fbpx

Rintojen kohotus

Rintojen kohotus

Rintojen kohottamisella (mastopexia) tarkoitetaan laskeutuneen ja löystyneen rinnan kohottamista ja uuden muodon antamista. Myös matalalla sijaitsevat nännit saavat korkeamman sijainnin. Rintojen kohotusleikkauksella parannetaan rintojen muotoa, kokoa, kimmoisuutta, nännien sijaintia sekä korjataan rintojen merkittävää symmetriaa.

 

  
KirurgiTri Siim Simmo / prof Jyri Hukki / tri Heikki Penttilä
AnestesiaYleisanestesia
Leikkauksen kesto1,5-3,5 tuntia
Yötä sairaalassa1
Sairausloman tarve1 viikko
Hintaalk. 4 690 €
Osamaksu

medicredit

alk. 119 €/kk. Täytä lainahakemus tässä.

 
TESTAA LEIKKAUSKELPOISUUTESI
VARAA AIKA KONSULTAATIOON HELSINGISSÄ

 

Rintojen kohotus ja yleisimmät ongelmat

Naisen rinnan muoto muuttuu ajan ja iän myötä. Rintojen muotoon vaikuttavat ihon kimmoisuuden vähentyminen, painovoiman vaikutukset ja muut tekijät, kuten painon muutokset, raskaudet ja imetys.

Rintojen muodon muutos on naisille usein hankalaa. Tämä ei tosin aiheuta fyysisiä ongelmia, mutta voi vaikuttaa vartalon kokonaisvaikutelmaan ja sitä kautta heikentää itseluottamusta. Paljaan rinnan katsominen peilistä voi olla tällöin naiselle usein epämiellyttävää. Itsevarmuuden heikentyminen voi vaikuttaa negatiivisesti myös parisuhteeseen.

 

Mitä rintojen kohotusleikkaukselta voi odottaa?

Rintojen kohottamisella (mastopexia) tarkoitetaan laskeutuneen ja löystyneen rinnan kohottamista ja uuden muodon antamista. Myös matalalla sijaitsevat nännit saavat korkeamman sijainnin. Rinnan pienentyminen esimerkiksi raskauden jälkeisen painonmenetyksen jälkeen voi synnyttää toiveen myös rintojen suurentamisesta ja uudesta muodosta, joka voidaan tehdä rintaimplanttien avulla. Tähän leikkaukseen voidaan yhdistää rintojen kohotus.

Rintojen kohotusleikkauksella parannetaan rintojen muotoa, kokoa, kimmoisuutta, nännien sijaintia sekä korjataan rintojen merkittävää symmetriaa. Imettäminen ei vaikuta tähän leikkaukseen, mutta raskaus ja uusi imetys voivat aiheuttaa rinnan sidekudoksen löystymisen ja leikkaustulos ei ole pysyvä, jolloin olisi järkevä siirtää leikkaus raskauksien ja imetyksen jälkeiseen ajankohtaan.

 

Leikkaukseen valmistautuminen

 • Mammografiassa käynti voi olla aiheellista; tämä riippuu iästä ja geneettisestä riskistä.
 • Ennen suunniteltua leikkausta olisi hyvä olla hyvässä fyysisessä kunnossa.
 • Nikotiinin ja alkoholin käyttö tulisi olla vähäistä tai lopettaa kokonaan pariksi viikoksi ennen ja jälkeen leikkauksen. Tupakointi hidastaa haavojen paranemista.
 • Missään tapauksessa ei saa käyttää aspiriinia tai asetyylisalisyylihappoa sisältäviä valmisteita ainakaan 14 päivään ennen leikkausta.
 • Vähintään viikko leikkauksen jälkeen suositellaan sairauslomaa. Saatat tarvita myös kotiapua leikkauksen jälkeen.
 • Fyysistä rasitusta tulisi rajoittaa. Jos sinulla on ennen leikkausta vielä kysymyksiä ja epäilyjä, voit ottaa yhteyttä lääkäriin.
Sairaalassaoloaika

Yleensä on tarpeellista viipyä sairaalassa üksi päivää.

