fbpx

Mageballong

 

En mageballong er en endoskopisk behandlingsmetode mot sykelig fedme. Sammen med diett og mosjon er det et hjelpemiddel for å gå ned vekt. I vår tid benyttes to typer ballonger. Den hittil mest brukte er den såkalte BIB-ballongen, som er en væskefylt ballong, mens en nyere type er en luftfylt ballong. Resultatene av behandlingen er den samme for begge typer, men toleransen er bedre for luftfylte ballonger på grunn av lettere vekt (under 30 g). Nå setter The Health Clinic som den eneste i Estland inn luftfylte ballonger.

 

Innsetting av ballongen

Gastric balloonDen myke silikonballongen føres ned i magesekken ved hjelp av endoskopi, og den tomme ballongen fylles deretter i magen med steril væske eller luft. Når ballongen er full, er den for stor for å gå videre i tynntarmen, og flyter fritt omkring i magesekken. Ballongen fyller delvis magen, og det gir pasienten en metthetsfølelse. En luftfylt ballong er lettere og dermed også lettere å tåle for pasienten enn en ballong fylt med vann.

Denne behandlingsmetoden er en ikke-kirurgisk og ikke-medikamental metode, og fordelen er svært liten fare for bivirkninger. Mageballong kan benyttes både som en selvstendig metode for å gå ned i vekt og før ulike operasjoner for å redusere risikoen ved operasjonene. I ekstreme fall av sykelig fedme er det ikke teknisk mulig å gjennomføre bariatriske operasjoner uten foregående vektreduksjon. For å oppnå best mulig resultat kan mageballongen brukes flere gangen med stadig mindre intervaller.

BioEnterics® intragastral balloon (BIB®)-programmet hjelper deg å endre din kropp og din livsstil på en trygg og effektiv måte som gir deg bedre helse og bedre livskvalitet.

 

Behandlingsprogram

The Health Clinics BIB-program omfatter før operasjonen møte med personlig trener som gjennomfører en omkring to timer lang personlig treningsøkt sammen med deg, der du blir kjent med korrekte teknikker for fysiske øvelser, deres nødvendighet i slankeprosessen, og som resultat utformes et konkret treningsprogram for deg. I tillegg lages det også etkostholdsprogram som må følges etter operasjonen for å sikre at vekttapet er varig og at du får tak i alle nødvendige næringsstoffer i maten som kroppen trenger for å bli sterk og frisk.

 

FØRST: HVA BØR DU FORVENTE

Forberedelser før prosedyren
Viktig å huske:

  • Avtal med noen som kan hjelpe deg når du kommer hjem fra behandlingssenteret.
  • 12 timer før operasjonen må det ikke inntas fast føde eller væsker.
  • Fyll opp kjøkkenet med nødvendige typer mat og væske for bruk etter prosedyren, i samsvar til ernæringsfysiologens veiledning.
  • Planlegg minst tre dager uten aktivitet etter prosedyren.

 

Innsettingsdagen

På operasjonsdagen forbereder teamet deg for endoskopisk innsetting av ballongen, noe som vanligvis tar ca 20-30 minutter. Prosedyren utføres i injeksjonsnarkose eller generell narkose under kontroll av anestesiolog. Før prosedyren kontrollerer legen magesekken med et endoskop. Den tomme ballongen føres inn i magesekken gjennom munnen. Når ballongen er på plass og fylt med saltløsning eller luft, ligger du på klinikken til observasjon inntil legen overlater deg til en pleier som følger deg hjem.

 

Tilvenning til BIB

De første par dagene er ubehagelige, ettersom magen venner seg til at ballongen er der. Du kan komme til å kjenne kvalme, kaste opp, ha luft i magen, løs mage og magekramper inntil kroppen tilpasser seg. Disse tilstandene er normale og forventet. Legen din gir strenge retningslinjer om inntak av vann i denne perioden. Det er særlig viktig at du drikker mye vann i løpet av de to første dagene, og unngår inntak av fast føde. De første tre dagene må du være på en diett av flytende føde, som kan inneholde følgende:

  • saft
  • melk
  • tynne supper eller buljonger
  • geleer

Du bør unngå:

  • kaffe
  • kullsyreholdige drikker
  • fet mat
  • sjokolade
  • iskrem

Viktig å huske:

  • Ikke driv med fysisk aktivitet de første 24 timene
  • Drikk kalde drikker i små mengder, begynn med teskjeer og øk væskemengden gradvis og sakte etterhvert som du er i stand til det. Dersom du inntar væske i store mengder er det større fare for kvalme og brekninger.
  • Legen er på vakt de første 24 timene for å hjelpe med alle reaksjoner eller problemer du måtte oppleve.

Overgang til fast føde
Etter den flytende dietten de første par dagene er du klar for overgang til fast føde. Før du spiser helt fast mat går du over til halvfast mat. Hvor raskt overgangen går avhenger av din framgang samt av hvor godt kroppen din tåler væske. Det er viktig at overgangen får gå langsomt og at du ikke prøver å forsere tilpasningsprosessen. I løpet av denne tiden kan ernæringsfysiologen anbefale deg å spise:

  • grøt
  • tykkere supper
  • fruktpureer


De neste seks månedene
Etter de to første ukene har kroppen din vent seg til din MAGE-INNSATTE BIB, du følger igjen en vanlig kostholdsplan og gjenopptar dine vanlige aktiviteter.

