Rintojen kohotus

Rintojen kohottamisella (mastopexia) tarkoitetaan laskeutuneen ja löystyneen rinnan kohottamista ja uuden muodon antamista. Myös matalalla sijaitsevat nännit saavat korkeamman sijainnin. Rintojen kohotusleikkauksella parannetaan rintojen muotoa, kokoa, kimmoisuutta, nännien sijaintia sekä korjataan rintojen merkittävää symmetriaa.

 

KirurgiTri. Jaan Troost / tri Siim Simmo
AnestesiaYleisanestesia
Leikkausen kesto1,5-3,5 tuntia
Yötä sairaalassa2
Sairausloman tarve1 viikko
Hinta3600 €
Osamaksumedicredit

al. 105 € / kk. Täytä lainahakemus tässä.

Kysy lisätietoja tai varaa aika

Rintojen kohotus ja yleisimmät ongelmatRintojen kohotus

Naisen rinnan muoto muuttuu ajan ja iän myötä. Rintojen muotoon vaikuttaa ihon kimmoisuuden vähentyminen, painovoiman vaikutukset ja muut tekijät, kuten painon muutokset, raskaudet ja imetys.
Rintojen muodon muutos on naisille usein hankalaa. Tämä ei tosin aiheuta fyysisiä ongelmia, mutta voi vaikuttaa vartalon kokonaisvaikutelmaan ja sitä kautta heikentää itseluottamusta. Paljaan rinnan katsominen peilistä voi olla tällöin naiselle usein epämiellyttävää. Itsevarmuuden heikentyminen voi vaikuttaa negatiivisesti myös parisuhteeseen.

 

Mitä rintojen kohotusleikkaukselta voi odottaa?

Rintojen kohottamisella (mastopexia) tarkoitetaan laskeutuneen ja löystyneen rinnan kohottamista ja uuden muodon antamista. Myös matalalla sijaitsevat nännit saavat korkeamman sijainnin. Rinnan pienentyminen esimerkiksi raskauden jälkeisen painomenetyksen jälkeen, voi synnyttää toiveen myös rintoja suurentamisesta ja uudesta muodosta, joka voidaan tehdä rintaimplanttien avulla. Tähän leikkaukseen voidaan yhdistää rintojen kohotus. Rintojen kohotusleikkauksella parannetaan rintojen muotoa, kokoa, kimmoisuutta, nännien sijaintia sekä korjataan rintojen merkittävää symmetriaa. Imettäminen ei vaikuttaa tähän leikkaukseen, mutta raskaus ja uusi imetys voi aiheuttaa rinnan sidekudoksen löystymisen ja leikkaustulos ei ole pysyvä, jolloin olisi järkevä siirtää leikkaus raskauksien ja imetyksen jälkeiseen ajankohtaan.

 

Rintojen kohotus – leikkauksen riskit

Rintojen kohotus ei ole helppo leikkaus, ja riskit ovat yleensä pieniä eikä kaikkia komplikaatioita voida sulkea pois. Mahdollisista komplikaatioista on hyvä keskustella lääkärin kanssa etukäteen. Kaikki leikkaukset aiheuttavat mustelmia ja turvotusta, mitkä harvoin tarvitsevat korjausleikkauksen, ja yleensä ne häviävät muutaman päivän tai viikon sisällä.
Haava-alueen infektioita esiintyy harvoin. Tunnottomuus leikkausalueella on tilapäistä, ja se johtuu pienten nahkahermojen loukkaantumisesta. Yleensä ihon herkkyys palautuu paranemisen jälkeen, mutta joskus voi rinnan ja nännien alueen herkkyys kadota kokonaan. Kaikkiin leikkauksiin liittyy arpikudoksia, joista on hyvä keskustella kirurgin kanssa.

 

Leikkaukseen valmistautuminen

 • Riippuen iästä ja geneettisestä riskistä mammografiassa käynti voi olla aiheellista.
 • Ennen suunniteltua leikkausta olisi hyvä olla hyvässä fyysisessä kunnossa.
 • Nikotiinin ja alkoholinkäyttö tulisi olla vähäistä tai lopettaa kokonaan pariksi viikoksi ennen ja jälkeen leikkauksen. Tupakointi hidastaa haavojen paranemista.
 • Hormoneja sisältävien valmisteiden (pillerit, hormonien asennuspreparaatit) käyttäminen on tarvittaessa tilapäisesti keskeytettävä.
 • Missään tapauksessa ei saa käyttää aspiriinia tai asetyylisalisyylihappoa sisältäviä valmisteita vähintään 14 päivää ennen leikkausta.
 • Vähintään viikko leikkauksen jälkeen suositellaan sairaslomaa. Saatat tarvita myös kotiapua leikkauksen jälkeen.
  Fyysistä rasitusta tulisi rajoittaa. Jos sinulla on ennen leikkausta vielä kysymyksiä ja epäilyjä, ottaa yhteyttä lääkäriin.
 • Yleensä on tarpeellista viipyä sairaalassa 2-3 päivää, varsinkin jos lääkärin valvontaa vaativia yleissairauksia.

Nukutus

Useimmiten rintojen kohotus suoritetaan yleisanestesiassa.. Ennen leikkausta anestesialääkäri suorittaa tarvittavat tutkimukset..