 
Nukutus

Useimmiten rintojen kohotusleikkaus suoritetan yleisanestesiassa, niin että potilas nukkuu koko operaation ajan. Ennen leikkausta anestesialääkäri suorittaa tarvittavat tutkimukset, jotta taataan sinulle sopiva narkoosi.

 

Leikkauksen kulku

Rintojen kohotusleikkaus kestää yleensä 1,5–3,5 tuntia.
Leikkausmenetelmät voivat vaihdella. Yleisimmin käytettävä menetelmä on löystyneen kudoksen muotoileminen, nännin ylöspäin siirtäminen tarvittaessa pienentämisen kanssa. Jos laitetaan myös implantti, se asennetaan rintalihaksen päälle tai alle taskuun ilman lisäviiltoa.

Rintojen löystymisen aste määrittää, mitä leikkaustekniikkaa käytetään, ja käytettävät leikkausmenetelmät määrittävät myös arpien paikan.

Leikkaustekniikoita ovat esim. seuraavat:

 • ympyränmuotoinen nännin ympärillä
 • nännin ympärillä ja suoraan alas
 • nännin ympärillä, suoraan alas ja sivulle (katso kuvaa)
 • nännin ympäri ja ylösalaisin T-muotoisesti, kun rinta on erityisesti löystynyt

Aluksi piirretään iholle odotettujen ihoviiltojen paikat ja nännien uusi sijainti. Leikkausalueen desinfioinnin ja steriilin peittelyn jälkeen tehdään tarvittavat ihoviillot. Sen jälkeen muotoillaan rintarauhanen uuteen muotoonsa ja viedään nänni uuteen paikkaan. Lopuksi viedään iho nännien alta yhteen ja muotoillaan uusi rinta. Ompeleet sijaitsevat yleensä nännien ympärillä.

Suuremmissa tai voimakkaasti riippuvissa rinnoissa on tarpeellista tehdä yksi horisontaalinen ihoviilto rinnan lähelle, niin syntyy L- tai T-muotoinen arpi. Leikkauksen jälkeen asennetaan erityinen side tai liivit, jotka vähentävät leikkauksen jälkeistä turvotusta. Pienet haavadreenit auttavat haavanesteiden poistamisessa heti operaation jälkeen.

 

Rintojen kohotusleikkaus ja tärkeät kysymykset

Mitkä ovat rintojen kohottamisen syyt? Miten tiedän, tarvitsenko rintojen kohotuksen?

Koska naisten rintojen muoto ja koko muuttuvat ajan mittaan, se voi alentaa itsetuntoa ja aiheuttaa sen vuoksi jatkuvaa tyytymättömyyttä. Muutosten syynä ovat usein synnytys ja imetys, mutta myös ikääntymisestä johtuva ihon kimmoisuuden aleneminen ja geneettiset syyt.

Rintojen kohotus ei ole lääketieteellisesti välttämätöntä, vaan se on tärkeää pikemmin itsetunnon ja elämänlaadun vuoksi. Rintojen kohotus vaikuttaa myönteisesti sekä parisuhteisiin että tyytyväisyyteen omaan itseensä ja ympäristöönsä. Vaikka rintojen kohotuksesta ja korjauksesta päättääkin jokainen itse, neuvottelu lääkärin kanssa auttaa ymmärtämään leikkausta paremmin.

Voiko tämä leikkaus olla vaikea ja vaarallinen?

Ei varmasti. Kyseessä on melko helppo leikkaus, joka kestää 1,5–3 tuntia. Koska toimenpide suoritetaan nukutuksessa, tulee ensin neuvotella anestesiologin kanssa, jotta nukutukselle ei ole vasta-aiheita.

Mikä on rintojen kohotus- ja suurennusleikkauksen ero?

Rintojen kohotusleikkaus tarkoittaa, että laskeutuneet ja veltostuneet rinnat kohotetaan sopivaan korkeuteen, jolloin niistä tulee taas kiinteitä ja tarvittaessa symmetrisempiä. Yleensä tällä leikkauksella korjataan myös nännien sijainti, mikä tekee rinnoista nuorekkaammat.

