlaskua rajoittamalla kerralla syötävän ruoan määrää.
 • Vähentää näläntunnetta poistamalla se osa mahalaukkua, joka tuottaa nälkää aiheuttavan hormonin.
 • Ruoansulatus toimii normaalisti, koska ruuansulatusjärjestelmään ei kosketa.
 • Ei aiheudu malabsorptiota tai ravintoaineiden puutostilaa, koska ohutsuoleen ei kosketa.
 • Haavaumia syntyy todennäköisesti vähemmän kuin ohitusleikkauksen jälkeen.
 • Dumping-syndroomia todennäköisesti ei synny, koska pääsy ohutsuoleen jää koskemattomaksi.
 • Teknisesti se ei ole niin monimutkainen toimenpide kuin mahalaukun ohitusleikkaus ja ohutsuolen ohitusleikkaus tai biliopankreaattinen diversio sekä duodenumia pois kytkevä leikkaus.
 • Toimenpiteen saa tehdä hyvin lihavilla laparoskooppisesti.
 • Kehoon ei asenneta mahalaukun muovipantaa.
 • Ei tarvitse myöhemmin mukauttamista tai täyttämistä kuten muovipannassa.
 • Jos on tarpeellista tehostaa painonpudotusta, voidaan myöhemmin tehdä ohitusleikkaus tai biliopankreaattinen diversiot sekä duodenumia pois kytkevä leikkaus.
 • Se on ainoa toimenpide joka mahdollistaa 60 – 70 % painonpudotuksen kahdessa vuodessa.

 

Pitkittäisen resektion miinuspuoletet

 • Koska leikkaus perustuu ainoastaan mahalaukun tilavuuden rajoittamiseen, on suurempi todennäköisyys riittämättömäksi painonpudotukseksi ja myöhemmin painonnousuksi, kuin tekemällä ohitusleikkauksia.
 • Ajan mittaan voi pienempi mahalaukku venyä (sama voi tapahtua myös ohitusleikkauksen jälkeen).
 • Vaikka mahalaukun pitkittäinen resektio auttaa pitämään kurissa nälkää rajoittamalla kerralla syötävän ruoan määrää, painonpudotusta ei tapahdu ilman terveellistä ruokavaliota ja vähäkalorista dieettiä sekä säännöllistää liikuntaa (sama pätee myös muihin mahalaukun määrän rajoittamiseen perustuviin menetelmiin, kuten mahalaukun muovipantaleikkaukseen).
 • Jos toimenpide toteutetaan osana kaksiosaista leikkausta, suoritetaan myöhemmin toinen leikkaus, esimerkiksi biliopankreaattinen diversio tai duodenumia pois sulkevana operaatio.
 • Leikkaus on irreversiibeli, sillä poistettu mahalaukun osa on pysyvä.
 • Mahalaukkuun asetetut pidikkeet voivat aiheuttaa vuotoa.
 • Kuten kaikissa leikkauksissa esiintyy aina riskejä: verenvuoto, veritulppa, infektio, keuhkokuume.
 • Painonpudotuksen tuloksista on julkaistu vähän tietoja.

 

Ruokavalio-ohjeet

Mahalaukun pitkittäinen resektio rajoittaa kerralla syötävän ruoan määrää, mutta tämä ei estä valitsemasta monipuolista ruokavaliota, sillä ruoansulatuselimistö toimii edelleen. Terveellinen ruokavalio ja aktiivinen elämäntapa edistävät ja ylläpitävät painonhallintaa.

 

Kuusi kultaista ohjetta

Mahalaukun tilavuus on muuttunut, joten on myös pysyvästi muutettava ruokatottumuksia ja niitä ei ole helppoa muuttaa. Henkilökohtaisen valmentaja  ohjaa  käytännön asioissa ennen leikkausta.

 

Pureskele ruoka huolellisesti

 

Älä syö ja juo samalla kerralla

Pienentynyt mahalaukku ei vedä samalla kerralla nestettä ja ruokaa. Päivässä on suositeltava juoda kaksi – kolme litraa nestettä. On parempi juoda aterioiden välillä tai ennen ateriaa.

 

Älä mene ruokalevolle aterian jälkeen,

jolloin pahoinvointia tai oksentelua esiintyy helpommin. Ruoka pysyy silloin pidempään mahalaukun etuosassa ja voi aiheuttaa epämukavuuden tunnetta.

 

Syö viisi kertaa päivässä

Tämä on tärkeätä, sillä ateriointi pari kolme kertaa päivässä ei mahdollista monipuolista ateriointia eikä nyt syötävät pienet annosmäärät takaa riittävien proteiinien, mineraalien ja vitamiinien saantia. Lisäksi syömällä riittävän usein ja pieniä annoksia ylläpidät uudet ruokatottumukset.

 

Vältä kaloria sisältäviä juomia

kuten kaakao, virvoitusjuomat, alkoholi ja niiden sijaan kivennäisvesi, kahvi, tee, laimennettu hedelmä- ja vihannesmehu, kevyet juomat, vähärasvainen maito.

Galleria ennen / jälkeen kuvista

 

Mahalaukun pitkittäinen resektio leikkauksen tekee tohtori Rein Adamson, kuka on Virossa bariatrisen kirurgian huippuihin kuuluva asiantuntija.
Kysy lisätietoja tai varaa aika.