Vaikka kauneus on arvokas tavoite kuin minkä tahansa muukin, plastiikkakirurgia ei korjaa ainoastaan ulkonäköä, vaan ratkaisee myös terveysongelmia. Moni synnynnäinen fyysinen ominaisuus tai vammasta johtuva muutos kehossa voi vaikuttaa elämänlaatuun tuhoavasti, mutta tilannetta on mahdollista parantaa leikkauksella. Esitämme tänään kaksi esimerkkiä siitä, miten plastiikkakirurgia voi sellaisen muutoksen tarjota.
Lokakuu on rintojen jälleenrakentamisen kuukausi
Rintasyöpä on yksi yleisimmistä syövistä, mutta onneksi meidän ympärillämme on paljon niitä, jotka ovat siitä selvinneet. Monille henkiin jääneille se on kuitenkin merkinnyt rintojen joko osittaista tai täydellistä poistamista eli mastektomiaa. USA:ssa ja Kanadassa on viime vuosina syntynyt liike, joka levittää tietoa rintojen jälleenrakentamisesta, koska kyseessä on valitettavasti edelleen arkaluontoinen aihe ja monet naiset eivät tiedä sellaisesta mahdollisuudesta.
Rintojen suurentaminen ja rasvansiirto eivät ole vain kosmeettisia hoitotoimenpiteitä, vaan ne voivat olla syövästä tai vammasta kärsineelle naiselle mahdollisuus palauttaa syöpää edeltänyt ulkonäkö. Siksi lokakuussa Pohjois-Amerikassa järjestetään aiheeseen liittyviä teemapäiviä (BRA eli breast reconstruction awareness day).
Päivien puitteissa plastiikkakirurgiaa esitellään yhtenä mahdollisuutena monesta. Vaikka on niitäkin, jotka eivät halua palauttaa rintojaan ja esimerkiksi koristelevat kehoaan tatuoinneilla, on myös niitä, jotka haluaisivat saada yhden tai molemmat rintansa takaisin. Naisilla on jopa mahdollisuus omin silmin nähdä jälleenrakennettuja rintoja ja kysyä leikkauksessa käyneiden naisten kokemuksia. Toivomme, että liike leviää pian Eurooppaankin.
Nenäleikkaus auttoi ihmisiä jo vuosisatoja sitten
Plastiikkakirurgia ei ole vain viime aikojen ilmiö, vaan todisteita tietyistä hoitotoimenpiteistä on löydetty jopa ajalta vuosisatoja ennen ajanlaskumme alkua. Menneisyydessä siihen on usein kannustanut jokin terveydellinen ongelma tai vamma. Suosittu yhdysvaltalainen aikakauslehti The Atlantic on kuvannut nenäleikkauksen historiaa. Yksi ensimmäisistä nenäleikkauksen esimerkeistä on peräisin vanhasta Intiasta noin 600 vuotta eKr., ja siinä osa posken ihosta asetettiin nenän yli.
Artikkelissa kirjoitetaan, että Eurooppaan hoitotoimenpide saapui pääosin 1500-luvulla, jolloin kuppa saavutti epidemian mitat. Kuppa aiheuttaa pehmeiden kudosten hajoamista, jonka seurauksena ihminen saattaa menettää nenänsä. Sellaisessa tapauksessa jäljelle jääneen reiän peittämiseen käytettiin käsien ihoa. Myöhemmin nenäleikkaus muuttui valitettavasti suosituksi sotien vuoksi. Taistelussa saadut kasvovammat ovat edelleen eräs yleisimmistä nenän korjausleikkauksen syistä.
Nykyisin monet historiasta tunnetut ongelmat eivät ahdista meitä enää ja nenäleikkaus on jäänyt lähinnä kauneusleikkaukseksi. Se on kuitenkin merkki yhteiskuntamme kehittymisestä, sillä meillä on vapaus muuttaa ulkonäköämme mieleiseksemme niin halutessamme, eikä olosuhteiden pakosta. Nenäleikkaus on silti edelleen myös leikkaus, jota käytetään synnynnäisten virheiden korjaamiseen, kuten esimerkiksi:
- Huuli- ja suulakihalkio
- Epäsuhtainen nenän sisus
Tri. Aet Saartsin kommentti:
Jokainen ihminen on ainutlaatuinen ja erityinen, mutta samalla meillä on tiettyjä kasvojen luustoa vastaavia mittoja tavallisen naisen ja miehen nenää varten. Jos nenä erottuu vamman vuoksi tai synnynnäisesti ns. keskimääräisestä, se on huomiota herättävä poikkeama ja voimme siinä auttaa nenän muotoa korjaamalla.
Eräät synnynnäisistä epämuodostuman aiheuttajista ovat huuli- ja/tai suulakihalkiot, joihin liittyy tavallisesti myös nenän epämuodostuma. Tapauksia on yksi seitsemääsataa syntymää kohti vuodessa Viron osalta. Yksipuoliseen halkioon liittyy epäsymmetrinen ja kaksipuoliseen halkioon leveä ja matala, ikään kuin kärjetön nenä. Halkioiden hoito kestää vuosia ja yhteistyötä siinä tekevät korva-, nenä-, ja kurkkutautien erikoislääkäri, kasvojen ja leukaluun kirurgi, ortodontti, puheterapeutti, geneetikko, psykologi ja omalääkäri. Huulihalkion korjaamisen yhteydessä korjataan osittain varhaisessa iässä myös nenää, lopullinen korjaaminen tapahtuu vasta 18-vuotiaasta lähtien, kun nenän rustot ovat lopullisesti kehittyneet, jottei kirurgialla vaurioitettaisi ruston kasvuvyöhykkeitä.
Huuli- ja suulakihalkioon liittyvän nenän epämuodostuman korjaaminen on varsin hankalaa, mutta rhinoplastia ei olekaan ihanteellisen tulokseen saavuttamiseen, vaan tilanteen parantamiseen, ja parantaminen onnistuu aina.
Plastiikkakirurgia on tehnyt paljon hyvää
Sekä rintojen jälleenrakentaminen ja suurentaminen että nenäleikkaus ovat esimerkkejä plastiikkakirurgian eduista. Jokaisella on oikeus muokata ulkonäköään ja vaikka populaarikulttuuri onkin antanut plastiikkakirurgialle tiettyä turhamaista makua, ei voi kiistää sitä, että ala on todella auttanut ihmisiä.
Yhteenvetona voi sanoa, että yksi plastiikkakirurgian tärkeimmistä tavoitteista (sekä menneisyydessä että nykyisin) on elämänlaadun parantaminen.
Lue lisää: Silikoni-implantit ovat hyvä esimerkki kauneuskirurgian menestystarinasta