Rintojen suurennusleikkaus tarkoittaa lähinnä rintojen koon suurentamista asentamalla silikoni-implantit tai siirtämällä omaa rasvaa, vaikka leikkaus parantaa myös rintojen muotoa.

Mitkä testit pitää suorittaa ennen leikkausta? Voiko kirurgi kieltäytyä leikkaamasta?

Ennen leikkausta konsultoidaan ainakin kerran kirurgin kanssa ja selvitetään, sopiiko toimenpide sinulle. Lisäksi tulee teettää mammografia eli rinnan röntgenkuvaus ja ultraäänitutkimus varmistamaan, ettei rinnoissa ole kyhmyjä, sekä verikoe.
 Jos ilmenee, että rintojen kohotusleikkaus ei ole suositeltavaa (esim. lääketieteellisistä syistä), kirurgilla on oikeus kieltäytyä toimenpiteestä. Muista, että jokainen kirurgin päätös on tehty toiveesi huomioiden, mutta parastasi ja turvallisuuttasi ajatellen!

On tärkeää ymmärtää, että leikkauksella voi muuttaa rintojen muotoa ja kokoa tietyissä rajoissa. Jos kirurgin arvion mukaan ei ole mahdollista toteuttaa toivettasi haluamallasi tavalla, harkitse huolellisesti, kannattaako leikkaus teettää.

Voivatko rinnat kohotusleikkauksen jälkeen taas laskeutua?

Näin voi todella käydä, mutta yleensä vain raskauden ja imetyksen vuoksi. Jos ihosi on luonnollisesti vähemmän kimmoisa kuin yleensä, rinnat voivat muutaman vuoden kuluttua leikkauksesta taas laskeutua.

Voidaanko rintojen kohotusleikkaus suorittaa ennen raskaaksi tuloa?

Kyllä. Tulee kuitenkin ottaa huomioon, että raskauden aiheuttamat hormonaaliset muutokset ja imetys saattavat vaikuttaa ihon kimmoisuuteen. Sen takia saattaa olla tarpeen toistaa toimenpide jonkin ajan kuluttua.

Onko imetys mahdollista myös rintojen kohotusleikkauksen jälkeen?

Rintojen kohotusleikkauksen jälkeen imetys ei välttämättä enää onnistu. Sen todennäköisyys riippuu suuresti siitä, miten leikkaus suoritetaan, ja perusteellisemmin asiasta voi neuvotella kirurgin kanssa.

Suurentaako rintojen kohotusleikkaus kuppikokoani?

Rintojen kohotus ja niiden muodon korjaus eivät vaikuta kuppikokoon. Halutessasi se voidaan tehdä implanteilla lisätoimenpiteen aikana.

 

Rintojen kohotusleikkauksen komplikaatiot ja riskit

Mitkä ovat rintojen kohottamisen mahdolliset riskit?

Rintojen kohotusleikkaus on yleensä turvallista, mutta mihin tahansa kirurgiseen toimenpiteeseen liittyy tiettyjä riskejä. Harvoin esiintyviä ongelmia välittömästi rintojen kohotusleikkauksen jälkeen voivat olla verenvuoto ja infektio. Nopea toiminta ja verenvuodon tyrehdyttäminen auttavat yleensä välttämään komplikaatioita. Infektio paranee yleensä hyvin antibioottihoidolla. Ajan mittaan voi esiintyä myös tiettyä asymmetriaa, mutta on tärkeää muistaa, että täysin symmetrisiä rintoja ei ole kenelläkään.

Vähentääkö rintojen kohotusleikkaus nännien herkkyyttä?

Yleensä rintojen kohotus- ja korjausleikkaus ei vaikuta pitkään nännien herkkyyteen, ellei kyseessä ole erittäin suuri ja mutkikas kohotus. Pääsääntöisesti herkkyys palautuu 6 kuukauden kuluessa.

