fbpx
plastiikkakirurgia

Ihminen on pyrkinyt jo muinaisista ajoista lähtien parempaan. Näin sekä fyysisessäettä henkisessä mielessä. Vaikka plastiikkakirurgia tuntuukin olevan lähinnä viime aikojen trendi, sen juuret ja käyttö ulottuvat huomattavasti kauemmas menneisyyteen. Joidenkin tietojen mukaan jopa 4.000 vuoden takaiseen aikaan. Lähdemme tänään kiehtovalle retkelle tutkimaan plastiikkakirurgian historiaa.

 

Plastiikkakirurgia sai alkunsa jo vuosituhansia sitten

Kerrotaan, että plastiikkakirurgia on kotoisin muinaisesta Intiasta. Alalla, joka on nykyisen plastiikkakirurgian edelläkävijä, toimi antiikinKreikan ja Rooman aikaan lääketieteellisistä aiheista kirjoittanut Aulus Cornelius Celsus. Häneltä ilmestyi teos ”De Medicina”, jossa hän kuvasi korvien, huulten ja nenän rekonstruoimista. Bysantin ajoista on peräisin lääketieteellinen tietosanakirja ”Synagogue Medicae”, jonka useissa osissa kuvataan samoin rekonstruoivia tekniikoita ja kasvojen epämuodostumia.

Keskiaikana ihmisten elämä kulki lähinnä mystisiä ja uskonnollisia linjoja. Paavi Innocentius III meni jopa niin pitkälle, että kielsi kirkkolailla kaikenlaisten kirurgisten leikkausten suorittamisen.

Renessanssi toi mukanaan jonkinasteista tieteen elävöitymistä ja kehitystä. Tältä ajalta on myös ensimmäinen tiedossa oleva rekonstruoiva nenäleikkaus, jonka suoritti italialainen kirurgiAntonio Branca. Leikkauksesta kirjoitti vuonna 1460 neuvoja jakavassa kirjoituksessaan saksalaislääkäriHeinrich von Pfolspeundt. Kyseessä oli tuohon aikaan nähden todella vallankumouksellinen lähestyminen. Valitettavasti Brancan tekniikka tuli koko Euroopassa tunnetuksi vasta hänen kuolemansa jälkeen. Tiedetään, että 1400-luvulla Ottomaanien valtakunnassa kirurgi Serafeddin Sabuncuoglu kirjoitti islamilaisen tekstin nimeltään ”Imperial Surgery”, jossa käsiteltiin muun muassa silmäluomileikkausta ja gynekomastiaa.

Seuraava merkittävä kehitys tapahtui vasta vuosisatoja myöhemmin 1700-luvun lopulla, jolloin keksittiin ihonsiirtomenetelmä. On mielenkiitoista, että samantapaista menetelmää käytettiin jo muinaisessa Intiassa 700-luvulla eKr. Samasta tekniikasta, jota alettiin myöhemmin kutsua intialaiseksi menetelmäksi, kirjoitettiin vuosisatoja myöhemmin vuonna 1794 aikakauskirjassa ”Gentleman’s Magazine of Calcutta”. Menetelmästä tuli välittömästi myös erittäin suosittu.

Vuonna 1869 tätä menetelmää käyttivät ja kehittivät edelleen klinikoissaan Pariisista kotoisin ollut lääkäri Felix Jean Casimir Guyon ja Genevessä praktiikkaansa pitänyt lääkäri Jacques Reverdin.

Vuonna 1904 yhdysvaltalainen tohtori William Stewart Halsted julkaisi teoksen ”The Training of a Surgeon”, josta tuli nykyaikaisen plastiikkakirurgian koulutusohjelmien kulmakivi.

 

Maailmansodat toivat murroksellisen kehityksen

Plastiikkakirurgian maailmassa tapahtui nopeaa kehitystä viime vuosisadalla kahden maailmansodan välisenä kautena, jolloin sodassa haavoittuneet sotilaat tarvitsivat vammojen ja syvien haavojen korjaamista. Se oli myös aikaa, jona plastiikkakirurgiassa otettiin käyttöön useita uusia tekniikoita. Nämä hoitotoimenpiteet erosivat aiemmista ennen kaikkea siinä, että ne tukeutuivat potilaan omaan verenkiertoon, joka auttoi siirrettyjä kudoksia kasvamaan ja parantumaan. Tällä kaudella kehittyivät merkittävästi myös anestesia sekä tulehdusten välttämiseen liittyvät keinot.

Vuosi 1942 oli murroksen aikaa – plastiikkakirurgia sai julkista huomiota, jota seurasi suosion kasvu. Syynä olivat Britanniasta käydyn taistelun jälkeen kahden lääkärin, Gilliesin ja McIndoen Kuningatar Victorian sairaalassa palovammoja kärsineille sotilaslentäjille tekemät hoitotoimenpiteet. Perustettiin myös yhdistys nimeltään ”Guinea Pig”, johon kuului em. hoidossa olleita lentäjiä. Kyseessä on maailman ensimmäinen potilaiden tukiryhmä, joka toimii edelleenkin.

Vuonna 1946 ilmestyi ensi kertaa plastiikkakirurgeille tarkoitettu tieteellinen julkaisu ”Journal of Plastic and Reconstructive Surgery”. Seuraavina vuosikymmeninä lisääntyi ymmärrys siitä, että häiritsevän ulkonäön muuttaminen edistää henkilön minäkuvan myönteistä kehitystä ja elämässä menestymistä. Alkoi nykyaikaisen kosmeettisen plastiikkakirurgian kukoistusaika, joka ei ole meidän päiviimme mennessäkään päättynyt.

Ja päätökseksi yksi kiinnostava tosiasia: vuonna 1967 tri Thomas Cronin keksi silikonista valmistetun rintaimplantin, jonka suosio levisi kulovalkean tavoin kautta maailman.

Käytetyt lähteet: https://bit.ly/2uq2AFgja https://bit.ly/1wPFZsA

 

Jos olet kiinnostunut plastiikkakirurgiasta ja haluat parantaa elämänlaatuasi, tule meille konsultointiin!