Leikkauksen kulku

Rintoje kohotus leikkaus kestää yleensä 1,5 – 3,5 tuntia.
Leikkausmenetelmät voivat vaihdella. Yleisimmin käytettävä menetelmä on löystyneen kudoksen muotoileminen, nännin ylöspäin siirtämisen tarvittaessa pienentämisen kanssa.  Jos laitetaan myös implantti, asennetaan se rintalihaksen päälle tai alle taskuun ilmaan lisäviiltoa.
Rintojen löystymisen aste määrittää mitä leikkaus tekniikkaa käytetään ja käytettävät leikkausmenetelmät määrittävät myös arpien paikan.

Leikkaustekniikoita voi olla esim.

 • ympyrän – muotoinen nännin ympärillä
 • nännin ympärillä ja suoraan alas
 • nännin ympärillä, suoraan alas ja sivulle (katso kuvaa)
 • nännin ympäri ja ylösalaisin T- muotoisesti, kun rinta on erityisesti löystynyt

Aluksi piirretään iholle odotettujen ihoviiltojen paikat ja nännien uusi sijainti. Leikkausalueen desinfioinnin ja steriilin peittelyn jälkeen tehdään tarvittavat ihoviillot. Sen jälkeen muotoillaan rintarauhanen uuteen muotoonsa ja viedään nännin uuteen paikkaan. Lopuksi viedään iho nännien alta yhteen ja muotoillaan uusi rinta. Ompelut sijaitsevat yleensä nännien ympärillä. Suurempien tai voimakkaasti riippuvien rintojen tapauksessa on tarpeellista tehdä yksi horisontaalinen ihoviilto rinnan lähelle, niin syntyy L- tai T-muotoinen arpi. Leikkauksen jälkeen asennetaan erityinen side tai liivit, joka vähentää leikkauksen jälkeistä turvotusta. Pienet haavadreenit on avuksi haavanesteiden poistamisella ensimmäisenä operaation jälkeisenä aikana.

Vinkit operaation jälkeen: mitä pitää muistaa leikkauksen jälkeen

 • Ensimmäisinä päivinä leikkauksen jälkeen rinnat ovat herkät ja turvoksissa, ja siihen auttaa kylmäpakkaukset.
 • Lievät kivut haavan alueella ovat normaaleja ja näitä voidaan onnistuneesti lievittää kipulääkkeillä.
 • Ota määrättyjä lääkkeitä tarkasti ohjeiden mukaisesti.
 • Äkilliset kovat kivut, tunnottomuudet tai merkittävät vuodot vaativat päivystyksessä käyntiä ja ota yhteys lääkäriin.
 • Haavojen parantumista seurataan säännöllisesti. Haavadreenit poistetaan ensimmäisinä leikkauksen jälkeisinä päivinä. Ompelulangat poistetaan ensimmäisen viikon aikana.
 • Muutaman päivän kuluttua voidaan poistaa siteet. Ensimmäisen 3 – 6 viikon ajan leikkauksen jälkeen on suositeltavaa käyttää erityistä lääkärin suosittelemaa, tukevaa rintaliiviä, joka vähentää turvotusta ja edesauttaa kudoksien paranemista.
 • Arvet ovat muutaman viikon kovat ja punertavia.. Ajan myötä haavat vaalentavat ja tasaantuvat. Arpien paranemista voidaan tukea erityisien voiteiden ja hieronnan avulla. Välttääkseen pigmenttimuutoksilta ei ole suositeltava ottaa aurinkoa kuuteen viikkoon.
 • Mustelmat ja turvotus häviävät suurelta osin ensimmäisen kahden viikon aikana. Joillakin potilailla voi turvotusta kestää kauemmin, lievä taipumus turvotukselle voi kestää – etenkin lämpimänä vuodenaikana muutaman kuukauden.
 • Ponnistelua vaativia toimintoja pitäisi ensimmäisinä leikkauksen jälkeisinä viikkoina välttää. Ensimmäisen 3 – 4 viikon aikana tulee ehdottomasti välttää painavien tavaroiden nostamista tai käsien nostamista vaakatason yläpuolelle, sillä muuten leikkaushaava kiristyy ja paraneminen hidastuu. Kirurgi antaa ohjeet, milloin voi palata työn, harrastuksien tai urheilun pariin.
 • Rinnat ovat noin kahden viikon ajan yliherkät eikä kestä painetta. Yleensä tämä on ohimenevää 3 – 4 viikkoa operaation jälkeen.
 • Leikkauksen jälkeen voi esiintyä lievää masentuneisuutta, alakuloisuutta. Nämä tunteet liittyvät leikkaukseen, haavakipuun, turvotukseen ja myös lopputuloksen odotukseen. Nämä mielialavaihtelut ovat ohimeneviä.
 • Dreenien poiston jälkeen vi mennä suihkuun, mutta sauna, kylpy ja uinti ovat kiellettyjä vielä parin viikon ajan.

 

Galleria ennen / jälkeen kuvista

Rintojen kohotusleikkausta tekee tohtori Jaan Troost tai tohtori Siim Simmo, jotka ovat yhdet Viron kokeneimmat rintakirurgit.
Kysy lisätietoja tai varaa aika ilmaiseen konsultaatioon.