Voiko rintojen kohotusleikkaus aiheuttaa syöpää?

Ei, asiasta ei ole tieteellistä näyttöä tai potilaiden kokemuksia.

 

Valmistautuminen rintojen kohotusleikkaukseen

Mistä iästä alkaen voi teettää rintojen kohotusleikkauksen?

Rintojen kohotusta suositellaan aikuisille naisille, koska päätöstä pitää harkita perusteellisesti. Selvää yläikärajaa ei ole, ja rintojen kohotusleikkauksen voi suorittaa iäkkäällekin.

Mitä elämäntapamuutoksia minun tulee tehdä ennen rintojen kohotusleikkausta?

Ennen suunniteltua leikkausta kannattaa noudattaa mahdollisimman terveitä elämäntapoja ja pysyä terveenä.
 Vähennä nikotiinin ja alkoholin kulutusta tai luovu näistä aineista kokonaan, jos mahdollista. Tupakointi estää leikkausalueen mikroverenkiertoa, mikä voi aiheuttaa pysyviä häiriöitä paranemisessa. Missään tapauksessa ei saa käyttää aspiriinia eli asetyylisalisyylihappoa ainakaan 14 päivään ennen leikkausta, ja lisäksi kannattaa välttää omega-3-rasvahappoja sisältäviä valmisteita.

Vaikuttavatko säännöllisesti käyttämäni pillerit (ehkäisyvälineet, masennuslääkkeet, laihdutustabletit) anestesiaan?

Muista kertoa konsultaation aikana, mitä lääkkeitä käytät, koska leikkausta ei voida suorittaa, jos käytät tiettyjä lääkkeitä ja terveydentilasi ei sitä salli. Ehkäisyvälineet ja masennuslääkkeet eivät yleensä ole leikkauksen vasta-aiheita. Ennen leikkausta täytät sairaalassa anestesian kyselylomakkeen, jonka perusteella anestesiologi määrää sinulle sopivan nukutuksen.

Kuinka pitkään minun tulee olla tekemättä työtä?

Koska kyseessä on melko helppo leikkaus, suosittelemme, että pidät viikon loman.

 

Rintojen kohotusleikkaus

Missä leikkaus suoritetaan?

Rintojen kohotusleikkaus suoritetaan Viron suurimmassa ja nykyaikaisimmassa yksityissairaalassa nimeltä Fertilitas. Siellä on varmuuden vuoksi ympärivuorokautinen päivystys ja tehohoito-osasto ja tietenkin kokenutta henkilökuntaa sekä ystävällinen asiakaspalvelu.

Nukutetaanko minut ja tekeekö sen sertifioitu anestesiologi?

Kyllä, rintojen kohotusleikkaukset suoritetaan nukutuksessa, jonka tekee kokenut ja sertifioitu anestesiologi.

 

Toipuminen rintojen kohotusleikkauksesta

Jos minulle tapahtuu jotakin leikkauksen jälkeen, miten voin ottaa yhteyttä teihin?

Olemme tarvittaessa aina tavoitettavissa. Lisäksi jaamme konsultaation aikana tietoa siitä, mitkä asiat tulee huomioida ennen leikkausta ja sen jälkeen. Jälkihoito-ohjeissa on kaikkien asiakaskoordinaattoriemme yhteystiedot, ja voit aina ottaa yhteyttä myös omaan yhteyshenkilöösi, joka hoitaa asioitasi ensimmäisestä päivästä alkaen.

Poikkeuksellisissa terveysongelmissa hakeudu lähimmän sairaalan ensihoito-osastolle ja ilmoita tapahtuneesta myös meille.

Miten hoidan rintojani leikkauksen jälkeen?

Ensimmäisinä viikkoina kannattaa välttää fyysistä rasitusta ja painavien tavaroiden nostamista. Tärkeintä on levätä riittävästi ja noudattaa jälkihoito-ohjeissa esitettyjä haavanhoitokäytäntöjä. Liikuntaa voi alkaa harrastaa vasta 4–6 viikon päästä. Kannattaa suorittaa säännöllisesti rintalihasten harjoitteita, jotta rinnat säilyttävät viehättävän muotonsa myös kypsässä iässä.