De første seks månedene er det ekstremt viktig at du holder kontakt med legen for å måle framgangen i vektnedgangen. Denne perioden er en viktig forberedelse for å hindre at de forsvunne kiloene ikke skal komme tilbake etter fjerning av BIB-en. Husk at BIB-en bare er et “pedagogisk hjelpemiddel”, som støttehjulene på en sykkel. BIB gir deg en mulighet for å innføre endringer i livsstilen, og det er noe du må gjøre for å opprettholde din idealvekt. Følgende retningslinjer hjelper deg å lykkes:

  • Før en dagbok over hva du spiser og hvor mye du beveger deg.
  • Gjør din nye kostholdsplan til en langsiktig livsstilsendring. I den perioden du har innsatt BIB må du være oppmerksom og melde fra om alle uvanlige endringer i tilstanden. Opplever du kvalme mer enn et par dager i begynnelsen, må du umiddelbart melde fra til din lege om dette.

 

FJERNING AV BIB

Etter seks måneder fjernes din BIB gjennom en 20-minutts prosedyre som minner om innsettingen. Før den tas ut, får du et beroligende middel, og legen fjerner saltløsningen eller luften før den tomme ballongen fjernes fra magesekken.

Viktig å huske:

  • 24 timer før prosedyren må det ikke inntas fast føde.
  • 12 timer etter prosedyren må det ikke inntas væske.
  • Avtal med noen som kan hjelpe deg når du kommer hjem fra behandlingssenteret.

 

GRUNNLAGET FOR Å LYKKES PÅ SIKT

BIB gir deg et puff i riktig retning i slankeprosessen, du har nå nye hjelpemidler og en ny måte å se verden på. Du lykkes, og du vet hvordan du kan fortsette å gjøre framskritt. Ballongen er kanskje borte, men ønsket ditt om å fortsette det livet du nå nyter motiverer deg til å fortsette på den sunne og lykkelige veien og aldri vende tilbake.

 

ER BIB-PROGRAMMET RIKTIG FOR DEG?

For å være kvalifisert for BIB-programmet må du:

  • være minst 18 år gammel
  • være overvektig, med en BMI på minst 30
  • være motivert for oppfølgingen et seriøst medisinsk program krever

I tillegg til dette er det visse medisinske grunner som kan gjøre deg uegnet for et BIB-program. Du er ikke kandidat for prosedyren dersom du har noen av følgende tilstander:

  • foregående GI-operasjon, obstruksjon, peritonitt med sammenvoksking eller stor mellomgulvsbrokk
  • alvorlig nyre, lever eller lungesykdom
  • kronisk, langvarig stereoidbehandling
  • manglende motivasjon for å følge de kostholdsvaner som er svært vesentlige for å lykkes med behandlingen
  • narkotika- eller alkoholavhengighet de siste 12 månedene
  • graviditet

Som for alle medisinske behandlingsformer er det en potensiell fare for at det kan oppstå uforutsette, ukjente eller negative reaksjoner på medikamenter og prosedyrer. Drøft spørsmål og forventninger knyttet til BIB-programmet med din lege og vurder nytten opp mot de mulig farene.

 

OFTE STILTE SPØRSMÅL

Sp: Hvor mye går jeg ned i vekt?
Sv: Du kan gå vesentlig ned i vekt, i gjennomsnitt 15-20 kilo, men resultatene avhenger av hvor godt du følger programmet og tilpasser dine kostholdsvaner.

Sp: Vil jeg kjenne ballongen i magen?
Sv: De første par dagene vil du oppleve en følelse av ubehag. Etter dette gir BIB først og fremst en metthetsfølelse.

Sp: Forekommer det bivirkninger eller komplikasjoner ved BIB?
Sv: De første tre dagene er veldig vanskelige. Magekramper, kvalme og brekninger er normale og forventet. Det er svært viktig at du følger rådene legen gir og drikker mye. Det kan finnes medikamenter som lindrer ubehaget.

Sp: Hvor lenge tar gjenvinningen etter inngrepet?
Sv: Du bør planlegge minst tre rekonvalesensdager uten aktivitet etter prosedyren. Du kan gjenoppta dine vanlige gjøremål tidligere eller senere avhengig av hvor raskt kroppen tilpasser seg BIB.

Sp: Hvordan er resultatene sammenlignet med andre diettprogrammer?
Sv: Du kan gå ut fra at du går mer ned i vekt med BIB. Ettersom BIB gir deg en følelse av å være mett, er du bedre i stand til å kontrollere hvor mye du spiser og gjøre sunne valg.

Sp: Vil BIB begrense hva jeg kan gjøre?
Sv: Den første uken bør du ikke planere aktivitet med særlig stor belastning. Når kroppen har vent seg til BIB kan du fortsette med dine normale aktivitet. Et regelmessig treningsprogram anbefales sterkt og bidrar til at du lykkes.

Sp: Hva skjer dersom BIB-en begynner å lekke?
Sv: Dersom BIB-en begynner å lekke vil du merke en endring i fargen på urinen (den blir grønnaktig). Selv om dette skjer svært sjelden, kan det være en alvorlig tilstand. Dersom du merker fargeendring på urinen, må du straks ringe lege. Når BIB-en er tom, går den sannsynligvis gjennom fordøyelsessystemet på naturlig måte, men i noen tilfeller må den fjernes av lege.

Sp: Kan jeg drikke alkohol?
Sv: Du kan innta alkohol med måte.

Sp: Kan jeg spise alt jeg vil? Er det noen begrensninger i hva jeg kan spise?
Sv: Du vil ikke lenger like å spise så mye som før. Dessuten, når du spiser fet eller søt mat kan du oppleve ubehag. Når det er satt inn en BIB kan overspising være farlig og forårsake alvorlige helseproblemer.

Sp: Hvordan fjernes BIB-en?
Sv: BIB-en fjernes gjennom munnen på samme måte som den ble satt inn. Den 20 minutter lange prosedyren skjer i injeksjons- eller generell narkose.

Regn ut din bmi med bmi-kalkulator:

90
10

Din BMI: