fbpx
Rasvaimu operatsioon

Mitä tehdä, kun dieetistä ja kuntoilusta huolimatta rasvakertymät eivät jostain paikasta katoa? Se on monien naisten ja miesten ongelma – vaikka yrität eri konstein syödä oikein, mittasuhteiltaan ihanteellista vartaloa ei silti onnistu saavuttaa. ”Mitä luonto on luonut, siihen täytyy tyytyä”, moni toivonsa menettänyt huokaa. Mutta täytyykö todellakin tyytyä?

Vartalon muoto on suurelta osin perimässä määrätty, mutta rasvaimu on hoitomuoto, jonka avulla voi selviytyä myös ”itsepintaisista” paikoista. Rasvaimu ei ole laihdutuskeino, vaan ennen kaikkea se on tarkoitettu niille, jotka haaveilevat harmonisemmasta vartalosta.

 

Rasvaimua käytetään varsinkin seuraavien alueiden korjaamiseen:

  • vatsa
  • lantiot
  • reidet
  • polvet
  • kaksoisleuka
  • käsivarret,

mutta rasvaa voi poistaa myös hartioista, selästä, nilkkojen alueelta ym.

 

Ennen leikkausta

Ennen leikkaussuunnitelman vahvistamista lääkäri selvittää potilaalle, millaisia rasvaimun mahdollisuudet ovat ja millainen on todennäköinen leikkaustulos. Yhdellä leikkauksella voi rasvaimun tehdä 12–14 alueelle ja rasvaa voi poistaa enintään 5 litraa. Mitä enemmän leikattavia alueita on, sitä pitempi on kuntoutumisjakso.

 

Leikkaus

Rasvaimuhoito kestää 1–4 tuntia. Lääkäri tekee leikattavalle alueelle noin puolen senttimetrin pituisen viillon, jonka kautta ihon alle työnnetään putket, jotka hajottavat rasvaa ja imevät sitä ulos. Viiltoarvet ovat paikoissa, joissa niitä voi hyvin peittää (esimerkiksi bikineillä) ja ajan mittaan ne muuttuvat vähemmän havaittaviksi.

Leikkaus on kivuton, sillä se tehdään nukutuksessa. Parina leikkausta seuraavana päivänä potilas voi tuntea särkyä (se muistuttaa särkyä, jota on liian rankan kuntoilun jälkeen), mutta sen lievitykseen riittävät tavalliset ilman reseptiä myytävät lääkkeet (parasetamoli). Turvotukset laskevat tavallisesti neljässä viikossa.

 

Rasvaimun jälkeen

Jos kaikki on mennyt hyvin, potilaan pitäisi kyetä kävelemään jo saman päivän iltana. Liikkuminen on erittäin hyödyllistä siksi, että siten tukosten vaara vähenee.

Autoa pystytään ajamaan 1–2 päivän kuluttua, istumatyötä voi tehdä 2–3 päivän kuluttua. Tällöin tulee varmistaa, että istumiseen tehdään taukoja ja liikuttaisiin. Kuntoilun voi aloittaa yleensä 4 viikon kuluttua. (Riippuen siitä, mille alueille rasvaimu suoritettiin.)