Myös terveellisellä ruoalla on merkitystä toipumisessa. Parasta on mahdollisimman monipuolinen ruokavalio, joka koostuu laadukkaista raaka-aineista valmistetuista ruoista, vähäisestä sokerista ja runsaasta nesteen käytöstä.

Jättääkö rintojen kohotusleikkaus arpia? Milloin arvet häviävät?

Sen mukaan, kuinka laajasti rinnat ovat löystyneet, käytetään erilaisia korjaustapoja, joten arvet voivat sijaita monella eri tavalla nännin ympärillä (esim. ympyrän muotoisena, pystysuoraan alas tai sivusuuntaisesti). Leikkausarvet haalistuvat parantuessaan ja ajan kuluessa. Lopputulos riippuu ihosi kimmoisuudesta ja muista tekijöistä. Arven haalistuminen vie yleensä aikaa yhdestä kahteen vuotta.

 
Kuinka pian voin jatkaa tavanomaista treenirutiiniani?

Liikuntaa voi alkaa harrastaa 4–6 viikon päästä. Tarkkaile vointiasi ja tarvittaessa pyydä asiantuntijalta neuvoa. Alkuvaiheessa tulee liikuntaa harrastaa varovaisemmin kuin yleensä.

Mitä rintaliivejä käytän rintojen kohotusleikkauksen jälkeen?

Rintojen kohotuksen jälkeen sinun ei tarvitse käyttää erikoisliivejä, vaan voit käyttää normaaleja alusvaatteitasi. Voi olla, että haluat itsellesi uusia alusvaatesettejä, koska kohotusleikkaus tekee rinnoista kauniit ja kimmoisat.

Saanko rintojen kohotusleikkauksen jälkeen ottaa aurinkoa?

Ruskettumiselle ei ole mitään rajoituksia, mutta haavaa ei kannata altistaa auringolle ensimmäisen kuuden kuukauden aikana. Se voi muuttaa arven väriä ja tehdä siitä näkyvämmän. Muista käyttää aurinkovoidetta, jolla on suuri suojakerroin eli SPF!

 

Rintojen kohotus – hintaan sisältyy:

 • Rintaleikkausten asiantuntijat Tri Siim Simmo, Prof Jyri Hukki, Tri Heikki Penttilä
 • Lähetteet leikkausta edeltäviin tutkimuksiin
 • Hoidonseuranta sekä jälkitarkastukset (myös Helsingissä)
 • Laivaliput Helsinki–Tallinna–Helsinki, paluumatkalla hytti
 • Kuljetukset Tallinnassa satamasta sairaalaan ja takaisin
 • Leikkaus nukutuksessa
 • Yöpyminen ja ateriat Viron suurimmassa yksityissairaalassa Fertilitas (ilmainen WIFI, mukavuuksilla varustetut huoneet). 2 yötä vietetään sairaalassa.
 • 24h päivystysnumero sairaalassa
 • Lääkkeet, kipulääkkeet, antibiootit (tarvittaessa), tukisiteet
 • Tukiliivit
 • Paikallinen asiakasvastaava / tukihenkilö Virossa (suomenkielinen palvelu)
 • 24h potilaskoordinattorin päivystysnumero
 • Jälkihoito- ja haavahoito ohjeet
 

Kaikki meni osaltani todella hyvin pandemia-tilanteesta huolimatta. Kirurgin kokemus herätti luottamusta jo ennen leikkausta tällaiselle kokemattomalle potilaalle. Aikataulut sovittiin jouhevasti ja sähköposteihin vastattiin nopeasti. Itse leikkaus onnistui mielestäni oikein hyvin… Satu

LUE SUOSITUKSIA
Galleria ennen / jälkeen kuvista

TESTAA LEIKKAUSKELPOISUUTESI

KYSY LISÄTIETOJA TAI VARAA AIKA KONSULTAATIOON HELSINGISSÄ